Lengyel pezsgő

A középkori Kelet-Európában a házi sörfőzés minden paraszti gazdaságban ugyanolyan része volt az életnek, akár a szövés-fonás vagy az egyéb háztáji munkák.

2024. 02. 06. 6:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki a címet meglátva methode traditionnelle pezsgőről és lengyel arisztokrata bálokról szeretett volna olvasni, annak csalódást fogok okozni. Amiről mesélek, valami egész más. Füstölt és nem kolbász, több száz éves és nem műtárgy, frissítő és nem limonádé. Ez a „lengyel pezsgő”, a grodziskie.

Védőitalból regionális sörtípus

A sör már a piramisok építése idején, az ókori Egyiptomban is fontos szerepet töltött be mint védőital. Víz helyett napi négy-öt liter alacsony alkoholtartalmú sört kaptak az ókori munkások. A középkorban a forró nyárban a nehéz mezei munkákat végző jobbágyok is kaptak sört, ebből alakult ki Belgiumban a saison, amit a földeken dolgozók kaptak táplálék és ital gyanánt. A helyi bányászok hasonló itala, a grisette is egyfajta könnyű búzasör volt eredetileg.

A középkori Kelet-Európában a házi sörfőzés minden paraszti gazdaságban ugyanolyan része volt az életnek, akár a szövés-fonás vagy az egyéb háztáji munkák. A megtermelt búzából is széles körben készítettek olyan tradicionális söröket, amelyek egészen a huszadik századig népszerűek voltak. A lengyel-porosz területen is találkozhatunk ilyen különleges sörfajtával,. Ez a XVII–XVIII. századra kialakult sörfajta a grodziskie vagy poroszosan grätzer.

.

Forrás: Vásárhelyi István – Beer Gastronomy

„A lengyel sörfőzés büszkesége” – tradíció és különlegesség

Grodziskben 1301-ben tesznek említést először a sörfőzésről, majd 1426-ban találunk okleveles utalást az első helyi malátázóházra. 1601-ben pedig a sörfőzők és malátázók helyi céhje egy statútumban rendelkezik a sörminőségről, az alapanyagokról és az eladásról. Ez tekinthető a helyi „Reinheitsgebotnak”. Nagy-Lengyelországban, majd az ország szétdarabolása után a porosz területre jellemzően alakult ki az a sörfajta, ami a Poznan körzetébe eső Grodziskhoz (Grätz) köthető. 

Az Odera menti Frankfurt és Poznan, illetve Varsó közötti fontos útvonalon fekvő városkában 18. században nem kevesebb mint 53 sörfőzde készítette a jellegzetesen füstös, frissítő búzasört, ami ugyanolyan népszerű volt, akár a berliner weisse Berlinben, a gose Lipcsében vagy a lichtenhainer Jénában. A XIX–XX. század fordulóján a városkában százezer hektoliter sört főztek évente a sörgyárakban.

1922-ben megalapították az Egyesült Grodziski Sörgyárak Rt-t, melynek meghatározó alakja az osztrák származású, helyi és berlini iskolákban tanult Antoni Thum. Édesapjának malátázóüzeme volt, így gyermekkorától kezdve kapcsolatban volt a sörgyártással. A vezetése alatt álló grodziski sörgyárból kikerülő sört az két világháború között a világ 37 országába exportálták. A II. világháború után sajnos jellemző, szomorú kelet-európai sors várt a grodziskiére, a gyárra és Thumra is. A gyárat államosították, Thumot pedig az UB (a lengyel ÁVH) emberei annyira megverték, hogy egy évre rá 1951-ben meghalt. A gyár egyre csökkenő termeléssel (1979-ben már csupán 15 ezer hektoliter/év) üzemelt, majd 1994-ben bezárt. Egy időre akkor gyártották az utolsó grodziskiét.

Szerencsére nem merült teljesen feledésbe a sörfajta, mert hasonlóan a witbierhez lelkes rajongók és házi sörfőzők feltámasztották a stílust. 2007-ben már sörfőző versenyt rendeztek a helyiek, 2010-ben már az első kereskedelmi forgalomban kapható grodziskie is megjelent az üzletekben. 2015-ben újraindították a grodziski sörgyárat, megrendezték a grodziski sörfesztivált és az amerikai versenyszabvány a BJCP is kanonizálta a sörfajtát. Azóta is minden évben megrendezik a házi sörfőzők versenyét a hagyományos és az ízesített grodziskie kategóriában. A győztes sörfőzők egyik díja, hogy a gyárban is elkészítik nagyban a receptjét. 2023-ban pedig az egyik legrangosabb európai sörverseny, a European Beer Star is külön grodziskie-kategóriát hirdetett. A stílus feltámasztása óta Lengyelországban 63 sörfőzde 134 különböző grodziskiét készített.

 

Hagyományos recept szerint

A tradicionális grodziskieben a maláta-, a komló- és az élesztőhasználat jellegzetes,

A korabeli szárítási eljárások miatt a maláta, amelyet csíráztatás után külön padlásokon szárítottak, mindig enyhén vagy erősebben füstös ízt adott a söröknek. Nem mindegy azonban, hogy milyen fa fölött szárították a malátát, hiszen az erőteljes bükkfafüst mellett a lágyabb tölgy vagy az édeskés meggyfafüsttel való szárítás más-más ízeket ad a sörnek, amelyet belőle készítenek. A grodziskie jellemzően visszafogottabb, a kevésbé „húsvéti sonkalé” illatú tölgyfafüst felett száradt búzamalátából készült.

A német hercegségekben uralkodói jog volt a búzasörfőzés, de Kelet-Európa tágasabb területein sok búza termett, így voltak régiók, ahol nem (csak) árpából készült a maláta és abból a sör. A német és belga búzasörök mindegyikében 30-50 százalék árpamaláta is kerül, míg a tradicionális grodziskie receptúrája száz százalék füstölt búzamalátát tartalmaz. A helyi gyár speciálisan a sörfajtához készített füstölt malátát a csehországi Bruntal malátázóból szerzi be.

A tapasztalt lengyel sörfőzők lengyel vagy cseh nemeskomlót javasolnak a stílushoz. Megfelelő lehet a klasszikus Saaz-komló, de az igazi választás egy újranemesített lengyel komlófajta, a Tomyski. A grodziskie hagyományosan két külön szaporítású helyi, felső erjesztésű élesztőtörzzse,l az ún. Grodzisk-mixszel készül. Az egyiket a főerjedéskor, a másikat a palackos kondicionáláskor kapja a sör.

 

Grodziskiekóstolás

A grodziskie, ellentétben a német savanyú búzasörökkel sohasem savanyú. Egy nagyon könnyű, enyhén füstös, elegáns, lágerekhez hasonlatos, frissítő búzasör. Remek magyar kísérlet volt a már sajnos megszűnt Keser (Kecskeméti Sörmesterek) Szalonka nevű főzete. A modern receptek között már izgalmas gyümölcsös változatokat is találunk. A csepeli Pänel gerilla főzde a Dewla fantázianevű hagyományos grodziskiét turbózta a föl a Reketye Sörfőzde közreműködésével szilvával. A négyszázalékos, könnyű, füstös sörnek a szilvaíz remekül állt, egy kis kondéros szilvalekvár és frissítő fanyarság költözött a sörbe.

Hamisítatlan grodziskiét azonban még mindig Lengyelországból lehet szerezni. Marek Kaminski, a Lengyel Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének egyik alapítója, a Browar Kingpin főzőmestere a CEBC-n nem csak nagyszerű előadást tartott a stílusról, de hozott pár palack eredeti grodziskiét, amit megkóstoltunk.

Forrás: Vásárhelyi István – Beer Gastronomy

A hagyományos, malátás cseh vagy német lágerekhez szokott sörivónak meglepetés és újdonság egy grodziskie. Egészen világos szalmasárga szín, dús fehér hab jellemzi kitöltéskor. Illatában csak nagyon visszafogottan érződik a füst, inkább a kellemes, zöldségesen fűszeres illatú európai komló jellemzi. Egy jó lágernek is gondolhatnánk, ha meglátjuk a jellegzetes karcsú vázaforma pohárba töltve. Megkóstolva is egy nagyon könnyed frissítően pezsgő sör, melynek csak az utóízében érződik egy fenolos füstös fűszeresség. Itt nem a füst a domináns, mint egy Rauchbiernél, csak egy kis fűszer, plusz ízárnyalat.

Mivel az archetípus hét százalék körüli szárazanyagtartalmú és három százalék körüli alkoholtartalmú, tökéletes frissítő. Igazi főzősör bográcsozáshoz, grillezéshez. A szabad tűzön készült ételek füstössége vissza is köszön a sör utóízében, és így könnyű sertéshúsokhoz, magyaros, bográcsos pörköltekhez isteni kísérő lehet. Én egy jóféle pincepörkölt mellé kortyoltam, és tökéletesen passzoltak a paprikás-húsos ételhez az ízei. 

Joker férfias sör kerti partikhoz, sokkal szerethetőbb bármelyik kukoricás amerikai „lite” lágernél. Kár, hogy nem kapható Magyarországon, nem csoda, hogy nagyon népszerű, bele is szerettem a stílusba.

Forrás: Vásárhelyi István – Beer Gastronomy

A grodziskie lengyel kultúrörökség. Van nekünk magyaroknak is ilyen történeti kultúrsörünk, ez a bécsi láger, amit Dreher Antal talált ki, és Schwechat mellett többek között Kőbánya tett népszerűvé és világhíressé. Sajnálatos, hogy ezt a remek sörfajtát így elfeledtük, és nálunk nincs olyan lelkes sörfőző közösség, na meg megfelelő nagyságú felvevő piac, mint a lengyeleknél a grodziskiére.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.