Sztankovicsnak nem kell elmagyarázni, mi az a derbi

Vasárnap délután következik az őszi szezon meccse a labdarúgó NB I-ben. A Ferencváros–Újpest mérkőzés ráadásul ezúttal nem csupán a múltja miatt rangadó, az első helyezett a harmadikat fogadja. Dejan Sztankovics pontosan tudja a derbi jelentőségét, többször is átélte már. Érdekesség, hogy mindkét csapatnak szerb edzője van: a lila-fehéreket Nebojsa Vignjevics irányítja. Sztankovics is tisztában van azzal, az Újpest pihenten készül a derbire, de nem keres kifogásokat.

2023. 10. 29. 7:49
Dejan Sztankovics, derbi, Újpest, Ferencváros
Forrás: Fradi.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Tudom, hogy rengeteg érzelem, régi rivalizálás övezi a Ferencváros és az Újpest összecsapását, amelynek komoly múltra visszatekintő története van – mondta a Fradi.hu-nak a vasárnap délutáni meccs előtt Dejan Sztankovics. A szerb edző most először dirigálja a Fradi az Újpest, ellen, mégis pontosan tudja, mit jelent a derbi. Belgrádban a Crvena zvezda, Rómában a Lazio, Milánóban pedig az Internazionale játékosaként megannyiszor volt alkalma átélni ezt az élményt a Partizan Belgrád, az AS Roma, illetve az AC Milan ellen. 

Ferencváros, Újpest, derbi, Dejan Sztankovics
Dejan Sztankovics játékosai jó hangulatban készülnek a derbire (Fotó: Fradi.hu/Molnár Ádám)

Mi több, Sztankovicsnál több derbit nagyon kevesen játszottak a nemzetközi labdarúgásban. Csak kis múltidéző, anno Szergej Rebrov az Újpest elleni első meccsére készülve nem akarta megérteni, mitől derbi a derbi, neki a Honvéd elleni meccs is az volt. Elméletileg persze igaza volt, a gyakorlat persze más.

 

Sztankovics gondja: a túlterhelés és a sok sérült

– Bízom benne, hogy tudunk regenerálódni és marad energiánk a vasárnapi mérkőzésre – folytatta Dejan Sztankovics azzal, ami a Ferencvárosnak a kemény menetelés közepette a legnagyobb kihívás. A Fradinak nem csak az NB I-bemn és a Konferencialigában kell helytállni, megannyi – nem csak magyar – válogatott futballistája van, akik az Eb-selejtezők alatt sem pihenhettek. Varga Barnabás izomszakadása közismert, Adama Traoré hónapok óta harcképtelen, de a Genk elleni meccsen Cissé is megsérült, s Besic sincs tökéletes állapotban.

– Nagy előnyt jelent az Újpest számára, hogy csupán egyszer játszik egy héten, de nem sírunk, nem keresünk kifogásokat, hiszen számunkra is ez az egyik legfontosabb mérkőzés. Ennek megfelelően készülünk rá – jelentette ki Dejan Sztankovics.

 

Két szerb edző: ilyen derbi még nem volt

A derbi története nagyon gazdag, olyan mérkőzés azonban még nem volt, hogy mindkét csapatnak szerb edzője lett volna. Sztankovics méltatta is a honfitársát, akit persze jól ismer: Nebojsa Vignjevics nagyon jó munkát végez Újpesten.

A lila-fehéreknek volna miért törleszteni: a legutóbbi tizenhárom derbit kivétel nélkül a Ferencváros nyerte meg.  

 

Vignjevics visszatérése nagy lökés

Egressy Gábor, az Újpest korábbi válogatott játékosa is úgy látja, Nebojsa Vignjevics visszatérésével az Újpest nagyot nyert, s bizakodik, hogy ez végre a derbin is megmutatkozik.

– Minden megváltozik azon a héten, amikor a Fradi ellen készül a csapat. Teljesen mindegy, ki hányadik helyen állt éppen a tabellán, hogyan játszott az addig meccseken. A derbin másképpen pattan a labda, és másképpen dobban a szív. Remélem, a mai csapattagok is tudják, mit is jelent ezen a meccsen pályán lenni – mondta a Metropolnak Egressy Gábor.

NB I, 11. forduló

Szombat
Kecskemét–ZTE 3-1 (2-0), Széktói Stadion, 2487 néző, jv: Rúsz, gólszerzők: Tóth B. (35.), Szabó A. (45.+4.), Zeke (72.), illetve Mance (82., 11-esből)
Fehérvár–DVTK 4-0 (2-0), Sóstói Stadion, 3111 néző, jv.: Bognár T., gólszerzők: Christensen (42.), Kodro (45+1., 84.), Kastrati (82.), kiállítva: Farkas D. (70., DVTK), Szatmári Cs. (86., DVTK)
Puskás Akadémia–DVSC 1-1 (1-1), Felcsút, jv.: Pintér, gólszerzők: Gruber (37.), illetve Dzsudzsák (15.)

Vasárnap
Mezőkövesd–MTK 13.15
Paks–Kisvárda 15.30
Ferencváros–Újpest 18.00

A legutóbbi derbi:

Borítókép: Dejan Sztankovics igazán tapasztalt derbirészvevő (Fotó: Fradi.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.