Világháborúra készül az európai ország + videó

Komoly hadgyakorlat kezdődött Belaruszban. Az ország elleni esetleges támadás kivédése a cél. Egyre inkább világháborús hangulat uralkodik Európában.

2024. 05. 08. 8:28
LUKASENKA, Aljakszandr; PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2024. április 12. Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) fogadja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfõt a moszkvai Kremlben 2024. április 11-én. MTI/EPA/Szputnyik,Kreml pool/Gavril Grigorov Fotó: Gavril Grigorov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Taktikai nukleáris fegyverek szállítására alkalmas rakétákkal és harci repülőgépekkel indított hadgyakorlatot Belarusz. Minszk, úgy tűnik, a világháborúra készül. Ezt a lépést az európai állam azután tette meg, hogy Oroszország bejelentette, hogy hasonló hadgyakorlatokat tart a harctéri nukleáris fegyverek bevetését szimulálva. A nyugati politikusok egyre több kijelentése utal ugyanis arra, hogy nyílt konfliktus lehet a NATO és Moszkva között.

Aljakszandr Lukasenka belarusz államfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélés közben a moszkvai Kremlben 2024. április 11-én. Világháború lehet az oroszok és a Nyugat szembenállásából? (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik,Kreml pool/Gavril Grigorov)
Aljakszandr Lukasenka belarusz államfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélés közben a moszkvai Kremlben 2024. április 11-én. Világháború lehet az oroszok és a Nyugat szembenállásából? (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik,Kreml/Gavril Grigorov)

Aljakszandr Valfovics, a belarusz nemzetbiztonsági tanács titkára – akit a BelTA állami hírügynökség idézett – hangsúlyozta, hogy az ottani hadgyakorlat kapcsolódik az oroszhoz, a kettőt „összehangolták” – írta meg az MTI. 

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, Vlagyimir Putyin orosz elnök utasította a vezérkart, hogy készüljön fel a nem stratégiai nukleáris fegyverek használatáról szóló gyakorlatokra – jelentette az orosz védelmi minisztérium.
Valfovics szerint belarusz részről „mindenekelőtt" Iszkander rakétarendszerek és SzU–25 típusú repülőgépek vesznek részt a hadgyakorlaton. 

Oroszország 2023 nyarán taktikai atomfegyvereket telepített az Európai Unióval határos Belaruszba, de ezek orosz ellenőrzés alatt maradtak.

A harcászati atomfegyverek harckészültségi fokát ellenőrző hadgyakorlatot a belarusz védelmi minisztérium is megerősítette közleményben. Aljakszandr Lukasenka elnök pedig arról beszélt, hogy Iszkander és Polonez rakétarendszerekkel gyakorolják egy, az ország elleni esetleges támadás kivédését.

Világháborút hozhatnak a nyugati kijelentések?

A nyugati politikusok az elmúlt időszakban többször is háborúpárti nyilatkozatokat tettek. Emmanuel Macron nem zárta ki a katonák Ukrajánba küldését, de a legutóbbi döbbenetes kijelentés Amerikából érkezett.

Mint arról beszámoltunk, egy demokrata politikus úgy fogalmazott: 

nem hagyhatjuk, hogy Ukrajna bukjon, mert ha az megtörténik, akkor nagy a valószínűsége, hogy Washingtonnak bele kell keverednie a konfliktusba.

Hakeem Jeffries tehát azt vetítette előre, hogy amerikai katonák szállhatnak szembe az orosz csapatokkal.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) fogadja Aljakszandr Lukasenka belarusz államfőt a moszkvai Kremlben 2024. április 11-én (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik,Kreml/Gavril Grigorov)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.