idezojelek

Védelmi költségvetés készült

A megszorítás szót gyakran ismétli a baloldal, de a kifejezést az MSZP–SZDSZ-kormányok elhibázott politikája után voltunk kénytelenek megtanulni.

Szajlai Csaba avatarja
Szajlai Csaba
Cikk kép: undefined
2022. 06. 19. 7:50

Brutális megszorítást, az országgyűlési választások előtti kiköltekezés visszaszedését „ígéri” az ellenzék, valamint a hozzájuk kötődő szakértők a 2023-as költségvetési törvényjavaslat apropóján. A probléma ezzel csak az, hogy miközben a megszorítást gyakran ismétli a balliberális oldal, ezt a kifejezést akkor voltunk kénytelenek megtanulni, amikor az MSZP–SZDSZ-kormányok elhibázott gazdaságpolitikája után a 2008–2009-es válság kiszolgáltatott helyzetben találta az országot. Emlékezzünk csak! A 2008–2009-es krízis idején az ország finanszírozási nehézségei miatt azonnal a lakosságra hárították a terheket.

Ezek után nézzük, mi a helyzet! A 2023-as központi költségvetés is rendkívüli: 

olyan büdzsét kellett elkészítenie a kormánynak, amely számol az elhúzódó háború és a brüsszeli szank­ciók hatásaival.

Továbbá kalkulál az energiaválság okozta magas inflációval és az uniós gazdaságok csökkenő teljesítményével, nem is beszélve a globális bizonytalanságokkal. Közben az eddigi eredményeket sem árt megtartani: mindenekelőtt a magas foglalkoztatottságot, a családtámogatásokat, a nyugdíjakat és a rezsicsökkentést, valamint határaink védelmét.

Miközben a külső környezet egyre kedvezőtlenebb, addig az erős fundamentumoknak és a növekedést támogató intézkedéseinek köszönhetően idén is négy-öt százalék körüli gazdasági bővülésre számíthatunk, amely erős bázisa lesz a 2023-as büdzsének.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

De ejtsünk néhány szót a pénzügyi stabilitásról is! Miután kétségtelen dolog, hogy csökkenteni kell az államháztartási hiányt, s vele együtt az államadósságot is. Utóbbiak azért nőttek, mert a koronavírus miatti gazdasági sokkot költségvetési pénzből kezeltük. Ugyanakkor azt sem árt felidézni, hogy az elmúlt évtizedben a kormány bizonyította, hogy elkötelezett a pénzügyi stabilitás, az alacsony hiány és a csökkenő adósságpálya mellett. Például az uniós tagállamok között egyedülálló módon nálunk mérséklődött leginkább az adósságráta: az MSZP–SZDSZ-kormány által itt hagyott nyolcvan százalék feletti szintről 65,5 százalékra. Sajnos a pandémia után a háború nehezíti a hazai pénzügyek alakulását is, azonban a fegyelmezett költségvetés révén biztosítható, hogy az állam finanszírozása ne szívja el a pénzügyi forrásokat, illetve a befektetői bizalom fenntartásával a finanszírozásunk feltételei is kedvezőbbek maradhassanak.

Közben két különleges eleme lesz a költségvetésnek. 

A rezsivédelmi alap lehetővé teszi, hogy az elhúzódó orosz–ukrán háború és a brüsszeli szankciós politika következtében kialakult világgazdasági helyzetben is megőrizzük a rezsicsökkentést. 

Erre azért van szükség, mert az energiaárak többszörösére drágultak a világpiacon, a további szankciók pedig még magasabb energiaárakat hozhatnak. De a kormány elkötelezett amellett is, hogy folytassa, sőt felgyorsítsa a haderőfejlesztést; erről gondoskodik a honvédelmi alap. A két alap finanszírozását ezért olyan megoldások szolgálják, amelyek nem rónak többletterhet a családokra, de a vállalkozásokat sem lehetetleníti el. Ezért az extraprofitot elért ágazatoktól várjuk el a nagyobb társadalmi szerepvállalást.

Summa summarum: védelmi költségvetés készült; az alapvető eredmények megmentése mellett a jövő záloga is a fegyelmezett büdzsé lehet. Háborúval sújtott helyzetben erre van szükség.

Szajlai Csaba, a szerző a Figyelő főszerkesztő-helyettese

Borítókép: Gyurcsány Ferenc ismét megfenyegette a jobboldali közösséget, és azt is megmagyarázta, hogy pártja miért támogat egy rasszista, antiszemita jelöltet. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

Törékeny porcelán

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Az ABBA-tól a nem bináris senkiig

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Menetelünk az atomháborúba

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

„Mit röhögtök, magatokon röhögtök!”

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.