idezojelek

Háborús bűnösök

A fotelforradalmárok mindig bátrak és mindig vakmerőek, s azt is el tudják képzelni, hogy egy applikáción keresztül megoldhatók a fegyveres konfliktusok.

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
Cikk kép: undefined
2024. 05. 07. 5:00
Fotó: Pavlo Pahomenko

Egy háború még véletlenül se hasonlít arra, amit Marvel-filmekben látunk, esetleg bármely más hollywoodi alkotásban. Nem film és nem is filmesíthető. Akinek volt benne része, akár csak szemlélőként, az tudja, akinek nem, az csak elképzeli. Márpedig Európa nyugati részének a háború olyan emlék, amelyről a nagyszülők meséltek, az amerikaiaknak pedig még annál is sokkal-sokkal régebbi, már-már népmesei jellegű történet. Az Egyesült Államok területén katonai összecsapás utoljára a polgárháborúban történt, közel százötven éve. Ezért aztán könnyű olyan szavakkal dobálózni, hogy világháború. Ugyanis nem tudja, miről beszél.

A szavaknak persze súlyuk van, főleg, ha valaki felelős politikusként beszél. A háború mellett kiállni és arról harsogni, hogy mindenáron győzni kell, szinte háborús bűn. Ma pedig vétkes ebben mindenki, Joe Bidentől Emmanuel Macronon keresztül Karácsony Gergelyig. Ők azok, akik naponta akár többször is hitet tesznek a közös, nagy háborúnk mellett, Ukrajnát és annak nagyon furcsa vezetőjét dicsőítik, s saját országaikat is minden aggály nélkül bevonnák a vérontásba. 

Ezt nagyon könnyű megoldani, ha az ember egy biztonságos irodából nyilatkozik, sok ezer kilométerre a valódi háborútól, amelynek még a zaja sem jut el hozzá. A fotelforradalmárok mindig bátrak és mindig vakmerőek, s azt is el tudják képzelni, hogy egy applikáción keresztül megoldhatóak a fegyveres konfliktusok.

Ha egy nyugati politikus könnyű szívvel arról beszél, hogy jövőre lesz ukrán ellentámadás, az feltételezi, hogy addig tart majd a konfliktus, és addig bizony fizet mindenki a fegyvergyártóknak, az emberek pedig meghalnak. De békét biztosan nem köt addig senki, hiszen a győzelem sokkal fontosabb az életnél. Oroszország pedig már a nukleáris arzenálját teszteli, természetesen függetlenül az eseményektől, de azért jelezve, hogy van olyan pusztító eszközük, amelytől megremeg mindenki. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Így lehet nagyon könnyen belecsúszni az általános félelembe, hogy az egész világ elkezdjen háborús körülmények között élni. Hiába jelent ez fantasztikus üzletet bizonyos embereknek, s hiába hiszik azt ugyanazok a gazfickók, hogy a párizsi bolti eladó, az amszterdami diák és a budapesti villamosvezető is Ukrajnával kel és fekszik, ez nem igaz. Ők csak élni szeretnének, a saját életüket élni, s joguk van kimaradni mások háborújából. A felelős politikusoknak pedig kötelességük megvédeni őket nemcsak a háború őrjöngésétől, de a félelemtől is. 

Mert a háborúban nem a golyó és a rakéta öl meg, hanem a félelem, attól, hogy jön a pusztulás, hogy összeomlik az iskola és a lakóház, hogy nem fog járni a 8E buszjárat, hogy nem lesz kenyér, hús és tej. A félelem pedig elűzi őket egy biztonságosnak hitt helyre, amely nem az otthona, de legalább nem kell félnie. 

Ha viszont a háború apostolai, a semmiért felelősséget nem vállaló hitvány alakok az egész világot belevinnék a vérzivatarba, akkor bizony nem lenne olyan hely, ahol biztonságban tudná az életét bárki. Ezért kötelessége mindenkinek nemet mondania a háborúra. 

Nem lesz olyan pillanat, amikor Oroszország leteszi a fegyvert és elismeri a súlyos vereségét. Nem fogja Volodimir Zelenszkij diadalmas hadvezérként bejelenteni a győzelmet, hogy ukránok milliói hálásan ölelgessék, miközben újjáépítik otthonukat. 

Mert ez nem egy Marvel-film, ahol jók és rosszak összecsapnak, hanem a valóság, a színtiszta élet, ahol árnyalatok vannak, önző érdekek és piszkos üzelmek, árulások és hazugságok, no meg tragédiák és halál. Erkölcsileg pedig egyedül az az elfogadható, ha minden erőnkkel azon vagyunk, hogy a fegyverek elhallgassanak és aláírják a békét.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

Törékeny porcelán

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Az ABBA-tól a nem bináris senkiig

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Menetelünk az atomháborúba

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

„Mit röhögtök, magatokon röhögtök!”

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.