idezojelek

Karácsony nem csak az autósokat üldözi

A dühe a pszichológusok szerint abból az irigységből is fakadhat, hogy másoknak sikerült megszerezni a jogosítványt, neki meg nem.

Megyeri Dávid avatarja
Megyeri Dávid
Cikk kép: undefined

Karácsony Gergely azt vallja: aki ellenséget keres, az talál. Meg is találta a főpolgármester ezt az ellenséget magának: jó kommunista módjára a budapesti autósokban. Abnormális düh munkál benne mindenkivel szemben, aki gépkocsiba merészel ülni, s ez a pszichológusok szerint nemcsak militáns álzöld kötődéseiből fakad, hanem abból az irigységből, hogy másoknak sikerült megszerezni a jogosítványt, neki meg nem.

Van azonban egy relatíve jó hírünk az általa gyűlölt autó­vezetőknek: Karácsony nem őket utálja. Hanem az összes budapestit, korra, nemre, foglalkozásra való tekintet nélkül. Hiá­ba hangzik el ugyanis mindig, hogy az autósokat üldözi az ámokfutó baloldali főpolgármester, ha egyszer az egész budapesti lakosságot sújtja a forgalom folyamatos, mesterséges dugításával. Nem kell közlekedési mérnöknek lenni ahhoz, hogy bárki átlássa: ha a belvárosból, a belső kerületekből kiutálják, kvázi kitiltják a gépjárműveket a brutális parkolási díjak, valójában büntetések bevezetésével, akkor a forgalom a külső kerületekre tevődik át. Ha tehát azzal az átlátszó, farizeus szöveggel jönnek, hogy a belvárosiaknak is joguk van a tiszta levegőhöz, akkor ez rögtön cáfolandó: a polgár abban a pillanatban a gázok és gőzök galaktikus ködével fog találkozni a külső városrészekbe kiszorított, erőnek erejével bedugított forgalom következtében, amint kiteszi a lábát szűkebb lakókörnyezetéből.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

És mi van a többi, elvben gyalogos budaival és pestivel? Ők nem fogják triplán beszívni a feldagasztott csúcsforgalom miatt az égéstermékekkel szennyezett levegőt? Dehogynem! A kisgyerekek a legveszélyeztetettebbek, mivel a földhöz közelebb vannak, s így még durvább dózist kapnak a nehezebb fajsúlyú üzemanyaggázokból. De ne is beszéljünk jövő időben, amikor ez már a jelen nyomorúsága, amióta az alig használt kerékpársávokkal, a késleltetett és elhúzott felújításokkal – lásd Blaha Lujza tér –, lezárásokkal a mizantróp főpolgármester már most is gondoskodik arról, hogy mindenki egyformán szívja a torlódásra ítélt gépkocsik okozta, egészségre káros égéstermékeket.

Némi shakespeare-i áthallással nálunk autós az egész város, és gépkocsihasználó benne minden férfi, gyermek és nő. Hiszen az autó mellett nem autóbusszal, trolibusszal is járnak a gyalogosok a munkahelyükre, iskolájukba, otthonukba, bárhová? Nem ők rostokolnak a dugókban, rongálva a tüdejüket és az idegszálaikat, elpocsékolva a drága idejüket, pusztán azért, mert az őrült ötletek városvezetője bűnös városnak tartja Budapestet, amelynek lakóit móresre kell tanítani?

Olyan debil szövegekkel traktálja Karácsony a közönséget, hogy vissza akarja adni Budapestet a fővárosiaknak. Hát az autótulajdonosok, árufuvarozók, szolgáltatók, az araszoló gépjárművekben veszteglő öregek, gyerekek, nők, férfiak nem budapestiek? A főpolgármester elszólta magát, amikor régebben másfél millió budapestiről beszélt, holott majdnem kétmillióan élnek a fővárosban. Óvatlanul elárulhatta a terveit: több százezer embert akar elüldözni az életfeltételek drasztikus lerontásával, a fejlesztések megfúrásával.

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

A baloldal eldobta a zsidókat

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Kiszabadulhatunk a kalodából

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Célkeresztben az etnikai politizálás

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Megint csak a szív diadala

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.