Terrortámadás miatt félbeszakadt a belga-svéd selejtező

Brüsszelben került sor az Európa-bajnoki selejtezők 8. fordulójának a keddi játéknapján a Belgium és Svédország közötti mérkőzésre. A találkozó előtt terrortámadás érte a vendégek szurkolóit, akik közül kettőt lelőtt egy ismeretlen fegyveres. A meccs a szünetben 1-1-re állt, a svéd játékosok ekkor értesültek a történtekről, és nem akartak tovább játszani, amivel a belgák is egyetértettek.

2023. 10. 16. 22:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajnos megint egy tragédia, amely betolakodott a sportba. Az Európa-bajnoki selejtezők 8. fordulójának a keddi játéknapján a már továbbjutott belgák a már kiesett svédeket fogadták, és úgy ígérkezett, hogy a különösebb tét nélküli meccsen nem sok emlékezetes történhet. A pályán ez így is volt, azon kívül azonban sajnos nem. Hétfő este nem sokkal hét óra után Brüsszelben a belvárostól északra egy kismotoron érkező elkövető géppisztolyával lelőtt két svéd állampolgárt, s többeket megsebesített. A helyi rendőrség a tetthelyet lezárta, az esti Belgium–Svédország Eb-selejtező helyszínén megemelte a biztonsági intézkedések szintjét. Arról egyelőre nincs hivatalosan információ, hogy ki lehetett az elkövető, sajtóhírek szerint a tettes feltöltött a világhálóra egy videót, amelyben az Iszlám Állam hívének vallotta magát. 

A tett helyszíne a terrortámadás után Brüsszelben (Fotó: Olivier Hoslet)

A helyi sajtó szerint a Place Sainctelette közelében történt támadás során két, a belga–svéd Eb-selejtezőre érkező vendégszurkoló a helyszínen életét vesztette, többen megsérültek, s a tettes a lövöldözés kezdete előtt „Allahu Akbar!” kiáltással vonta magára a figyelmet. Az elkövető robogójáról leszállva Kalasnyikov géppisztolyával tüzelni kezdett, majd a motorjára visszaszállva elmenekült a helyszínről. 

Vajon hogyan dönt az UEFA a terrortámadás után?

Az első félidőt még lejátszották – 1-1-es eredménnyel –, és csak a szünetben tudták közölni a hírt a svéd játékosokkal, akik azonnal jelezték, hogy nem akarják folytatni a meccset. A belgák egyetértettek ezzel. Az UEFA hivatalosan annyit közölt, hogy biztonsági okok miatt felfüggesztették a mérkőzést, és hogy a továbbiakról hamarosan döntés születik. Brüsszelben négyes fokozatú – a legmagasabb – terrorveszély van érvényben, Belgium más részein a hármas fokozat van érvényben. A meccsen jelenlévő 35 ezer néző – köztük nagyjából 200 svéd – a helyén maradt, nem engedik ki őket a stadionból.

Videó arról, ahogy a nézők elhagyják a stadiont:

Borítókép: A nézők sokáig maradtak, de a játékosok nem mentek ki a játéktérre a szünet után (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.