Újságírókat félemlítenek meg Ukrajnában

Megfélemlítik és lehallgatják Ukrajnában azokat az újságírókat, akik az ország vezetését átszövő korrupció után nyomoznak.

Forrás: Politico2024. 05. 08. 7:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár Volodimir Zelenszkij ukrán elnök januárban azt hangoztatta, hogy tűrhetetlennek tart bármilyen, a sajtóra nehezedő nyomást, bátornak kell lennie annak az újságírónak, aki Ukrajnában a korrupciós ügyek nyomába ered. Különböző megfélemlítési taktikákat alkalmaznak a sajtó munkatársai ellen, a végső fenyegetés pedig a frontra küldés – árulta el a Politico brüsszeli hírportálnak Juri Nikolov oknyomozó újságíró.

Újságírókat félemlítenek meg Ukrajnában
Újságírókat félemlítenek meg Ukrajnában. Forrás: Pixabay

Nikolov derítette fel a hadsereg élelmiszer-ellátását és étkeztetési szolgáltatásait átszövő korrupciót, amely akár háromszoros árakat eredményezett a háborúban álló országnak. Miután Nikolov cikkei megjelentek, lemondott az illetékes védelmi miniszterhelyettes, és az eset hozzájárult Olekszij Reznyikov akkori védelmi miniszter leváltáshoz is. Az újságíró szerint a látványos tisztogatás ellenére a valódi felelősök a minisztériumban maradtak.

Nikolovnaka nem sok jót hozott a cikkei sikere. Zaklatás célpontjává vált, előfordult, hogy terepszínű ruhás férfiak dörömböltek az ajtaján, névtelenül fenyegették a közösségi médiában.

Még hátborzongatóbb, ami a Bihus.Info független híroldal munkatársaival történt. Januárban a YouTube online videómegosztóra felkerült egy felvétel a médium munkatársainak szilveszteri bulijáról, ahol drogokat is fogyasztottak. Szintén napvilágra kerültek olyan lehallgatott telefonbeszélgetések, amelyekben cannabis vásárlásáról volt szó. „Bízhatunk a nyomozásaikban, ha drog hatása alatt végzik őket?” – írták a felvételekhez.

A hírportál alapítója, Denisz Bihusz néhány munkatársat elbocsátott a felvételek hatására, de sokkal inkább aggasztotta, hogy ki készítette a felvételeket és milyen célból. Az ukrán titkosszolgálatot, az SZBU-t vádolta, és mint kiderült, nem alaptalanul. A szervezet vezetője, Vaszil Maljuk elismerte, hogy törvénytelen lehallgatás történt, és elbocsátott egy osztályvezetőt.

Ezzel azonban nem szűnt meg Ukrajnában az újságírókra nehezedő nyomás. Aki túl sokat szaglászik a kormányzat közelében, azt könnyen orosz ügynöknek, hazaárulónak vagy behívást elkerülőnek bélyegzik, ami sok sajtómunkást öncenzúrára késztet.

Akadt olyan újságíró, aki a háború elején önként jelentkezett egy sajtós pozícióra a hadseregbe. Miután azonban az egyik cikke nem nyerte el a hatalmasok tetszését, csakhamar áthelyezték egy harcoló egységhez, és kis híján Avgyejevkában találta magát. Az esetről tudomást szerző újságírók nem mertek „zajt csapni”, attól tartva, hogy kollégájuk akkor menthetetlenül a halálos ítéletet jelentő frontszakaszra kerül – mesélte Nikolov.

 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.