Aggóasztó az orvoshiány ebben az európai országban

Megkongatta a vészharangot Karl Lauterbach német szövetségi egészségügyi miniszter, miután rengeteg háziorvos és ápoló hiányzik országszerte a kórházakból és rendelőkből.

2024. 04. 17. 19:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 Karl Lauterbach német szociáldemokrata szövetségi egészségügyi miniszter arra figyelmeztetett, hogy az elkövetkező években súlyos háziorvoshiány várható.

Az elmúlt tíz évben nem képeztünk ki ötvenezer orvost. Ennek következtében a következő években országos háziorvoshiányunk lesz. Nagyon nehéz helyzetbe fogunk kerülni

– mondta a miniszter egy televíziós interjúban. 

Lauterbach elődeit okolta a közelgő hiányért. A küszöbön álló háziorvoshiány ellensúlyozására a szociáldemokrata miniszter egy reformokat tartalmazó törvénytervezetet dolgozott ki. Eszerint a jövőben eltörölnék a háziorvosok felső díjazási határát, valamint a háziorvosi viziteket jobban meg kellene fizetni, és a praxisok esetében csökkenteni kellene a bürokráciát.

Nem szerepelnek ugyanakkor a törvénytervezetben az úgynevezett egészségügyi kioszkok, amelyek elsősorban a hátrányos helyzetű régiókban élő betegeket hivatottak segíteni. A tervek szerint ezer olyan kioszkot hoztak volna létre, amelyekben az ápolószemélyzet olyan rutinszerű orvosi feladatokat látna el, mint a vérnyomás és a vércukorszint mérése vagy a kisebb sebek ellátása. A terveket a liberálisok utasították el a kormány részéről.

Voltak olyan dolgok a tervezetben, amelyek vitatottak voltak az érintett felek között. Én pedig egyszerűen fokoztam a tempót. Nem várhatok örökké arra, hogy kabinetszinten megegyezzünk a kioszkokról - különösen, hogy ez csak egy nagyon kis részről van szó

– mondta Lauterbach. A miniszter szintén nem tudta keresztülvinni a további orvosi tanulmányi helyek létrehozására vonatkozó tervét. Évente ugyanis  mintegy ötezer olyan hely hiányzik az iskolákból, ahol az emberek az orvosi szakmát tanulhatnák ki.

A háziorvoshiány mellett a törvényes egészségbiztosítók országos szövetségének (GKV) alelnöke, Gernot Kiefer egyre súlyosbodó ápolói válságtól tart. – Ha nem születnek határozott ellenintézkedések, tíz éven belül drámai lesz a helyzet – a sajtónak, hozzátéve, hogy már most harmincezer ápoló hiányzik. A probléma azonban itt nem abból fakad, hogy nincs elég jelentkező a pályára, hanem hogy az emberek rövid időn belül elhagyják a szakmát.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.