Lázár János megszólalt a GYSEV felvásárlásáról: Most jött el a legkedvezőbb óra

Kemény állításokat fogalmazott meg mai sajtótájékoztatóján a miniszter.

Forrás: Magyar Nemzet2023. 11. 23. 10:10
LÁZÁR János; I. SZENT ISTVÁN
Átadták a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola felújított épületét (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)
Átadták a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola felújított épületét (Fotó: MTI/Balogh Zoltán) Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A GYSEV-vel kapcsolatban azt szeretném mondani, hogy most a legidőszerűbb, hogy az osztrákokat kivásároljuk a GYSEV-ből. Most jött el a legkedvezőbb óra – fogalmazott Lázár János az ÉVOSZ-szal megtartott közös sajtótájékoztatóján csütörtök reggel újságírói kérdésre, de a tájékoztatón egyéb témákkal kapcsolatos kérdésekre is válaszolt az építési és közlekedési miniszter.

Az egynapos autópálya-matricákkal kapcsolatosan felmerült kritikákról azt mondta, jobb szeretnék, ha a választópolgárok inkább a tömegközlekedést preferálnák, ezért választották a közösségi szabályozáson belül a legmagasabb díjtételeket, amit az uniós szabályozás előírt.

– Tehát minél drágább az autópályamatrica, annál zöldebb lesz az ország, és annál kevesebben fogják használni a járműveket és annál kevesebben fognak az utakon közlekedni – fejtegette az építési és közlekedési miniszter és felhívta a figyelmet arra, hogy az ország– és vármegyebérletek rendkívül kedvező áron kaphatók továbbra is azoknak, akik belföldön autópályáznának.

A tájékoztatót annak apropóján tartották, hogy nemrég elfogadta a parlament az állami építési beruházások kerettörvényét, illetve szóba került az építészeti törvény is. A miniszter kemény, de egyértelmű szavakkal jelezte, hogy komoly változások várhatók a továbbiakban, például az alábbiakkal. 

– Kár kilincselnie a különböző építőipari vállalatoknak politikusoknál, üzletembereknél, Nyugat-Európában vagy itthon. A legegyszerűbb, hogyha leteszik a lantot, értékesítik a vállalkozásaikat vagy a magyar állam vagy a magyar vállalkozók számára. Ez volna a leggyorsabb és legegyszerűbb megoldás – mondta arról, hogy azon dolgoznak, hogy a magyar kkv-k részesülhessenek a bevételekből, ne külföldiek. 

Lázár János beszélt arról is, hogy a Paksi Atomerőmű új blokkjának a megvalósítása új fejezethez ért, amelyhez rengeteg cementre lesz szükség. – Elképzelhetetlen, hogy nincs Magyarországon cement előállítására alkalmas vállalkozás, tehát a magyarországi cementgyárak jobban teszik, hogyha eladják a magyarországi gyáraikat magyar vállalkozásoknak, mert természetesen Magyarország nem mondhat le arról, hogy a Paksi Atomerőmű több mint tízmilliárdos bekerülési költségéből a magyar építőipar így vagy úgy, ne részesedjen – szögezte le miniszter. 

A Magyarországon jelen lévő cementgyárok német tulajdonosainak azt üzente: egyszerűbb, ha nem íratnak a német sajtóban Magyarországot lejárató cikkeket, hanem egyszerűen megmondják, mennyi pénzért adják el a vállalatokat. 

Kifejtette továbbá, Magyarország gazdagabbá válása érdekében bizonyos gazdasági szektorokban erősíteni kell a szuverenitást, erről szól az állami építési beruházásokról szóló már elfogadott és a még parlament előtt lévő építészeti törvény is. Lázár János közölte, 2010. és 2022. között Magyarországon az állam mint megrendelő 

mintegy 28 ezermilliárd forint beruházással járult hozzá a gazdasági növekedéshez, ennek a pénznek körülbelül az 50 százaléka azonban külföldre vándorolt.

Amennyiben a folyamatot megfordítva a nagy infrastrukturális beruházások magyar vállalkozók kezében lesznek, a magyar építőiparban magyar vállalkozók dolgoznak és magyar építőanyagot használnak fel, akkor az ország gazdagabb és jóval erősebb is lesz – fogalmazott a tárcavezető.

Lázár János hangsúlyozta, miniszterként az a legfontosabb elve az építésgazdaság területén, hogy Magyarországon semmi keresnivalója nincs külföldi építőipari vállalatnak, és meg kell akadályozni, hogy az építésgazdaságban magas importtal és külföldi építőanyagokkal dolgozzunk.

Borítókép: Lázár János (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.