Horrorkonyhát talált a Nébih Budán, le is videózták

Ötven kilogramm romlott étel, mosogatóban szeletelt kenyér.

Forrás: Nébih2024. 05. 02. 10:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megdöbbentő higiéniai hiányosságokat tártak fel az ellenőrök egy II. kerületi étterem hatósági ellenőrzésén – adta hírül lapunkhoz ejuttatott közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). 

Beszámolójuk szerint a konyhát általános takarítatlanság jellemezte: padozatán a szennyeződés vastagon lerakódott, az oda kifröccsenő sütőolajat kartonpapírral itatták fel, mennyezete és oldalfala poros, elszíneződött, helyenként repedezett, pókhálós volt. Ezenfelül a padlóösszefolyó nyitott volt, fedele hiányzott. A kifröccsenő sütőolajjal vastagon szennyezett konyhai ablakot – hiába nem volt rovarháló – nyitva tartották. Az egységben több helyen a világítótestek törés elleni védelmét sem biztosították.

Az egység zöldség-gyümölcs előkészítő helyiségében is bőven akadt kivetnivaló: hiányzott a szükséges munkaasztal és a kétmedencés mosogató esetében nem gondoskodtak a hideg-meleg folyóvízről, sem a szennyvízhálózatra való rákötésről. 

A mosogatóban szeletelt kenyeret, fűszerpaprikát, fekete borsot és csomagolt száraz állateledelt, míg a kézmosóban személyzeti ruhákat tároltak. 

Maga a zöldség és gyümölcs tisztítása – az erre szolgáló helyiségen kívül – a gazdasági bejárat előtti közlekedőben történt.

A felsorolt problémákon túl súlyos dokumentációs hiányosságot is talált a hatóság, ugyanis a létesítményre vonatkozó, kötelező HACCP-dokumentációval nem rendelkezett a vállalkozás.

A Nébih a fenti, súlyos élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő körülmények miatt az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette. A felügyelők továbbá hét tétel, mintegy 50 kilogramm nem nyomon követhető, valamint lejárt minőségmegőrzési, illetve fogyaszthatósági idejű élelmiszer azonnali  kivonásáról döntöttek. Az érintett élelmiszerek felhasználását és forgalomba hozatalát is megtiltották.

Az egység az élelmiszer-higiéniai és élelmiszer-biztonsági hiányosságok kijavítása, továbbá a hatóság pozitív eredményű helyszíni ellenőrzése után folytathatta a munkát. Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.

Borítókép: A Nébih által ellenőrzött étterem (Forrás: Nébih)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.