Xi Jinping gondolatai klasszikus idézetekkel (x)

Hirdetés

2024. 05. 04. 16:02
A Xi Jinping gondolatai klasszikus idézetekkel műsorsorozat debütál a magyar közszolgálati televízión
Fotó: CMG
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Xi Jinping kínai államelnök magyarországi látogatása alkalmából, május 8-án mutatják be a magyar közszolgálati televízióban a „Xi Jinping gondolatai klasszikus idézetekkel” című tévéműsort, melyet a China Media Group készített.

A „Xi Jinping gondolatai klasszikus idézetekkel” a magyar közönségnek szól, olyan témákról, mint a közösség előrehaladása, környezetbarát fejlesztések Kínában. Az epizódok Xi Jinping beszédeinek eredeti hangfelvételéből, illetve az azokban hivatkozott klasszikus idézetekből válogatnak, tükrözik a kínai államelnök történelmi, kulturális felkészültségét, politikai bölcsességét és összefoglalják, hogy milyen hatással vannak a hagyományos kínai kultúra globális értékei a mai korra. A műsorok nemzetközi szemszögből idézik fel a klasszikus kínai történeteket és bölcsességeket, s lehetőséget nyújtanak a magyar közönségnek arra, hogy megismerjék a kínai vezetés kormányzási alapelveit. A két epizódból a magyar tévénézők is megismerhetik a kínai modernizáció kulturális alapjait és eredményeit. 

Az “Amíg az alapvető elveket betartjuk, minden munka rendbe hozható” című epizód klasszikus idézet elemzésére alapozva jut el alapvető következtetésekhez. A műsor a CMG tudósítója és külföldiek helyszíni látogatásainak tapasztalatain keresztül mutatja be a 176 millió ember számára fejlődést jelentő, a világ legnagyobb méretű vízellátási projektjét, amelynek lényege, hogy Kína déli részéről vizet terelnek a vízhiányos északi részekre. Ez a projekt átfogó betekintést nyújt abba a bölcs gondolkodásmódba, amely szerint egy ügy lényegét kell meglátni és a kulcsfontosságú problémát kell megoldani. A műsor gazdag és mélyreható történelmi példákat és elvi összefüggéseket foglal össze. 

A Xi Jinping gondolatai klasszikus idézetekkel című műsorsorozatot olyan magyar médiumokban sugározzák, mint pl. az M5, az ATV, a Centrum TV.

A China Media Group és az ATV közösen ajánlja a 2024-es „Kínai televíziós képalbum” című programot, amely a kínai–magyar kulturális kapcsolatok elősegítését célozza és a két ország népei közötti barátság történeteit mutatja be.

Május közepéig jut el nézőkhöz a CMG által készített több mint tíz műsor, így a Kiváló alkotások Kínában, Ahol a fennsík van, Az Övezet és Út követei Magyarországon. Ezek életközeli történeteket mesélnek el a kínai–magyar kulturális cserékről és együttműködésekről. Bemutatják hogyan valósul meg egymás megismerése, megértése és kultúrális értékeinek kölcsönös megismerése. A Kiváló alkotások Kínában című dokumentumfilm 

kínai modern és kortárs klasszikus művészeti alkotásokat ismertet, értelmezve az alkotásokban ábrázolt kulturális jelképeket, esztétikai értékeket, korszakos jelentőséget. A műsor művészi kifejezésmódját a legfejlettebb digitális technológia segítette, így mutatja be a kínai kultúra és művészet értékeit és Kína fejlődését.

Az Ahol a fennsík van című műsor 

Dokumentumfilmes eszközöket használva a Tibetben élő etnikai csoportokat és az odaküldött köztisztviselőket tekinti főszereplőknek, megörökítve a Tibeti-fennsíkon megélt eleven és megható történeteiket, mindennapi munkájukat.

Az Övezet és Út követei Magyarországon című háromrészes dokumentumfilm az Övezet és Út közös építéséről szóló kínai–magyar történeteket mesél el. A műsor széles körben, különböző területeken készült interjúkat tartalmaz például gazdagsági, kulturális térületen, felidézi a két ország által elért gazdag eredményeket az Övezet és Út közös építésében, illetve kitekint a jövőbeli együttműködés bíztató kilátásaira. 

A civilizációk közötti kölcsönös tanulás elkerülhetetlen a mai korszakban. Az ősi kínai civilizációból származó és a világon manapság is jelentős hatással bíró eredmények sorában az egyik legismertebb a tea. A Teamesterek öröksége című műsor öt rövid epizódból áll.

 A Hadakozó fejedelemségek korában élt Zhuang Zi tanítása egy ősi mesével illusztrálva arról szól, hogy a kiváló mesterség elsajátításához sok idő és gyakorlás szükségeltetetik. A videósorozat bemutatja a közönségnek, hogy a Kína-szerte élő közismert teamesterek életcélja mindig a kiválóságra és tökéletességre törekvés.

Mind Magyarországon, mind Kínában érdekesek az emberek mindennapi történetei, például a földeken dolgozókról vagy az élet napi kihívásairól. A Fellángoló lösztalaj című műsor Hrotkó Károly, a Magyar Tudományos Akadémia tagjának Kínában töltött három évét meséli el.

Az ő meggyőző és megható történetei elevenen tükrözik a kínai–magyar barátságot. 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.