Ma is fennálló magyar Bundesliga-rekord van veszélyben Xabi Alonso sztárja miatt

Nem tud hibázni a Xabi Alonso vezette Bayer Leverkusen, amely a Bundesliga legutóbbi fordulójában a Sallai Rolanddal felálló Freiburg ellen győzött. A csapat egyik legfontosabb játékosa a svájci Granit Xhaka, aki egy Xabi Alonso számára kedves statisztikában fennálló magyar Bundesliga-rekordra tör.

2024. 03. 19. 8:15
Bundesliga - SC Freiburg vs Bayer 04 Leverkusen
epa11226341 Leverkusen's head coach Xabi Alonso reacts after the German Bundesliga soccer match between SC Freiburg and Bayer 04 Leverkusen in Freiburg, Germany, 17 March 2024. EPA/RONALD WITTEK CONDITIONS - ATTENTION: The DFL regulations prohibit any use of photographs as image sequences and/or quasi-video. Fotó: RONALD WITTEK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immáron 38 tétmérkőzés óta veretlen a Bayer Leverkusen, amely a német bajnokságban a legutóbbi hét mérkőzése mindegyikét megnyerte. Xabi Alonso csapata így továbbra is magabiztosan áll a Bundesliga élén, tíz ponttal megelőzve a 2013 óta mindig bajnok Bayern Münchent. A spanyol edző csapatának egyik kulcsfigurája Granit Xhaka, aki ebben az idényben megdöntheti a korábbi magyar válogatott Hajnal Tamás 2012 óta fennálló Bundesliga-rekordját.

DFB Cup - Bayer 04 Leverkusen vs VfB Stuttgart
Xabi Alonso is tudja, hogy Granit Xhakánál jó helyen van a labda (Fotó: EPA/Christopher Neundorf)

Xhaka tavaly nyáron 15 millió euróért igazolt a Leverkusenhez az Arsenalból a Liverpoolba tartó Xabi Alonso kifejezett kérésére, ugyanis a spanyol szeretett volna egy, a korábbi önmagához hasonló vezért a középpálya közepére, akire bátran építheti a csapat passzjátékát. Bejött a húzás, ugyanis a 31 éves svájci a másodvirágzását éli, abszolút kulcsfigura a Leverkusen szárnyalásában, amit az is jelez, hogy mind a 26 fordulóban kezdő volt, s mindössze 31 percet nem töltött a pályán.

A svájci karmester szerepe egy, a Kicker által közzétett statisztikában látványosan megmutatkozik: ebben az idényben Xhaka adta a Bundesligában a legtöbb gólpassz előtti passzt. Ezek a passzok nagy jelentőséggel bírnak, sokszor ezek nyitnak teret az akció sikeres befejezéséhez (jégkorongban például ezt a passzt is gólpassznak értékelik).

Veszélyben Hajnal Tamás Bundesliga-rekordja

Xhakának már 11 ilyen passza van a bajnokságban, ezzel megelőzi a Bayern München két ászát, Jamal Musialát (10) és Raphaël Guerrierót (8) a most zajló idényben. A műfaj jelenleg is fennálló Bundesliga-rekordja pedig egy magyar futballista nevéhez fűződik: Hajnal Tamás – aki napjainkban a Ferencváros sportigazgatója – a 2011–2012-es idényben 15 gólpasszt megelőző passzt adott a Stuttgartban.

A Leverkusen középpályása most ezt a rekordot is célba veheti, Xhaka kiváló formája pedig a svájci válogatottnak is fontos lehet, amely a magyar csapattal szerepel egy csoportban a nyári németországi Európa-bajnokságon.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Borítókép: Xabi Alonso nagyot húzott Granit Xhaka megszerzésével (Fotó: EPA/Ronald Wittek)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.