idezojelek

Bohócok

Az a fránya demokrácia, hogy pártok indulnak a választásokon, és nem influenszerek!

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
Cikk kép: undefined
Fotó: Kurucz Árpád

David Pressman amerikai nagykövet influenszereket látott vendégül a minap. Ott álltak-ültek körülötte egy bolyban, mint valami iskolai osztály, akik megnézhették, hogy is néz ki belülről az amerikai nagykövetség. Nem csoda, hiszen lényegében ők ezek, nem sokban különböznek az iskolásoktól. Azok a fiatalok, akiknek rengeteg tanulnivalójuk van még az életről, de mindenféle védekezés nélkül belerohannak az oroszlán barlangjába. Az oroszlán pedig arra se veszi a fáradságot, hogy morogjon.

Ez az új média, az influenszerek hada. De vajon miért hinne bárki is egy Messiás-tudattal megátkozott, műveletlen huszonévesnek, aki egy kamerát magára irányítva szónokol? Mert a virtuális világ eltorzította az értékeket. Milliók hallgatják meg a srácok néha hajmeresztően buta eszmefuttatásait, és bár nem mondhatni, hogy minden egyes szavukat elhiszik, de hatással van a hallgatóságra a szóözön. Ez biológia és fizika. Az ember így van összeszerkesztve, hogy a szépen megrendezett előadásra reagál, akár elutasítóan, akár egyetértően, de mindenképp valami módon válaszol önmagában. A nyomtatott szó a varázslat első eleme, a szépen rendezett szöveg hihetőbbnek hat, mint a kézzel írt, a rádióban hallott szó erősebb a nyomtatottnál, a tévé által közvetített kép és hang együtt pedig a legerősebb hatású. Az influenszerek pedig pontosan ezt használják ki. Az egész világ pedig együtt ringatózik a zsoldosnak felcsapott tinédzserekkel.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyanis ezek a fiatalok láthatóan egyáltalán nem autonóm személyiségek. Őket vezetni kell. Természetesen hisznek abban, hogy nekik igazuk van, mindenben, tökéletesen tájékozódnak a világ eseményeiben, és mindig rá tudnak mutatni, kinek van igaza. Van egy évszázados konfliktus, amelyben meghalt millió ember, s három másodperc alatt rámutatnak az egyik félre, aki a „jó”, és a másikra, aki a „rossz”. Jelenleg Ukrajna jó, Oroszország rossz, Palesztina jó, Izrael rossz. Persze azért csak őket említem, mert azért ezek az influenszerek nem túlzottan kiműveltek, és nem nagyon merészkednek bonyolultabb, kevéssé ismert területekre. Nekik szexi konfliktusok kellenek, tiszta és egyértelmű helyzetek, ahol sok kép és videó áll rendelkezésükre, hogy alátámasszák álláspontjukat. Kongóban ez nehéz, és különben is, ott mindenkinek olyan neve van, mint egy tetszőleges PSG-játékosnak, és az is nyilvánvaló, hogy mivel zsoldosok, a megrendelő érdekeit kell kiszolgálniuk. Esetünkben az Egyesült Államokéit. Magyarországon.

A magyar belpolitika baloldali részén teljesen tehetségtelen alakok sorakoznak, akik együtt öregszenek velünk. A fiatal aktivistákból meglett középkorú politikusok lettek, akik ugyanazt szajkózzák, mint évekkel ezelőtt, pedig soha nem vezetett eredményre a törekvés. Az új nemzedék hozzászürkült a régihez, a kommunista brigád kihalt, s a fiatalokból lett középkorúak megörökölték a sehová se vezető gyakorlatot.

Az influenszerek feladata az, hogy valahogy izgalmasabbá tegyék ezeket a mamlaszokat. Felkapnak egy-egy gumicsontot, például a bicskei gyermekotthon botrányát, és mindenféle elemzés vagy értékítélet nélkül szerveznek egy tüntetést. Igen, olyanok is, akik akár érintettek lehetnek a gyerekek zaklatásában, de ne feledjük, ez politikai feladat, s nem erkölcsről szól. 

Láss csodát, az influenszerek százszor annyi embert tudtak megmozgatni, mint a baloldali pártok. A közélet iránt minimálisan is érdeklődő fiatalok ugyanis nem pártbrosúrákat bújnak, hanem TikTok-videókat néznek mobilon, és egy jól megszervezett tüntetés pontosan olyan, mint egy átlagos péntek esti buli. A nagy feladat baloldalon az volna, hogy az influenszerek tevékenységét összekössék a pártokéval, azaz a viháncoló fiatalok bemenjenek később a szavazóhelyiségekbe és ott behúzzák az x-et a sugalmazott pártra. Itt szokott megakadni a nagyon szépen megolajozott rendszer, hiszen a pártok és a politikusok tehetségtelenek, nem vonzók és folyamatosan marakodnak egymás között. Az a fránya demokrácia, ugye, hogy pártok indulnak a választásokon, és nem influenszerek. 

Az azonban látható, hogy az egész világon recseg-ropog a demokrácia rendszere, mert sokkal könnyebb nyerni virtuális téren, mint a hagyományos módon, munkával. Amerikában Donald Trumpra kígyót-békát kiabálnak, igazi pokoli zaj van az éterben, pedig nem lehet azt mondani, hogy elnökként olyan rossz volt a tevékenysége. A győzelmét úgy próbálják megakadályozni, hogy jogi eszközökkel lehetetlenné teszik az indulását. Feltehetően ez most nem fog sikerülni, de nem tudjuk, tíz év múlva mi lesz a helyzet, az akkori nyugati világ mennyire torzul el. Lehet, hogy az influenszerek fognak akkor már irányítani, egyszerű és célzott üzenetekkel, mindenféle erkölcs és vízió nélkül. 

De az is lehet, hogy tömegek fogják eldobni egy nap az okostelefont, mert kiábrándulnak ebből a világból.

Borítókép: Balliberális influenszerek és tartalomgyártók tüntetése a Hősök terén 2024. február 16-án (Fotó: Kurucz Árpád/Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A megoldás Budapesten: Szentkirályi Alexandra

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.