Az erős bankrendszer a magyar gazdaság stabilitását növeli

Varga Mihály az OTP éves közgyűlésén beszélt a magyar bankrendszer állapotáról.

2024. 04. 26. 13:12
Varga Mihály pénzügyminiszter Fotó: Világgazdaság/Kallus György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki a pénzügyminiszter pénteken Budapesten, az OTP Bank éves közgyűlésén. A pénzügyminiszter a magyar bankpiac megkerülhetetlen szereplőjének nevezte az OTP-t a részvényesek előtt. Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a tőkeerős bankrendszer a gazdasági ellenállóképesség és a gazdaság működtetéséhez szükséges hitelezés fontos eleme, tagjainak tőkemegfelelési és likviditási mutatói jelentősen meghaladják a törvény által meghatározott mértéket. A kormányzati gazdaságpolitika mellett a bankoknak is köszönhető, hogy Magyarország külső segítség nélkül tudta átvészelni az elmúlt évek nemzetközi szintű válságsorozatát – tette hozzá.

Emlékeztetett, hogy a kormány 2010 után megerősítette a magyar gazdaság ellenállóképességét, megteremtette a stabil növekedés feltételeit. 

Ha a járvány, az ukrajnai háború, a szankciók, az energiaválság, a magas kamatkörnyezet a 2009-es állapotban találta volna a magyar gazdaságot, az családok százezreit, vállalatok tízezreit tette volna tönkre, és talán az állam is csődbe ment volna

– fogalmazott.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság az idén újra emelkedő pályára állhat, köszönhetően többek között a stabil munkaerőpiaci helyzetnek és a rekordszintű foglalkoztatásnak, az államadósság csökkentésének, az államadósság-finanszírozás strukturális átalakításának. Utóbbiról elmondta, hogy a lakosság részaránya az adósságfinanszírozásban három százalékról több mint húsz százalékra nőtt, a devizaadósság aránya ötven százalékról harminc százalék alá csökkent, a kamatkiadások mintegy háromnegyed része már nem külföldre, hanem belföldi szereplőkhöz kerül.

A költségvetési hiány a pénzügyminiszter szerint az idén 4,5 százalék lehet, 2026-ra viszont már három százalék alá csökkenhet. Az egyensúly javításához a 675 milliárd forintnyi beruházás átütemezése is hozzájárul, de nem szűnik meg az állam beruházási szerepvállalása – mondta.

A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar gazdaság teljesítménye ma öt százalékkal haladja meg a világjárvány előtti szintet, 

jelentősen felülmúlva az uniós átlagot, 2025-re pedig az IMF szerint a negyedik, az Európai Bizottság szerint pedig a 2. leggyorsabban növekvő gazdaság lehet a magyar az uniós rangsorban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.