idezojelek

Ragaszkodott a gyökereihez

Csöppnyi béke a megbomlott világban. A száz éve született Kovács K. Zoltánra emlékeztek néhány napja szülővárosában, Mosonmagyaróváron.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
Fotó: MKDSZ

Csöppnyi béke a megbomlott világban. A száz éve született Kovács K. Zoltánra emlékeztek néhány napja szülővárosában, Mosonmagyaróváron, méghozzá annál az egyetemi karnál, ahol 1946-ban a diplomáját szerezte. Hogy nevét csak kevesen vagy egyáltalán nem ismerik, annak egyszerű a magyarázata: Kovács K. Zoltán végtelenül puritán ember volt, a „kereszténydemokrácia napszámosa”.

(Törlesszünk a lemaradásunkból! A friss diplomás ifjú az 1947-es választáson 23 évesen az Országgyűlés legfiatalabb képviselője lett, méghozzá a Barankovics-párt színeiben. Rövidre sikerült a honatyai munka, 1949-ben menekülnie kellett. Az emigráció első éveiben Salzburgban Barankovics István titkára lett, majd évtizedeken át a Szabad Európa Rádió újságírójaként hallhattuk a müncheni stúdióból. Negyvennégy évnyi emigráció után költözött haza, majd – korával nem törődve – ámulatra késztető lelkesedéssel dolgozott a kereszténydemokrácia sikeréért.)

A magyaróvári megemlékezés szónoka, Latorcai Csaba, a KDNP ügyvezető főtitkára arról beszélt, a kereszténydemokrácia az egyetlen olyan eszme, amely ellen tudott állni a totalitárius törekvéseknek – nem véletlen, hogy Kovács K. Zoltán minden igyekezetével azon volt, Magyarország térjen vissza a kereszténydemokrata gyökerekhez. Rímelt erre Szalai Viktor beszéde. Az agyagosszergényi Közi Horváth József Népfőiskola alapítója az intézmény névadójától idézett: „A történelmi magyarság legbiztosabb értékmérője az idő. Az életükben égig magasztalt talmi nagyságok sírját belepi a feledés pora. A hősök és szentek emlékét viszont a múló évekkel egyre növekvő tisztelettel veszi körül a hálás utókor.”
Jobb végszót nem tudok.

Borítókép: Kovács K. Zoltán (Fotó: MKDSZ)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.