idezojelek

Jobb, ha Merkel nem tér vissza

Valójában az egyetlen ok, amiért Angela Merkel 16 évig hatalmon maradt, az az volt, hogy álláspontjait a mindenkori közvélemény-kutatásokhoz igazította.

Cikk kép: undefined
Fotó: STEFAN WERMUTH

Van-e reális esély Angela Merkel visszatérésére? – kérdezi a keddi számunkban megjelent véleménycikkének címében ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász. A meglepő, tán szándékosan provokatív kérdés apropóját az adta a szerzőnek, hogy a volt német kancellár egy hete megkapta a legnagyobb német állami kitüntetést (a nagykereszt legmagasabb fokozatát), amit előtte – hét évtized alatt – csupán két elődje: Konrad ­Adenauer és Helmut Kohl vehetett át.
A kitüntetés időzítése furcsa és jócskán megkésett, hiszen Angela Merkel már másfél éve – állítása szerint végleg – lelépett a politika színpadáról. És az is bizarr, hogy Merkel volt beosztottja, a jelenlegi német államfő, Frank-Walter Steinmeier adta át a kitüntetést. Talán csak nem azért most kapott észbe az ősz hajú szocdem politikus, mert februárban Elefántcsontpart fővárosában volt főnöke átvette az UNESCO békedíját a ­2015-ben meghirdetett „open door” menekültpolitikája elismeréséül? Amiről a visszavonuló kancellár még 2021 novembe­rében is úgy nyilatkozott, hogy szerinte sikerült 2015-ben megbirkózni a menedékkérők beáramlásával: „Igen, megcsináltuk!”
Ez azonban annak tükrében finoman szólva is disszonáns, hogy Merkel az általa a Willkommenskultur jelszavával Németországra zúdított migránscunami után egy évvel ország-világ előtt őszintén beismerte, hogy országát és őt magát is felkészületlenül érte a migrációs válság: 

Túl sokáig vártunk, mire igazán szembenéztünk a menekültproblémával, ezért most felül kell múlnunk saját magunkat, és ez rám is vonatkozik.

A mindig hűvösen és szigorúan racionális Merkel szokatlanul érzelmesen azt mondta: „Ha tudnám, sok-sok évvel visszaforgatnám az idő kerekét.” S akkor, 2016 szeptemberében hozzátette: nem szívesen ismétli meg többé, hogy „sikerülni fog, megoldjuk” (Wir schaffen das!), mert ez a kijelentés üres szólammá vált, és sokakat provokál.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ennek ismeretében is érdemes továbbgondolni Lomnici érdekes írását, aki egyébként méltányos, talán túlságosan is kedvező véleményt fogalmaz meg Merkel politikusi teljesítményéről, kiemelve, hogy a volt kancellár hosszú időn át a folytonosságot, a stabilitást testesítette meg Európában, végigvezette a kontinenst a 2008-ban kirobbant pénzügyi, gazdasági válság nehéz időszakán, és részben eredményesen vállalta a 2015-ös migrációs válság korrekcióját is. Írása végén pedig nyitva hagyja a kérdést, hogy az Európai Unió politikai és gazdasági stabilitása érdekében tett „szívességet” Merkel kívánja-e egy uniós pozíció formájában „aprópénzre váltani”.
A cikkben feltett kérdésre alapvetően kétféle válasz adható: igen vagy nem. 

Egy tavaly őszi németországi közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 71 százaléka azt mondta: nem szeretné, hogy a 16 évnyi kancellárság után 2021 őszén távozó veterán politikus visszatérjen a hivatalába.

Annak ellenére sem, hogy a válaszadók majdnem fele (a keletnémetek több mint fele) szerint Merkel jobb munkát végzett utódjánál, Olaf Scholznál. Ezért is és mert a „Mutti” jól láthatóan tartja magát azon ígéretéhez, hogy végleg visszavonul a politikától („Megérkeztem a reflexió szakaszába. Kevesebbet járok már a mókuskerékben”, mondta fél éve a Der Spiegelnek), az én válaszom az, hogy nincs reális esély a visszatérésére. Sem németországi, sem uniós szinten, ahol egyébként rengeteg bírálatot kapott józan, pragmatikus Oroszország-politikája és a „Nyugat főtárgyalójaként” Putyinnal mindvégig fenntartott személyes kapcsolata miatt, amivel sokak szerint hozzájárult az Ukrajna elleni orosz agresszióhoz. 

Nem volt látnok, inkább egy nagyon ügyes válságkezelő, aki a fokozatos változtatásokat vagy nem változtatásokat részesítette előnyben, későbbre halasztva a nagy döntést, mondták Merkel kritikusai. 

Ebből született meg a német szleng kifejezés, a „merkeln”, ami azt jelenti, hogy tétovázni vagy egyszerűen nem csinálni semmit. Valójában az egyetlen ok, amiért Angela Merkel 16 évig hatalmon maradt, az az volt, hogy álláspontjait a mindenkori közvélemény-kutatásokhoz igazította, koalíciót kötött azzal a másodlagos párttal, amelyik éppen hasznos volt számára, és a „lassan és stabilan” elve alapján kormányzott – írta róla egy éve a The Spectator World újságírója.
Ez lehet, hogy túl sommás és szigorú, de igazságos véleménynek tűnik. Akárcsak Schmidt Mária történészé, aki a Mandiner Reakció legutóbbi podcastjában a volt kancellár legmagasabb német állami kitüntetése kapcsán elmondta, hogy katasztrofálisnak tartja Merkel örökségét, mert Németország szellemi és politikai értelemben eltűnőben van.
Ehhez itt csak két adalékot tennék hozzá. A 2016 decemberében a berlini karácsonyi vásárban egy iszlamista terrorista által, egy elrabolt kamionnal elkövetett sokkoló – 12 halottat és több tucat sérültet okozó – borzalmas terrortámadás után a német kancellár nem szólalt meg, nem sietett a helyszínre, nem intézkedett, hanem több mint tizenkét óra (!) elteltével, másnap délelőtt tett egy sajnálkozó sajtónyilatkozatot, és összesen annyit tudott mondani: „Nem akarunk a gonosztól való félelem bénultságában élni.” 

Én már akkor azt írtam, hogy ezzel minden jóérzésű ember egyetért, csak ez még senkit nem tesz alkalmassá arra, hogy egy országot irányítson, ergo Merkel alkalmatlan (ahogy a németek mondják: ­untauglich). 

Egy másik eset: amikor Merkel török származású szocdem integrá­ciós miniszter asszonya egy cikkében azt állította, hogy sajátos német kultúra a német nyelven túl nem azonosítható, sőt „már történelmileg is inkább a regionális kultúrák, a bevándorlás és a sokszínűség határozták meg múltunkat”, s ezt az AfD egyik vezetője a német kultúra védelmében bírálni merészelte, a német politikai elit – Angela Merkellel az élen – Aydan Özoguz (a Bundestag jelenlegi alelnöke) oldalára állt.
Mindent összevéve, szerintem nemcsak a németeknek, de nekünk, magyaroknak és egész Európának is jobb, ha Merkel nem tér vissza. Már csak azért sem, mert az idő kerekét még ő sem tudja visszaforgatni.

Borítókép: Angela Merkel volt német kancellár (Fotó: Stefan Wermuth)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
idezojelek

Térkép e táj

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.