Hszi Csin-ping a békéről beszélt Belgrádban + videó

Franciaország után Szerbiába érkezett a kínai elnök. Hszi Csin-ping szerint új fejezet nyílik Belgrád és Peking kapcsolataiban.

2024. 05. 08. 7:03
A szerb elnöki sajtószolgálat által 2024. május 7-én közzétett képen Hszi Csin-ping kínai elnök (4.), felesége (2.), Alekszandar Vucsics szerb elnök (2.) és felesége, (j) látható. (Fotó: DIMITRIJE GOLL / Szerbia elnöki sajtószolgálata / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hszi Csin-ping kínai elnök kedd késő este érkezett meg Belgrádba. Az ázsiai vezetőt a repülőtéren Alekszandar Vucsics és népes delegáció fogadta.

Hszi Csin-ping kínai elnök látogatásra érkezik Belgrádba 2024. május 7-én. (Fotó: Huang Jingwen / XINHUA / Xinhua az AFP-n keresztül)
Hszi Csin-ping kínai elnök látogatásra érkezik Belgrádba 2024. május 7-én. Fotó: AFP/Xinhua/Huang Jingwen

A kínai elnök gépét a szerb légtéren keresztül MiG–29-es vadászgépek kísérték, a belgrádi repülőtéren pedig a tiszteletére felsorakozott a szerb hadsereg gárdája.

A Belgrád-torony pedig a kínai és a szerb zászló színeiben pompázott.

Hszi Csin-ping küldöttségének körülbelül négyszáz tagja van, szerbiai tartózkodását pedig mintegy 3400 rendőr fogja biztosítani – írja a Tanjug szerb hírügynökség.

A kínai elnök ünnepélyes köszöntését szerdára tervezik a Szerbia-palota előtt, ezt követően Vucsics és Hszi találkozója következik.

 

Hszi Csin-ping a békéről és az együttműködésről beszélt

Kína elnöke Belgrádba érkezésekor kijelentette, hogy Szerbia és Kína acélbarátsága mély gyökereket vert a két nép szívében, és meggyőződését fejezte ki, hogy ez a látogatás eredményes lesz, és új fejezetet nyit a két ország kapcsolatában.

Kína és Szerbia szilárd támogatást nyújt egymásnak az alapvető érdekeinket és a főbb aggályainkat érintő ügyekben. Közösen támogattuk a nemzetközi méltányosságot és igazságosságot, és hozzájárultunk a béke és a fejlődés előmozdításához a világban

 – mondta Hszi Csin-ping.

Felhívta a figyelmet arra, hogy nagy öröm számára, hogy Alekszandar Vucsics elnök meghívására állami látogatást tesz a balkáni országban, és a kínai kormány és a kínai nép nevében üdvözletét és jókívánságait küldte a baráti kormánynak és Szerbia népének.

Kína és Szerbia között mély és hagyományos a barátság. Kétoldalú kapcsolataink kiállták a változó nemzetközi környezet próbáját, és az államközi kapcsolatok szép példájává váltak. A 2016-os átfogó stratégiai partnerség létrejötte óta a kétoldalú kapcsolatok történelmi eredményeket értek el. A két országot erős politikai bizalom köti össze

 – jelentette ki.

Emlékeztetett arra, hogy a két ország átfogó, kölcsönös vízummentességben állapodott meg, közvetlen légi járatokat nyitottak, és megállapodást írtak alá a szabadkereskedelemről.

Hangsúlyozta, várja, hogy ez a látogatás alkalmat adjon a kétoldalú kapcsolatokról és más kérdésekről folytatott részletes eszmecserére, a barátság megújítására, az együttműködés megtervezésére, a fejlesztések feltárására és egy új fejlesztési terv kidolgozására. 

Alekszandar Vucsics szerint ezzel a látogatással a kínai vezető nagyon megtisztelte országát és népét.

A világról alkotott vízió, amelyet ön képvisel, inspirációt és erőt adott nekünk, egy kis országnak, amely ma bátran és büszkén járja a haladás és a siker útját

 – írta az államfő az Instagram-oldalán.

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, a kínai vezető Franciaország és Szerbia után Magyarországra is ellátogat.

A mostani látogatás azért is történelmi jelentőségű, mert a kínai elnök a Covid-járvány óta először látogat a kontinensre – minderről Vitályos Eszter kormányszóvivő beszélt kedden.

 

Borítókép: Hszi Csin-ping kínai elnök (4.), felesége (2.), Alekszandar Vucsics szerb elnök (2.) és felesége, (j) (Fotó: AFP/Szerbia elnöki sajtószolgálata)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.