Tavaly is veszteséges volt a Spar

Ezermilliárd forint feletti bevételt mutatott ki tavaly a kereskedelmi lánc.

2024. 04. 24. 11:29
Spar, élelmiszerlánc
Illusztráció Fotó: MTVA/Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyi év eredményeit ismertetve Heiszler Gabriella, a Spar elnök-ügyvezető igazgatója elmondta: 2023-ban lett először négy számjegyű a cég árbevétele. Ez 1023 milliárd forintot jelentett. Az árbevétel növekedése nagyobb volt, mint 15 százalék. Az eredményről egyelőre nem kommunikált a cég, a gyorsbeszámoló csak májusban jelenik meg, de a vezető annyit elárult, hogy 2022-höz hasonló mértékű vesztéseget szenvedett el a társaság. Akkor ez 13 milliárd forint mínuszt jelentett, tehát 2023-ban is hasonló lehet a veszteség. A cég tavaly nagyjából harmincmilliárd forint kereskedelmi adót fizetett, az elnök-ügyvezető igazgató szerint ha ez nem lett volna, akkor nyereségbe fordul a társaság.

A cég 470 ezer négyzetméteren működtet üzleteket Magyarországon. Tavaly az üzletszám-növekedés lassult, ennek oka, hogy az új üzletek nyitása a plázastop miatt nehézkes. Az előző évinél kevesebbet, mindössze 22 milliárdot fordítottak beruházásokra, emiatt ezen a téren nem volt sikeres a tavalyi év. 

A korábbi években harmincmilliárd forint körüli összeget fordítottak hálózatfejlesztésre.

Ami az esetleges kivonulást illeti, a Spar vezetője elmondta, erről a tulajdonosok döntenek, de a velük folytatott egyeztetések alapján úgy véli, nincs szó róla. Azt is elismerte, hogy a cég körül kialakult politikai turbulenciák miatt bekérette őt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, hogy a multilánc és a kormányzat közötti nézeteltéréseket tisztázzák. Mint mondta, feszült légkörű beszélgetés zajlott, de megnyugtatóan sikerült lezárni.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Róka László)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.