Azonos állásponton az európai ügyekben az osztrák jobboldallal

Az Európai Uniót érintő kérdésekről, azaz migrációról, háborúról és uniós politikáról beszélgettünk Petra Steger osztrák jobboldali politikussal, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti képviselőjelöltjével és európai ügyekért, valamint sportért felelős szóvivőjével. A politikus kiemelte, hogy mind Ausztriában, mind az Európai Unióban változásra van szükség.

2024. 03. 27. 5:50
Petra Steger, spokesperson for European affairs of Austria's Freedom Party (FPO) (Photo: Miklos Teknos)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Milyennek látja a kapcsolatot Magyarország és Ausztria között, valamint az Osztrák Szabadságpárt és a Fidesz között?

– Magyarország és Ausztria mindig is nagyon jó, szomszédos és együttműködő kapcsolatban állt egymással. Különösen Magyarország mindig is fontos partner volt. Mindenekelőtt a pártjaink kapcsolata is nagyon jó és partnerségen alapul, mert sok kérdésben azonos állásponton vagyunk. Alapvetően ugyanazokat az álláspontokat képviseljük a legfontosabb európai kérdésekben is – például legyen szó az illegális tömeges bevándorlásról, amit az Európai Unióban tapasztalunk.

A pártjaink az illegális tömeges bevándorlás megakadályozásával foglalkoznak. A migráció Ausztriát is súlyosan érinti: csak tavaly körülbelül hetvenezer illegális bevándorlót fogadtunk, az azt megelőző évben 110 ezer volt ez a szám. 

Ez hihetetlen teher, nem beszélve arról, hogy a saját lakosságunk számára is óriási biztonsági kockázatot jelent. Nem tudjuk ellenőrizni, hogy ki érkezik az országba, ezek között pedig lehetnek veszélyes emberek, terroristák, iszlamisták és sokan mások. Emiatt Ausztriában is óriási bűnözési hullámot tapasztalunk. Most már szinte hetente kell olvasnunk az osztrák újságokban arról, hogy fiatal nőket megerőszakolnak vagy megölnek. Azt mondjuk, hogy ennek végre véget kell vetni, hogy megvédjük a gyermekeinket és a nőket, valamint a lakosságot. Azt hiszem, hogy Magyarország ebben erős partner, és az Európai Unió is az lehetne.

Petra Steger az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) színeiben ülne be az Európai Parlamentbe (Fotó: Teknős Miklós)
Petra Steger az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) színeiben ülne be az Európai Parlamentbe (Fotó: Teknős Miklós)

Úgy tűnik, hogy még mindig nem tanultak semmit a 2015-ös migrációs válságból, mert a most megtárgyalt és a mostani állapotában lévő menekültügyi paktum a tömeges migráció megállítása helyett inkább segíti azt. Lényegében megint a menekültek elosztásáról van szó. A jövőben csak azt tudjuk majd választani, hogy befogadunk-e menekülteket, vagy fizetünk 20 ezer eurót büntetésképp. Ezen a területen is fontos partnerek vagyunk, de sok más területen is. A polgárok azok, akik szenvednek a helytelen politikától, akik megtapasztalják az inflációt és a válságokat. Nézzük csak meg, ott vannak Emmanuel Macron francia elnök háborús kijelentései, meg Ursula von der Leyen saját uniós védelmi biztossal kapcsolatos, vagy akár Charles Michel, az Európai Tanács elnökének legutóbbi követelése, hogy háborús gazdaságunk legyen.

Azt hiszem, hogy erről a témáról jó beszélgetést folytattam Szijjártó Péter külügyminiszterrel, aki szintén az ész hangja számunkra, és a béke mellett áll ki. Mi, osztrák szabadságpártiak is teljes mértékben elkötelezettek vagyunk a béke mellett, és Ausztriának semlegessége miatt ez kötelessége is. Ausztria semleges ország, és ezt a semlegességet a jelenlegi kormány sajnos két lábbal tiporja. Úgy vélem, hogy Ausztria egy lehetőséget is elszalasztott arra, hogy semleges bónuszként lépjen fel a béketárgyalások során.

Ezért is fontos, hogy az EU-ban is jobboldali előretörés következzen, olyan pártokkal, amelyek észszerűen gondolkodnak. Fontos az is, hogy a közelgő parlamenti választásokon Ausztriában megszervezzük a dolgokat, hogy aztán ezeket a terveket osztrák szempontból is ténylegesen meg tudjuk valósítani Herbert Kickl szövetségi kancellárral.

– Említette a migrációt, amely egész Európát érinti. Mi a megoldás?

– El kell jutnunk ahhoz egy hatékony rendszerhez, amely megállítja ezt a számos kontinensen átívelő migrációt. Ez azt jelenti, hogy a menedékjogot vissza kell alakítani az eredeti formájába, amely mindig is ideiglenes védelem volt és mindenekelőtt szomszédsági segítségnyújtásra vonatkozott. Ha az afrikai országokban problémák vannak, akkor elsősorban az adott ország szomszédjainak kellene segítséget nyújtaniuk. Ha egy arab országban problémák vannak, akkor elsősorban az arab szomszédos államoknak kell segíteniük. Először is, határozottan jelezni kell a bevándorlók felé, hogy hiába indulnak el Európa felé, ha nincs menedékhez való joguk.

Láttuk azt is, hogy a menekültelosztás sem működik, mert a migránsok végül is azt az országot választják, ahol esetleg a családjaik vannak, vagy ahol általában segélyeket kapnak. Többnyire a szociáldemokrata városokat vagy baloldali kormányzású országokat választják, mert ott osztják szét a legtöbb pénzt. Ez néhány országra ugyanakkor óriási terhet ró.

Szükség van egy hatékony mechanizmusra is a külső határokon. Sajnos az Európai Unió erre még mindig nem áll készen. Az a probléma, hogy ha egyszer betették a lábukat európai földre, onnan soha többé nem mennek el a migránsok. Az Európai Unió nem kötött hazatelepítési megállapodásokat. Mi például etéren is mindig azt mondtuk, hogy a segélyeket sürgősen feltételekhez kell kötni.

Az illegális bevándorlók elárasztják Európát (Fotó: Valeria Ferraro / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
Az illegális bevándorlók elárasztják Európát (Fotó: AFP/Anadolu Agency/Valeria Ferraro)

– A másik nagy probléma jelenleg az olcsó, silány minőségű ukrán uniós termékek szabad beáramlása és az európai zöldmegállapodás, amelyek együttesen megfojtják a gazdákat. Mi a helyzet Ausztriában és mi a megoldása ennek?

Az ukrán termékekre vonatkozó vámmentességet nyugodtan nevezhetjük botrányosnak, különösen a gazdáink számára. Mi a kezdetektől fogva ellene voltunk, mert elárasztotta az európai piacot olcsó, rossz minőségű termékekkel. Elsősorban gabonával, amely gyakran nem felel meg a mi élelmiszeripari szabványainknak, mert olyan növényvédő szereket használnak, amelyeket Ausztriában már évek óta betiltottak. Ez Ausztriában masszívan lenyomta az árakat. Hatvan-hetven százalékról beszélünk, ami óriási veszteséget okozott a gazdáknak. Az ausztriai gazdák emiatt tönkremennek. Őrültnek kell lenni ahhoz, hogy valaki meghajoljon az ilyen politika előtt. 

Történt némi korrekció az Európai Unió részéről, de a gabona még mindig ott van a vámmentes termékek között. A gazdáinkra nehezedő általános terhek mellett a magas energiaárakkal, a klímavédelem nevében vállalt nehézségekkel is meg kell küzdeniük. Itt a kulcsszó a Green Deal. Európa most azon van, hogy elveszítse a saját mezőgazdasági termelését, és ezáltal a független szuverenitását is ebben a fontos stratégiai ágazatban. Minden ország és egész Európa számára a szuverenitás, a függetlenség most fontos kérdés. Mindig arról beszélünk, hogy függetlenek akarunk lenni harmadik országoktól, amikor az energiáról, olajról és gázról van szó. Most azonban hirtelen importálni akarunk a harmadik országokból, és de facto másoktól függővé tesszük magunkat.

– Az ukrajnai háború is egy olyan téma, amely egész Európát érinti. Ön mit gondol erről?

Mint mindenki más Európában, természetesen mi is a lehető leghatározottabban elítéljük ezt a háborút. Ezért a mi szempontunkból mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ez a háború ne terjedjen tovább. Az Európai Unió politikájával kapcsolatban mindig is érdekelt, hogy mi történt valójában az Európai Unió békeprojektjével a megalakulása óta. Amikor ez a háború kitört, egy nagyon komoly verseny alakult ki, amelyben az európai politikusok egymást licitálták túl a különböző háborús fotókkal és a Zelenszkij-féle Ukrajnának szánt milliárdos kifizetésekre és fegyverszállításokra irányuló egyre keményebb követelésekkel. Az eszkaláció következő lépcsőfoka az a követelés, hogy európai csapatokat küldjünk Ukrajnába. Ebben az esetben azonnal ki lehet hirdetni a harmadik világháborút. Mindez egy eszkalációs folyamat, amit mi is nagy aggodalommal szemlélünk.

Én azt mondom, hogy ez az egész nem vezet sehová. Most a jövőbe kell tekintenünk, és modelleket kell kidolgoznunk arra vonatkozóan, hogy hogyan tudunk kilépni ebből a helyzetből, és hogyan kezdeményezhetünk végre béketárgyalásokat. Ehhez pedig értelmes, realista politikusokra van szükségünk, és nem ezekre a moralistákra, akik valójában megpróbálnak mindenkit lejáratni, aki a béke és a józan ész pártján áll. Mindenekelőtt Európának is ki kell állnia a saját érdekeiért.

Nem lehet érdekünk, hogy ez a háború átterjedjen Európára, vagy hogy gazdaságilag elmaradjunk, és tönkretegyük a jólétet Európában, szétverjük az ipart – mindez olyan szankciókért, amelyeknek nincs hatása és nem érnek el semmit az orosz gazdaságra nézve.

– Mit gondol Ukrajna európai uniós csatlakozásáról és a NATO-ba való felvételéről?

– Mi Ausztriában is a legnagyobb kritikusok közé tartoztunk, és többször felszólítottuk a szövetségi kormányunkat, hogy vétózza meg. Óriási tabukat döntöttek meg: először kezdtek EU-csatlakozási tárgyalásokat egy háborúban álló országgal. Akinek van józan esze, az már a kezdetektől fogva rájött, hogy ez több okból is abszolút nonszensz, mert ez egy provokáció volt egy olyan helyzetben, ahol semmilyen provokációt nem alkalmazhattunk. Figyelmen kívül hagyják az érvényes szabályokat is. A koppenhágai kritériumok egyértelműen fogalmaznak, ezek nem akármilyen kritériumok. Az Európai Unió még a saját szerződéseit sem tartja be. És kérdem én: hol teljesít Ukrajna akár egyetlen kritériumot? Sem politikai, sem gazdasági szempontból nem teljesíti az adott minimumot. Például betiltotta az ellenzéki pártokat. Ukrajnában nincs működő piacgazdaság sem, csak az Európai Unió milliárdos kifizetései tartják életben. Ezenkívül az FPÖ azon a véleményen van, hogy nem szabad megfeledkeznünk a valódi tagjelölt országokról, és hogy az Európai Uniónak azokkal kell tárgyalnia, akik teljesítik a mindenkire vonatkozó kötelezettségeket.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten fogadta Petra Stegert, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai ügyekért felelős szóvivőjét (Fotó: Facebook/Szijjártó Péter)
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten fogadta Petra Stegert, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai ügyekért felelős szóvivőjét (Forrás: Facebook/Szijjártó Péter)

– Hogyan tudná összefoglalni az Európai Bizottság és az Európai Parlament munkáját?

– Nagyon röviden össze tudom foglalni, hogy mit gondolunk az Európai Bizottság munkájáról: semmit. Mert a bizottság egyre inkább a saját tagállamai érdekei és mindenekelőtt a polgárok érdekei ellen dolgozik. Állítólagos európai értékekért harcolnak Ukrajnában, és a jólétet feláldozzák a szankciók politikájáért. Mik ezek az értékek, amelyekért valójában harcolnak? A korrupcióért? Vagy miért harcolunk? Ez az eszkalációs spirál tovább folytatódik, és Európát egyre jobban belerángatják a háborúba. Irracionális éghajlati fanatizmussal harcolunk a globális felmelegedés ellen, és a valóságban tönkretesszük az iparunk és a gazdaságunk versenyképességét. Mindeközben a valóságban egyáltalán nem járulunk hozzá a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez vagy a globális felmelegedés megakadályozásához. Teljesen irracionális az egész. Európa tehát úgy gondolja, hogy az egész világot kioktathatja, és példát mutathat azáltal, hogy élen jár. A valóságban mi csak Kína és az USA gazdaságát lendítjük fel, és gazdaságilag magunk is lemaradunk. Sajnos az egész világ nevet ezen a politikán, mert Európa még a saját biztonságát sem képes biztosítani. Pedig a bizottság mindig is hangsúlyozta, hogy az Európai Unió alapvető feladata a béke, a szabadság és a jólét megőrzése. Az Európai Unió tehát jelenleg az alapvető feladataiban vall kudarcot.

Borítókép: Petra Steger, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai ügyekért felelős szóvivője (Fotó: Teknős Miklós) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.