Két gól és két gólpassz volt a magyar légió múlt heti mérlege

Kedden kihirdeti a keretét Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a Szerbia és Litvánia elleni Európa-bajnoki selejtezőkre. Ahogy az lenni szokott, várhatóan ismét a légiósok alkotják majd a keret zömét, ezért most különösen érdekes, hogy a külföldön játszó magyar labdarúgók mennyit és hogyan játszottak a múlt héten. Érdekesség, hogy a gólszerzők és a gólpasszt adók közül hárman sem voltak a legutóbbi keretnek a tagjai.

2023. 10. 02. 5:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar légió egyre inkább kiemelkedő egyénisége Berobbant a Premier League-be, a Liverpool eddigi összes PL-meccsét végigjátszotta ebben az idényben, kiemelkedő teljesítményt nyújt – így volt ez most szombaton, a Tottenham ellen a 96. percben öngóllal 2-1-re elveszített rangadón is. A magyar válogatott csapatkapitányának a klubcsapata két kiállítás miatt kilenc emberrel küzdött, a játékvezető nem adott meg neki egy szabályos gólt, amit nyilvános bocsánatkérés és eltiltás követett, azaz roppant balszerencsés meccsen kaptak ki Szoboszlaiék. Rá ezúttal sem lehetett panasz, óriási munkát végzett, a liverpooli gólt pedig az ő tökéletesen pontos ívelése előzte meg.

Szoboszlai Dominik a Tottenham ellen is csapata egyik legjobbja volt  (Fotó: AFP/Neil Hall)

A múlt héten a Liverpool a Ligakupában is pályára lépett, és 3-1-re legyőzte a másodosztályú Leicestert. Szoboszlai Dominik a 65. percben állt be, és egy csodás bombagóllal alakította 2-1-re az eredményt. A Premier League másik magyarja sem hajthatta boldogan álomra a fejét szombaton este: a Bournemouth hazai pályán 4-0-ra kikapott az Arsenáltól , a 86. percig volt a pályán. A csapata a Ligakupában 2-0-ra verte a Stoke Cityt, a magyar védő végig részese volt a sikernek, a folytatásban Szoboszlai és Kerkez egymás ellen játszik majd. Az angol harmadosztályban a Barnsley Callum Styles-szal a soraiban kapott ki otthon 1-0-ra a Blackpooltól, a Stevenage is hazai pályán szenvedett 3-1-es vereséget az Oxfordtól, a kapuját Hegyi Krisztián védte. 

 

A német Bundesligában mostanában nem a magyar légiósokról szól az élet. Az Union Berlin magyarja, továbbra is sérült, akárcsak az RB Leipzig védője, így csapataik nélkülük játszottak a múlt héten is. A lipcseieknél viszont a hét közepén visszatért Gulácsi Péter: az 51-szeres magyar válogatott kapus a szerdai, másodosztályú Wehen elleni Német Kupa-mérkőzésen védett először a tavaly októberi térdszalagszakadása óta. A csapata 3-2-re győzött, amihez kellettek Gulácsi bravúrjai is. 

KOSZTA MÁRK GYŐZTES GÓLT LŐTT

– Ha tizenkét hónapig nem játszol, és úgy kell egy kupameccsen pályára lépned, hogy előtte barátságos meccsen sem védtél, az nem egyszerű. Ez egy újabb lépés volt nekem, az, hogy egy ilyen sérülés után itt voltam, nem jön csak úgy. Nagyon boldog vagyok és örülök, hogy visszatértem – mondta a mérkőzés után.

A szombati, Bayern München elleni rangadón visszaült a kispadra, így a csapata nélküle játszott 2-2-t úgy , hogy a szünetben még 2-0-ra vezetett. A Hoffenheim otthon kapott ki 3-1-re a Dortmundtól, a kispadot koptatta. viszont a 89. percig pályán lehetett az Augsburgot otthon 2-1-re legyőző Freiburgban. A német másodosztályban a Hamburg Németh Andrást a 72. percben bevetve múlta felül 1-0-ra a Düsseldorfot, a Hertha viszont Berlinben kapott ki 2-1-re a St. Paulitól, Dárdai Bence a 71. percben állt be, Dárdai Márton végig a pályán volt, ifj. sérült. 

 

A ciprusi élvonalban is találunk több magyart, közülük csapata, az Omonia Nicosia kétszer is pályára lépett a múlt héten. A hét elején hazai pályán 2-2-re végzett az Arisz együttesével, vasárnap 3-1-re nyert a Doxa vendégeként, a magyar védő az előbbi meccset végigjátszotta, az utóbbin viszont a kispadon ült. Az AEK Larnaca nem nevezte Gyurcsó Ádámot a Nea Szalamisz ellen, 1-1 lett a végeredmény, az Apollon pedig Varga Kevint a 60. percben hozta be, és szerezte meg a három pontot 1-0-s győzelemmel az Arisz stadionjában. 

A török bajnokságban Mocsi Attila ismét helyet kapott a Rizespor védelmében, csapatának azonban nem volt jó napja, mert 5-0-ra kikapott a Fenerbahce vendégeként. Franciaországban a Le Havre 2-0-ra kikapott otthon a Lille-től, Loic Nego a 85. percben állt be a vesztes csapatba. 

Svájcban a hét közben a Servette hazai pályán 2-2-re végzett a Wintherturral, Bolla Bendegúz végig a gyepen volt és gólpasszt adott, szombaton viszont csak a kispadról nézhette, hogy a társai 2-1-re legyőzik a Lausanne-t. 


Fontos rangadót nyert meg az izraeli első osztályban Koszta Márk csapata, a Maccabi Bnei Raina. A tabella negyedik helyén álló csapat idegenben 2–1-re megverte a második Hapoel Haifát. A találkozón a hazaiak szerezték meg a vezetést, a vendégek egyenlíteni tudtak, majd nem sokkal később előnybe is kerültek. A Maccabi második, győztes gólját Koszta szerezte, akinek ez volt az első találata az idényben. 

Koszta Márk így örült a góljának  (Forrás: Facebook/Maccabi Bnei Raina)

Eltiltása után ismét játszhatott volna a Pisában az olasz második vonalban, ám edzője nem cserélte be a Reggianában 0-0-ra végződött találkozón, és nem játszott a Cosenzától elszenvedett 2-1-es vereség alkalmával sem. Balogh Botond viszont szerdán ott volt a Parma védelmében, amely 2-1-re két vállra fektette a Barit, a Cremonezában 2-1-re elveszített meccsen viszont nem kapott lehetőséget. 

VÉCSEI BAJNOK LEHET JAPÁNBAN

Európától távol négy magyar futballistát találunk. A Vissel Kobe 2-0-ra legyőzte a Jokohama Marinost a japán élvonal 29. fordulójának pénteki játéknapján, ezzel négy körrel a vége előtt négypontos előnyre tett szert, Vécsei Bálint csereként lépett pályára a 86. percben. A dél-koreai Ulszan Hyundai 0-0-re végzett a Pohang stadionjában, a 87. percben állt be. Az észak-amerikai profi ligában, az MLS-ben a Philadelphia Union szerdán Gazdag Dániellel a csapatban 1-1-et játszott a Dallas együttesével, majd magyar idő szerint vasárnap hajnalban a Columbus Crew ellen érte el ugyanezt az eredményt, a magyar támadó ekkor a második félidőben játszott. A Sporting Kansas City Sallói Dániellel a soraiban kapott ki 4-1-re a St. Louis City-től, a magyar játékos a 93. percben gólpasszt adott. 

Borítókép: Szoboszlai Dominik bombagólt lőtt a Leicesternek a Ligakupában (Fotó: AFP/Peter Powell)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.