Bulgária fordított, Szoboszlai ziccert rontott, de drámai góllal Eb-résztvevő Magyarország! + videó

Drámai végjátékban szerezte meg a jövő évi Európa-bajnokságra való kijutáshoz szükséges egy pontot a magyar válogatott Bulgária ellen Szófiában. Tíz perc után Szoboszlai Dominik és Ádám Martin főszereplésével máris vezettünk a sorsdöntő, zárt kapuk mögött megrendezett Eb-selejtezőn, de Bulgária hamar kiegyenlített, sőt meg is fordította az állást. A két piros lapot hozó meccsen a 97. percben drámai öngóllal harcoltuk ki a 2-2-t, s vele a biztos Eb-részvételt.

2023. 11. 16. 18:20
ÁDÁM Martin; MILOS, Kerkez; NEGO Loic
Szófia, 2023. november 16. A gólszerzõ Ádám Martin (k), valamint csapattársai, Nego Loic (b) és Kerkez Milos a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezõk kilencedik fordulójában, a G csoportban játszott Bulgária - Magyarország mérkõzésen a szófiai Vaszil Levszki Nemzeti Stadionban 2023. november 16-án. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európa-bajnoki részvétel kiharcolása volt válogatottjának a célja a szófiai Vaszil Levszki Stadionban, csakúgy, mint három évvel ezelőtt. 2020-ban az Eb-selejtezők rájátszásában szerepelt itt legutóbb a magyar csapat, amely akkor simán nyert 3-1-re, hogy aztán hazai pályán Izland ellen katartikus góljával kijusson a 2021-ben megrendezett legutóbbi Eb-re. Most ugyanehhez még csak nyerni sem kellett Szófiában, ahol már a döntetlen is a biztos kvalifikációval kecsegtetett.

ÁDÁM Martin
Már a tizedik percben megszerezte a vezetést a magyar válogatott Bulgária ellen. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Nézők nélkül, üresen kongó stadionban kezdődött a mérkőzés, ami a bolgár szövetség példátlan kérésére történt így. Sőt az is mindössze két nappal a találkozó előtt dőlt el, hogy lesz meccs.  A bolgár futball romokban hever, nemcsak a pályán (a korábbi hat selejtezőn mindössze két pontot szerzett a csapat), hanem azon kívül is, a szövetség pedig a saját dühös szurkolói elől próbálta elrejteni a válogatottat.

A bújócska csak félig volt eredményes, a bolgár szurkolók tüntetést szerveztek a meccs előtt, a tömeget vízágyúval oszlatták a stadion környékén felsorakozott rohamrendőrök. Az Origó helyszíni tudósítása szerint mintegy háromszáz magyar drukker is csatlakozott a tüntetéshez, akiket a bolgárok megtapsoltak, amikor rákezdtek a „Ria-ria-Hungária!” rigmusra.

Vízágyúval oszlatják a tüntetőket a bolgár rendőrök. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A körülményekkel nem foglalkozva, rögtön támadólag lépett fel a magyar válogatott, amely a Dibusz – Botka, Lang, Szalai– Nego, Nagy, Styles, Kerkez – Szoboszlai, Ádám, Csoboth kezdővel állt fel . Hamar kifizetődött, hogy magunkhoz ragadtuk a kezdeményezést. A nyolcadik percben Szoboszlai bolgár könyöklés áldozata lett, de az igazi büntetés nem az érte járó sárga lap volt, hanem az, hogy a Liverpool sztárja középre lőtte a szabadrúgást, pedig elemi erővel fejelt a kapuba közelről – 0-1.

Videón Ádám Martin Bulgária elleni gólja:

A 10. percben tehát máris megvolt az előny, Bulgária azonban nem zuhant össze, amiben az új szövetségi kapitány, Ilian Iliev első meccsén nem is lehetett reménykedni. A magyarok kezdeti fölénye után felébredt a hazai csapat is, előbb Kril Deszpodov került helyzetbe, de azt még hatástalanította. A 24. percben viszont már egyenlített Bulgária: Deszpodov beadását Delev fejelte Dibusz kapujába – 1-1.

Piros lapokban is döntetlen, Kerkez kiállt

Ádám Martin nemcsak a góljával vált főszereplővé, hanem a 36. percben bolgár kiállítást is kiharcolt, Antov szabálytalankodott ellene, s neki már volt egy sárgája Szoboszlai lekönyökléséért, megkapta a másodikat is, ami már pirosat ért. A félidőt emberelőnyben, 1-1-gyel zárta a magyar válogatott Szófiában.

Szünet után Szoboszlai több lövéssel is veszélyeztetett, de a gól sem neki, sem másnak nem jött össze. Bulgária ráadásul a létszámban is kiegyenlített. Az 58. percben a nyújtott lábbal becsúszó kapott második sárgával piros lapot, ráadásul meg is sérülhetett az ütközésben.

Kérdőjeles bolgár büntető és drámai öngól

Magyar mezőnyfölény volt, de a biztonságot jelentő gólt nem sikerült megszerezni, ami megbosszulta magát: a 77. percben Bulgária tizenegyeshez jutott, noha Szalai Attila mellett nagyon el akart esni a hazai támadó, nem avatkozott közbe a VAR. Deszpodov bevágta a büntetőt, Bulgária fordított – 2-1.

SZOBOSZLAI Dominik
Szoboszlai Dominik hatalmasat küzdött Szófiában. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A hosszabbításban Szoboszlai lábában volt a biztos Eb-kijutást érő egyenlítő gól, de ziccerben a bolgár kapusba rúgta a labdát. Volt még egy töltényünk az utolsó utáni pillanatban: a 97. percben Szoboszlai szabadrúgása után a kapus rosszul jött ki, az egyik bolgár védő, Petkov pedig a saját kapujába fejelte a labdát. Így lett 2-2, és a magyar válogatott már minden más eredménytől függetlenül biztosan Eb-résztvevő.

Vasárnap Montenegró ellen már „csak” a csoportgyőzelem lesz a tét a Puskás Arénában.

Eb-selejtező, G csoport, 9. forduló

Bulgária–Magyarország 2-2 (1-1), Szófia, gólszerzők: Delev (24.), Deszpodov (79. - tizenegyesből), illetve Ádám (10.), Petkov (97. – öngól), kiállítva: Antov (37.), Kerkez (57.)
Montenegró–Litvánia 20.45 (Podgorica, tv.: Match 4)

A csoport állása
1. Magyarország 15 pont/7 mérkőzés
2. Szerbia 13/7
3. Montenegró 8/6
4. Litvánia 6/7
5. Bulgária 3/7

Borítókép: Ádám Martin ünnepli a magyar válogatott vezető gólját Szófiában (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.