Már kézikönyvet is letölthetnek a dark webről a pedofilok, a kormány ellenlépésre készül

A mesterséges intelligenciát is bevetik a bűnözők, hogy minél extrémebb képeket készíthessenek a gyerekekről, akiket aztán ezzel zsarolnak.

Forrás: The Guardian2024. 04. 25. 16:51
gyerek,gyermek,sír,bántalmazás,segítség
illusztráció Fotó: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy gyermekbántalmazással foglalkozó szervezet szerint a pedofilokat arra ösztönzik, hogy mesterséges intelligencia segítségével készítsenek meztelen képeket a gyermekekről, hogy extrémebb anyagokat csikarjanak ki tőlük – írja a The Guardian.

Az Internet Watch Foundation (IWF) szerint a dark weben talált kézikönyv tartalmaz egy részt, amely arra ösztönzi a bűnözőket, hogy mesterséges intelligencia segítségével távolítsák el a ruhákat a gyermekekről készült képekről, amelyeket aztán felhasználhatnak a gyerek ellen, hogy megzsarolják őket, hogy még több tartalmat küldjenek el nekik – közölte az IWF.

Ez az első bizonyíték arra, hogy az elkövetők tanácsot adnak egymásnak, és arra ösztönzik egymást, hogy a mesterséges intelligenciát használják ezekre a célokra

– fogalmaz az IWF. A jótékonysági szervezet, amely gyermekek szexuális zaklatására vonatkozó anyagokat keres és távolít el az interneten, tavaly figyelmeztetett arra, hogy megszaporodtak a zsarolások. Állítólag a mesterséges intelligencia elképesztően valósághű tartalmat képes létrehozni, amellyel visszaélhetnek a pedofilok. 

A közel 200 oldalas online kézikönyv névtelen szerzője azzal büszkélkedik, hogy sikeresen megzsarolta a 13 éves lányokat, hogy meztelen képeket küldjenek neki. Az IWF közölte, hogy a dokumentumot átadták az Egyesült Királyság Nemzeti Bűnüldözési Ügynökségének.

Közben a múlt hónapban a The Guardian arról írt, hogy a Munkáspárt fontolgatja a lemeztelenítő eszközök betiltását, amelyek lehetővé teszik a felhasználóknak, hogy ruha nélküli képeket készítsenek másokról. 

Az IWF azt is kijelentette, hogy 2023 a legszélsőségesebb év volt a történelemben. Éves jelentése szerint a szervezet tavaly több mint 275 ezer olyan weboldalt talált, amelyek gyermekek szexuális zaklatását tartalmazzák, ami az IWF által feljegyzett legmagasabb szám, olyan anyagokkal, amelyek a legsúlyosabb képeket tartalmazzák, beleértve a nemi erőszakot, a szadizmust és az állatiasságot is. Az IWF szerint több mint 62 ezer oldal tartalmazott ilyen tartalmat, szemben az előző évi 51 ezerrel. 

Korábban a Magyar Nemzet is beszámolt arról, hogy benyújtotta a kormány az új gyermekvédelmi törvénycsomagot az Országgyűlésnek, amelynek értelmében tovább szigorodnak a pedofilokat sújtó büntetések. Ezek alapján:

nem évülnek el a pedofil jellegű szexuális bűncselekmények, nincs feltételes szabadlábra helyezés, nincs reintegrációs őrizet és az elkövetők soha nem kaphatnak erkölcsi bizonyítványt.

Továbbá bekerülnek a nyilvános pedofil-adatbázisba azok a magyar állampolgárok is, akik külföldön követnek el ilyen bűncselekményt. Emellett pedig akár két év börtönt is kaphatnak azok a gyermekekkel foglalkozó szakemberek, akik elmulasztják jelezni, ha a gyermek veszélyeztetett helyzetben van.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.