Iszonyatosan ki van gyúrva a magyar úszó, aki meglepetésre készül a vb-n

A vizes világbajnokság második hetében a medencés úszók is egyre jobban az érdeklődés középpontjába kerülnek. A szerda esti döntőkben három magyarnak – sorrendben Rasovszky Kristófnak (800 gyors), Pádár Nikolettnek (200 gyors), Márton Richárdnak (200 pillangó) – szurkolhatunk, de az elődöntők is izgalmasak lesznek Németh Nándor (100 gyors), Kapás Boglárka és Sebestyén Dalma (200 pillangó), valamint Holló Balázs (200 vegyes) részvételével. Németh Nándor a harmadik legjobb időt úszta az előfutamokban, s akár az éremszerzésre is esélyes lehet a klasszikus számban. A magyar torpedó láthatóan a télen sem tétlenkedett, iszonyatosan ki van gyúrva.

2024. 02. 14. 12:01
NÉMETH Nándor
Doha, 2024. február 14. Németh Nándor a férfi 100 méteres gyorsúszás elõfutamában a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 14-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miként a világbajnokság előtt megírtuk, sztárok egész sora – köztük például a román Aurel Popovici, a démonaival küzdő Caeleb Dresselkihagyja a dohai úszóvilágbajnokságot, ám a vb ettől még vb, s persze egészen kiváló időeredmények is születnek. Az iménti felsorolás azért is beszédes, mert a 200 méter hát magyar világbajnokát, Kós Hubertet leszámítva mindhárman a klasszikus táv, a 100 gyors kiválóságai Németh Nándorral egyetemben, aki itt van Dohában. (Helyesebben annak is kiválóságai, hiszen például Milák Kristófnak a 200 pillangó – volt? – a felségterülete.)

NÉMETH Nándor; SZABÓ Szebasztián, Aurel Popovici, Milák Kristóf, 100 gyors, világcsúcs, kínai, magyar esély, doha, világbajnokság
Németh Nándor mellizma szinte kilóg a képből. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Nos, a vb eddigi szenzációja, hogy a nevezettek távollétében is új világcsúcs született 100 gyorson. A 4×100-as gyorsváltó fináléjában a kínai Pan Csan-Le első emberként 46,80 másodperces idővel megdöntötte Popovicinek a 2022-es római Európa-bajnokságon úszott 46,86-os rekordját. Ezek után természetesen egyéniben is Pan Csan-Le a táv favoritja, ám Németh Nándor is okozhat meglepetést.

 

Németh Nándor legjobb reggeli úszása

A magyar sprinter 100 gyorson az előző két világbajnokságon, valamint a tokiói olimpián is döntőt úszott, s Dohába is kiváló formában érkezett. Elég ránézni. Vékony alkatával éveken át kissé kilógott a mezőnyből, az évek szorgalmas munkája azonban meghozta az eredményét, ma már ő is úgy néz ki, mint egy terminátor.

A váltó fináléjában ő is startember volt, így az ő ideje is mérvadó: a 47,89 csupán 27 századdal marad el az egyéni legjobbjától (47,62), de Milák Kristóf országos csúcsától (47,47) sincs nagyon messze.

Németh Nándor szerda reggel a 100 gyors selejtezői során 48,03-ot repesztett, ami pályafutása legjobb délelőtti teljesítménye, összességében pedig a harmadik legjobb idő. Erre már lehet építeni. 

 – Ugyan az előző futamok nem voltak túl erősek, de nem akartam taktikázni, hiszen itt gyakran tizedek, valamikor századok döntenek. Persze nem úsztam teljesen a maximumon, a második ötvenben azért még vannak tizedek, amit szeretnék kihozni belőle. Az itteni úszásaim közül ez volt a legjobb – nyilatkozta a futam után Németh Nándor.

Ugyanebben a számban Szabó Szebasztián az egyéni legjobbjától (48,19) közel egy másodpercre elmaradva, 49,10 másodperces idővel összesítésben a 20. lett, azaz nem jutott tovább.

 

formája is biztató

Férfi 200 méter vegyesen a hosszabbik táv olimpiai szintjére (4:12.50) hajtó Holló Balázs 2:00.40 perces idejével a 12. helyen jutott be a középdöntőbe.

Női 200 méter pillangón az ugyancsak ötkarikás szintért (2:08.43 ) érkezett Kapás Boglárka, valamint Sebestyén Dalma az ötödik, illetve a hetedik idővel ment tovább. Kapás 2:09.99-et úszott, tehát másfél másodpercre volt a párizsi kvalifikációtól, de még hátra van az elődöntő és a döntő. A 2019-es vb magyar aranyérmese elárulta, tartalékolt, ami biztató a folytatásra nézve.

Az előfutamok zárásaként a 4×100 méteres vegyes vegyesváltóban a Jászó Ádám, Békési Eszter, Márton Richárd, Senánszky Petra összeállítású magyar kvartett a 13. helyen végzett, viszont ez az idő nem fért be a fukuokai világbajnokság legjobb 16-ja közé, azaz ez a váltó nem indulhat a párizsi olimpián.

 

Borítókép: Németh Nándor a 100 méteres gyorsúszás selejtezői után (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.