Új háború lehet kirobbanóban egy másik földrészen, pattanásig feszült a helyzet

A Fülöp-szigetek kormánya ellenintézkedés-csomaggal fog válaszolni a kínai parti őrök és hadihajók agresszív és veszélyes támadásaira – jelentette be ifjabb Ferdinand Marcos elnök csütörtökön Manilában.

2024. 03. 28. 15:35
A kínai parti őrség egyik hajója (Fotó: Jeoffrey Maitem / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lépések arányosak, szándékosak és észszerűek lesznek a nyílt, rendhagyó és törvénytelen, valamint kényszerítő, agresszív és veszélyes támadásokkal szemben, amelyeket a kínai parti őrség és haditengerészet ügynökei követnek el – közölte ifjabb Ferdinand Marcos elnök, de nem osztott meg további részleteket a tervezett lépésekkel kapcsolatban.

Egyetlen nemzettel sem keressük a konfliktust, de a Fülöp-szigetek lakói nem fognak gyáva módon csöndben maradni

– írta Marcos az X-en.

Az elnök azt is kifejtette, hogy nemzetközi szövetségesei fölajánlották segítségüket az ország szuverenitásának megtartásához, ez azonban egy újabb háborút robbanthat ki. A kínai védelmi minisztérium szóvivője, Vu Csian kijelentette, hogy a Fülöp-szigetekiek felelősek a konfliktus eszkalációjáért, és a Kína szuverenitását veszélyeztető, félrevezető információkat terjesztenek.

A Fülöp-szigetek egyre messzebb téved egy veszélyes ösvényen. A kínai oldal nem fogja engedni, hogy a Fülöp-szigetekiek akaratuk szerint cselekedjenek. Jogos, határozott és visszafogott tettekkel reagáltunk. A Fülöp-szigeteki oldalnak be kéne látnia, hogy a provokációkkal csak többet ártanak saját maguknak, mint használnak, és a külföldi támogatással nem mennek semmire

 – közölte Vu.

Múlt hét szombaton a kínai parti őrség vízágyúval lőtt egy civil hajót, amely ellátmányt szállított a Second Thomas-zátonynál állomásozó katonáknak. Az incidens miatt a hajó megrongálódott, és legénységének néhány tagja is megsérült. Az ügy kapcsán a Fülöp-szigeteki külügyminisztérium hétfőn bekérette a kínai nagykövetség ügyvivőjét. Kína csaknem az egész Dél-kínai-tengert saját felségterületének tekinti, beleértve a Second Thomas-zátonyt is, amely a Fülöp-szigetek kizárólagos gazdasági övezetén belül található.

Borítókép: A kínai parti őrség egyik hajója (Fotó: ANADOLU/Anadolu via AFP/Jeoffrey Maitem)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.