Így trükköznek a statisztikával a románok – Orbán Balázs mutatott pár érdekességet

Rácáfoltak a számok a „bezzegromániázó” baloldalra.

Forrás: Mandiner2024. 05. 02. 15:23
Úzvölgye, 2019. június 6.
Román résztvevõk, mielõtt a csendõrsorfalat erõszakkal áttörték az úzvölgyi katonatemetõ bejáratánál, majd ortodox szertartás keretében felszentelték a törvénysértõen létesített román emlékmûvet és parcellát 2019. június 6-án.
MTI/Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Hogy Románia megelőzte Magyarországot? Korántsem!” – húzta alá közösségi oldalán a miniszterelnök politikai igazgatója. Orbán Balázs felhívta a figyelmet arra, hogy Románia ugyan fejlődik, viszont egy fontos komponens kimarad az elemzésekből, amelyeket a baloldali sajtó is alapul vesz hamis állításaihoz: 

azokat, akiknek nincs munkájuk, egyszerűen nem számolják bele a statisztikákba. 

„Románia a hazai KSH-hoz és a cseh statisztikai hivatalhoz hasonló közleményeket nem ad ki az éves reálkeresetekről – sajnos. Azt azonban kiadták, hogy míg nálunk a 20–64 éves korcsoport 80,7 százaléka volt foglalkoztatott tavaly, addig Romániában csupán 68,7 százalék ez az arány. A teljes népességből náluk minden hatodik tartozik csupán a vizsgálati körbe” – idézte a Mandiner cikkét a politikus.

Orbán Balázs szerint többek között ennek is köszönhető, hogy Romániában még mindig minden harmadik lakos szegény, míg ezen a téren hazánk az elmúlt évtizedben a legnagyobb javulást érte el az EU-ban.

„Ezt pontosan meg tudja ítélni mindenki, aki az elmúlt években járt ebben a két országban – és ha nem homályosítja el a látását egy balos hályog”

– jegyezte meg.

Románia: Alacsony foglalkoztatottság, magas munkanélküliség

Az unió sorra adja ki a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatával élők arányát mérő mutatóját a tagállamok esetében – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézetének munkatársa. Szalai Piroska a Mandiner hasábjain rámutatott: a legfrissebb értékek a 2022-es referenciaévre vonatkoznak, s már 17 tagállam esetében ismertek, a 2023-as adatokat majd csak egy év múlva ismerhetjük meg. 

Forrás: Eurostat

Szerinte látható, hogy Romániában is javul a helyzet, már 2022-ben is csökkent a szegénység kockázatával élők aránya a teljes társadalomban,

de még mindig messze a legnagyobb az unió tagállamai között.

„Még mindig minden harmadik román lakos szegény. Míg nálunk romlott kicsit az arány, de így sem érte el az uniós átlagot, kevesebb, mint minden ötödik magyart fenyegeti a szegénység” – fogalmazott a szakértő. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Veres Nándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.