idezojelek

Vihar a bajor söröskorsókban

Aligha lesz korszakváltás az október 8-i választás után, de a CSU tovább gyengülhet.

Vida Ákos avatarja
Vida Ákos
Cikk kép: undefined

Választások előtt minden országban túlfűtött a hangulat, a politikusok pulzusa, vérnyomása és tesztoszteronszintje a voksolás napjához közeledve egyenes arányban emelkedik. Bajorországban is ez helyzet. Főleg azért is, mert az Alpesi Pravda gúnynéven ismert Süddeutsche Zeitung nemrégiben megkísérelt karaktergyilkosságának szenvedő alanyát, a Szabad Választók (­Freie Wähler) párt elnökét, Hubert Aiwanger gazdasági minisztert, a röplapbalhé néven elhíresült cikksorozatával nem sikerült kirúgatniuk. 

Noha az egész német balliberális (van még más is?) sajtó össztűz alá vette a bajor sörsátori szónokok koronázatlan királyát, Aiwangert, de persze azért Markus Söder CSU-elnök is kapott vizes lepedőt meg kenetet minden oldalról, a balhé egy kényszeredett kompromisszummal ért véget. 

Az esetet korábbi cikkemben (Német karaktergyilkosságok, 2023. augusztus 31.) részletesen ismertettem.

A röplap kiváló gumicsontot nyújtott a baloldali sajtónak, az össznémet baloldali politikai spektrum feltűnési viszketegségben és heveny szószátyárkodásban szenvedő politikusainak. Vitriolos retorikájukkal ­Aiwangert és Södert egyaránt támadták. „Hubsit” – ez Hubert Aiwanger beceneve – azért, mert a röplapok birtoklását náci indíttatású viselkedésnek állították be, Södert meg azért, mert azt akarták elérni, hogy rúgja ki koalíciós partnerét öt héttel a kulcsfontosságú bajorországi parlamenti választás előtt.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Söder 25 kérdést tett fel „Hubsinak”, hogy azok megválaszolásával tisztázza az ellene felhozott vádakat. A válaszok ugyan sem Södernek, sem a fogukat csattogtató, habzó szájú baloldaliaknak nem voltak kielégítők, de a bajor miniszterelnök egy vasárnapi tévéinterjújában is megerősítette, hogy Aiwanger a helyén maradhat, mert egy 36 évvel ezelőtti 16 éves kamasz csúnya botlását, aki felnőtt korában már semmilyen hasonló cselekményt sem követett el, ma már nem lenne fair megbüntetni.

Persze Söder nem akart „Hubsiból” a számára is sorsdöntő tartományi parlamenti választás előtt mártírt csinálni, mert a korábbi években a Zöldekkel nyíltan szimpatizáló Södernek, a jelenlegi matematika kényszerítő tényei alapján, továbbra is a Szabad Választók pártjával kell folytatnia a kormányzást. Ez a „polgári koalíció” a CSU jelenleg egyetlen lehetséges esélye ahhoz, hogy az elérni kívánt negyven százalék közeli szavazatot be tudja gyűjteni.

A német baloldali kormánykoalíció ugyanis nemrég megváltoztatta a szövetségi választási törvényt és a parlamenti helyek számát 736-ról 598-ra csökkentette. Megnyirbálták az egyéni választókerületeken keresztüli bejutás lehetőségét, nevezetesen úgy, hogy a második szavazattal lehet egy párt listájára szavazni és az így elért szavazatok adják meg az adott pártnak a szövetségi parlamentben járó helyek számát. Így az is előfordulhat, hogy valaki egyéniben megnyer egy kerületet, de a listás szavazáson pártja nem szerez elég helyet, ezért mégsem jut be a parlamentbe.

De mivel ez össznémet szavazás, a csak Bajorországban létező CSU-nak körülbelül negyven százalékot kell ott elérnie, hogy átlépje a szövetségi szinten az ötszázalékos küszöböt. Pontosan ezért a CSU meg is támadta az új választási törvényt az alkotmánybíróságnál. A döntés még a 2025-ös német szövetségi (Bundestag-) választások előtt várható. Azért is sorsdöntő az október 8-i bajorországi választás Södernek, mert jelzésértékű lesz a 2025. évi szövetségi választás várható kimenetelére. Ha rosszul teljesít, akkor lesznek elegen a CSU-ban, akik fűrészelni fogják alatta a szék lábait.

Hogy a viharvert Aiwanger egyáltalán tagja lesz-e az október 8-a utáni bajor kormánynak, vagy milyen tárcát kaphat, az nagymértékben függ a CSU eredményétől is, hogy mekkora mellényt kap Söder. De ha a Szabad Választók pártja túlteljesíti a legutóbbi választáson elért 11,6 százalékos eredményét – ami lehetséges, mert ha az Aiwanger elleni karaktergyilkos kampány szolidaritásra buzdítja a választókat –, akkor nehéz lesz a párt elnökét kihagyni a koalíciós kormányból. Kivéve, ha addig az áskálódók nem bukkannak további „terhelő bizonyítékokra”.

Bajorországban a politikai szónoklás legfőbb porondja mindig is a sörsátrakban található. A napokban az ősrégi hagyományokkal bíró Szent Egyed-templombúcsút tartják Gillamoosban. A kis bajor faluban az egyes pártok politikusai külön-külön sátrakban osztják az észt és próbálják szítani a sörgőzös hangulatot riválisaik ellen. Ez így volt szeptember 4-én is. Az érdeklődők létszáma általában arányos a választási eredményekkel. A Tichys Einblick magazin tudósítása szerint Aiwanger pártjának sátra előtt hosszú sorok kígyóztak, két órával a kezdés előtt már be is zárták az ajtókat, mert megtelt a sátor.

Aiwanger integetéssel köszöntötte az őt  éltető tömeget, gondosan vigyázva arra, hogy közben ujjait széttárja, nehogy valamelyik rosszakarója hitleri karlendítésnek magyarázza. Mert most minden mozdulatát górcsővel figyelik, hátha bele lehet magyarázni valami ördögit. 

A Szabad Választók párt a hagyományok és a normalitás pártja. Elleneznek minden alattomos genderkedést, a nyelv gyalázatos elferdítését, náluk az anya és az apa nem első és második szülő. Undorítónak tartják a transzpropagandát és a gyermekek mesekönyveinek a káros „másságimádó korszellem” szerinti átfogalmazását. A hallgatóság ovációja és vastapsa ­Aiwanger életelixírje, ami küzdőszellemét erősíti.

 Ez adta neki az erőt, hogy szembeszálljon az Alpesi Pravda és az egyéb állami sajtó karaktergyilkos támadásaival és kiállja Söder fenyegető kritikáját is. Hubsi ma a bajor sörsátrak hőse.

A legnagyobb sátrat természetesen a CSU foglalja el, amelyből a CDU elnöke, Friedrich Merz sem hiányozhatott. Merz kente ám a mézet a szintén kancellári ambíciókkal megáldott Söder szája köré: „Sok német polgár szívesen cserélne a bajorokkal – a legjobban kormányzott tartományban.”

Söder udvariasan megköszönte a berlini vendég hízelgő szavait, majd korábbi odakacsingatásai ellenére kategorikusan kizárta a Zöldekkel való közösködést. A kormányzó Zöld párt számos rossz politikai döntésére és vezetőinek botrányaira célozva azt mondta, hogy azok söprögessenek csak a saját házuk táján, mert van mit. A közönséghez fordulva jó populistaként udvarolt neki: „Mert minden bajor faluban több az ész, mint az egész berlini kormánynegyedben!” 

A közönség hangos ovációval nyugtázta a bókot. Söder is jó szónok és népszerű is, de gyakori köpönyegforgatása nem maradt nyomok nélkül a választók emlékezetében. Az ő sorsa is eldől október 8-án.

Az SPD sátrában a személyzeten és a Berlinből odazarándokolt SPD-pártfőnökön, Lars Klingbeilon kívül az ötszázalékos küszöbön túli eredményben reménykedő Florian von Brunn bajor SPD-reménység és néhány szocialista őskövület volt csak. A sörsátrak szónokai mindig is kötéltáncot járnak, mert a közönség reakciója azonnal érezhető. Florian von Brunn nemesi származása ellenére nagyon is pórias beszédében „belezuhant a trágyagödörbe” – írta a Tichys Einblick –, mert politikai ellenfelét minden indok nélkül náci segédnek titulálta. Na ez a populistának szánt, de közönséges támadás nagyon nem jött be. Az SPD vezette berlini kormány rengeteg népsanyargató törvénye, mint például a fűtési törvénytervezet – amely előbb-utóbb megtiltaná a fával tüzelést is Bajorországban, ahol a vidéken nagyon sok helyen fűtenek fával – kiverte a biztosítékot a választóknál. A léc bizony rezeg.

Az AfD a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint körülbelül 14 százalékos eredménnyel számolhat és a második legerősebb pártként vonulhat be a bajor parlamentbe, kivéve, ha a friss mártírrá avanzsált Aiwanger pártja nem kap hátszelet és megelőzi őket. Az AfD léte a legnagyobb tüske a CSU húsában. 

Egykoron legendás vezérük, Franz Josef Strauß mondta azt, hogy „a CDU/CSU-tól jobbra semmilyen demokratikusan legitimált párt nem létezhet”. Hogy ez mégis így alakult, abban Angela Merkelnek is nagy szerepe volt, mert betolta a CDU-t a balközépre.

Sok nagy vihar van manapság a bajor söröskorsókban, a választásokig még lehet hurrikán is, ha a sunyin áskálódó baloldali firkászok tovább támadják a bajor polgári pártokat. A Berlinben Scholz kancellár által kikiáltott „Zeitenwende”, azaz korszakváltás Bajorországban ugyan nem lesz, de a CSU-t a viharok alaposan megtépázhatják. A müncheni sörfesztivál, az Oktoberfest utáni hétvége sokaknak a kijózanodást fogja elhozni.

A szerző újságíró (München)

Borítókép: Évenként ismétlődő, jellemző jelenet a müncheni Octoberfesten (Fotó: AFP/Felix Hörhager)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Menetelünk az atomháborúba

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

„Mit röhögtök, magatokon röhögtök!”

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Pillanatképek a tébolyult Európából

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Így kell harcolni Magyar Péter ellen

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.