Fucsovics Márton karrierje második ATP-trófeáját nyerte + videó

Vasárnap több mint három év után ismét ATP-torna-döntőt vívhatott Fucsovics Márton. A magyar teniszező ellenfele az argentin Mariano Navone volt a bukaresti ATP 250-es verseny fináléjában. A fordulatos mérkőzést Fucsovics Márton 6:4, 7:5-re nyerte meg, ezzel karrierje második ATP-torna-győzelmét aratta.

2024. 04. 21. 16:17
Fucsovics Márton tenisz Bukarest döntő Mariano Navone ATP
Fucsovics Márton karrierje negyedik ATP-tornadöntőjét vívta Bukarestben Fotó: ATP Tour/Raed Krishan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár semmiképpen sem mondható salakspecialistának, mégis úgy léphetett pályára vasárnap Bukarestben, hogy Mariano Navone ellen mind salakon, mind összességében karrierje második ATP-győzelmére hajtott. Fucsovics Márton 2018-ban, Genfben emelhetett magasba ATP-trófeát, azóta két keménypályás döntőt veszített el Danyiil Medvegyev (2019, Szófia), illetve Andrej Rubljov (2021, Rotterdam) ellen.

Mariano Navone Fucsovics Márton Bukarest ATP tenisz
Mariano Navone személyében igazi salakspecialista volt Fucsovics Márton ellenfele a bukaresti fináléban. Fotó: ATP Tour/Raed Krishan

Míg Fucsovics az elmúlt hét évet kivétel nélkül az első százban zárta az ATP-világranglistán, a bukaresti döntőbeli ellenfele, az argentin Navone idén tört be először a legjobb száz közé, miután februárban óriási meglepetésre döntőig menetelt Rio de Janeiróban.

Elsősorban annak az eredménynek köszönhetően Bukarestben már Navone volt az ötödik kiemelt, míg Fucsovics kiemelés nélkül jutott el a döntőig. Igaz, az odáig vezető úton kétszer is rácáfolt a világranglista jelezte papírformára: a második kiemelt Tallon Griekspoor, majd az elődöntőben a negyedik kiemelt Alejandro Tabilo ellen is két játszmában nyert.

Fucsovics a rutinja mellett a frissességben is bízhatott a döntő előtt: míg a magyar játékos szombaton kevesebb mint másfél óra alatt nyerte az elődöntőjét, addig Navone szombaton játszotta le a negyeddöntőjét is, miután az eső sokszor megcsúsztatta a bukaresti programot.

Navone a borításban bízhatott, ő a dél-amerikai játékosok többségéhez hasonlóan salakspecialista, más borításon az elmúlt egy évben csak Grand Slam-selejtezőkben próbálkozott.

 

Fucsovics Márton nagyszerű kezdése

Az első játékok álomszerűen alakultak Fucsovics szempontjából. A magyar játékos 4:0-ra ellépett Navonétól.

Az argentin nem adta fel a játszmát, 4:4-re kiegyenlített, sőt volt bréklabdája az 5:4-es vezetéshez is. Fucsovics azonban hárította azt, majd ő tudott újra brékelni, így 6:4-gyel szettelőnybe került.

A második szettben Navone brékelt először, 1:1-nél Fucsovics két bréklabdát ugyan még hárított, a harmadiknál viszont kettős hibát ütött.

A Bukarestben egész héten problémákat okozó eső a döntőben sem maradt el, a szemerkélés miatt azonban nem szakították félbe a játékot.

Fucsovics a második játszma derekán kiegyenlített, 5:4-nél már a tornagyőzelemért fogadott. Ekkor még nem került közel a győzelemhez, két játékkal később viszont Navone nem tudott mit kezdeni a magyar játékos védekezésével, így Fucsovics Márton nyerte meg a bukaresti ATP-tornát.

– Nem számítottam erre az eredményre, hiszen nagyon sok idő, majdnem hat év telt el, mióta legutóbb ATP-tornát nyertem. Nagyon örülök a sikernek, itt voltak a szüleim is, és annyian szurkoltak nekem, hogy sokszor úgy éreztem, mintha otthon játszanék – mondta a díjátadón Fucsovics Márton, aki köszönetet mondott új edzőjének, Kellner Ádámnak is.

 

Fucsovics Márton meccslabdája a döntőben

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.