Hiába várja Zelenszkij az F–16-osokat, csalódni fog + videó

Az ukrán légierő szóvivője szerint a harci gépek Ukrajnába érkezését hivatalosan fogják bejelenteni. Ilja Jevlas megerősítette, a nyugati szövetségesek által küldött vadászgépeket a légierő az első napokban még nem veti be.

Forrás: Liga.net2024. 05. 02. 12:01
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látható, amint egy dán F-16-os vadászgép mellett áll egy sátorban a vojensi Skrydstrup légibázison. Fotó: Ukrán elnöki sajtószolgálat Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt, hogy pontosan mikor érkeznek nyugati F–16-os vadászgépek Ukrajnába, azt hivatalosan fogják bejelenteni – jelentette ki Ilja Jevlas, a légierő szóvivője egy tévéműsorban. Elmondása szerint a repülőgépeket érkezésük után az első napokban még nem fogják harci bevetésben használni, írja a Liga.net.

European F-16 Training Center for Ukraine opens in Romania
F–16-os vadászrepülőgépek láthatók a romániai Fetestiben, a román légibázison. Fotó: The Yomiuri Shimbun/AFP/Keigo Sakai

„Már hivatalosan is várjuk, hogy mikor érkeznek meg, és csak ezt követően tudunk bizonyos keretek között arról beszámolni, hogy a repülőgépek már a légierő szolgálatában állnak” – mondta Jevlas. Ráadásul – tette hozzá – nem számítanak arra, hogy a harci repülőgépeket már az érkezésük utáni első napon bevetik.

Jelenleg az infrastruktúrát készítjük elő, hogy fogadni tudjuk a repülőgépeket és a megfelelő karbantartásokat el tudjuk végezni rajtuk annak érdekében, hogy hatékonyan tudják ellátni a rájuk bízott feladatokat

– árulta el a szóvivő.

2024. március 1-jén az ukrán légierő arról számolt be, hogy az ukrán pilóták már gyakorolják az F–16-os vadászgépekkel a légi és földi célpontok elleni csapásokat és a taktikai technikák gyakorlását.

Március 18-án Románia jóváhagyta 50 ukrán pilóta kiképzését F–16-os vadászgépeken a fetesti légibázison található kiképzőközpontban. Március 29-én pedig a belga kormány által a „légügyi koalíció” keretében ajánlott fel 100 millió eurót Ukrajnának, amely összeget az F–16-os vadászgépek karbantartására fordítják.

Nőni fognak az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások – jelentette ki hétfőn kijevi látogatásán Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. Stoltenberg szerint a NATO-szövetségesek az elmúlt hónapokban nem azt nyújtották, amit megígértek, „de most biztos vagyok abban, hogy a dolgok változni fognak”.

 

Nem véletlen az ukrán óvatosság a F–16-osokkal kapcsolatosan

Hosszú hónapok óta az ukránok egyik fő követelése, hogy F–16-os gépeket kérnek, hogy az orosz légi fölényt ellensúlyozzák. Ez logikus is lenne, ha kapnának több száz modern gépet, de erről szó nincs – mondta el korábban lapunknak Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő. 

Ráadásul az amerikai vadászgépek igen „kényesek”, az ukrán kifutópályákat nem tudják használni – írta a Politico.

Denmark Ukraine Fighter Jets
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy F–16-os vadászgépben ül az észak-dániai Vojensban található Skrydstrup légibázis hangárjában 2023. augusztus 20-án. Fotó: AFP/Mads Claus Rasmussen

Lapunk korábban arról írt, hogy ha a NATO-tagállamok által Ukrajnának felajánlott F–16-osok meg is érkeznek néhány héten belül, akkor sem nagyon lesz, aki repülje őket. Az európai szövetséges országokban jelenleg tíz ukrán pilóta felkészítése folyik. A nyelvi akadályok leküzdése is komoly nehézséget jelent, a kiképzésre küldött fiatal és tapasztalatlan pilóták közül többen még sosem repültek vadászgéppel, és a többiek is csupán egy cseh gyártmányú kiképzőgéppel – írta korábban a Le Monde francia napilap.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látható, amint egy dán F–16-os vadászgép mellett áll egy sátorban a vojensi Skrydstrup légibázison (Fotó: AFP/Ukrán elnöki sajtószolgálat) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.