Óriási szégyenben az Ajax, miközben az edzője Ausztráliában ünnepel

Hatalmas meglepetést hozott a Holland Kupa második fordulója, amelyben az Ajax 3-2-re kikapott az USV Hercules csapatától csütörtökön. Ezzel a negyedosztályban szereplő amatőr együttes jutott be a nyolcaddöntőbe. Eközben az Ajax beugró edzője nem érti, mi történt, a vezetőedző pedig – a csapatot cserben hagyva? – Ausztráliában ünnepli a fia esküvőjét. Az amszterdami sztárcsapat nem először került szégyenbe az őszi szezonban, amely történelmi mélypontot is hozott.

2023. 12. 22. 8:22
UEFA Women's Champions League - Ajax Amsterdam vs FC Bayern Munich
epa11039132 Ajax fans cheer during the UEFA Women's Champions League group C soccer match between Ajax Amsterdam and FC Bayern Munich, in Amsterdam, the Netherlands, 20 December 2023. EPA/GERRIT VAN KEULEN Fotó: GERRIT VAN KEULEN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utrechti USV Hercules csapata 141 éves történelme teljes egészét a holland labdarúgás alsóbb osztályaiban töltötte, így nem túlzás, hogy fennállása legnagyobb sikerét érte el az Ajax legyőzésével. Az amszterdami klub már éppen kezdett kilábalni az őszi kálváriájából, így nem hiányzott ez a váratlan pofon egy amatőr csapat ellen. Az Ajax szégyenben fejezte be története egyik legnehezebb évét, szurkolói pedig joggal gondolhatják, hogy az ez idő tájt Ausztráliában ünneplő vezetőedző cserben hagyta a klubot.

UEFA Europa League group stage - AFC Ajax Amsterdam v AEK Athens FC
John van 't Schip vezetőedző cserben hagyta az Ajax játékosait, akik szégyenben maradtak. Fotó: EPA/Maurice van Steen

A kupavereség volt az amszterdamiak utolsó meccse idén, legközelebb január közepén lépnek pályára, amikor folytatódik a holland bajnokság. Az Eredivisiében jelenleg az ötödik helyen áll az együttes, amely általában a bajnoki címért szokott küzdeni, de most ez a helyezés is felüdülést jelent.

 

Szexuális zaklatástól a történelmi válságig

Október környékén még 15. is volt az Ajax, amelynél komoly szakmai és erkölcsi válság ütötte fel a fejét az elmúlt időszakban. Az egész valahol azzal kezdődött, hogy egy legendás játékos, a sportigazgatóként dolgozó Marc Overmars fotókat küldözgetett az intim testrészéről a klub női alkalmazottainak. A szexuális zaklatás miatt távoznia kellett a szakembernek, aki felépítette a 2019-ben még BL-elődöntős csapatot, majd a sikeredző, Eric ten Hag és az elnök, Edwin van der Sar is lelépett.

Az Ajax kisvártatva történelmi mélységbe zuhant, aminek szimbóluma volt a Feyenoord elleni rangadó, amelyet az ellenfél 3-0-s vezetésénél az amszterdami drukkerek balhéja szakított félbe, miután a saját vezetőségük távozását követelték.

 

Hol volt az edző, miközben az Ajax szégyenben maradt?

Azóta javulni látszott a helyzet, az Ajax október végén kinevezte vezetőedzőnek John van 't Schipet, akinek a vezetésével kilenc bajnokin veretlen maradt a csapat, hetet meg is nyert, így visszakapaszkodott az ötödik helyig a tabellán. A nemzetközi porondon pedig a Konferencialiga egyenes kieséses szakaszában folytatja az együttes, tehát az ősz első feléhez képest pozitívan zárulhatott volna az év.

De jött a Hercules elleni szégyen, amelyet Van 't Schip kihagyott. Sőt már a négy nappal korábbi, Zwolle elleni bajnokin sem volt a csapat mellett, amelyen a 2-2-es döntetlen szintén csalódást okozott. Hol van az edző? Ausztráliában, ahol a fia esküvőjét ünnepli. Profi futballban nem megszokott az ilyesmi.

A vezetőedzőt helyettesítő Michael Valkanis edző keserűen nyilatkozott a szégyen után: – Szerettünk volna továbbjutni, de a gyenge pontjaink fájdalmasan láthatóvá váltak. Változtatnunk kell, hogy előrelépjünk. Ez a szezon nehéz volt az első meccstől kezdve.

 

Borítókép: Az Ajax szurkolói nem érezhetik úgy, hogy megajándékozta őket a Mikulás az ősszel (Fotó: EPA/Gerrit van Keulen)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.