Történelmi siker: először nyert bajnoki aranyérmet a Diósgyőr

Érvényesítette a papírformát a DVTK Hun-Therm női kosárlabda-csapata, és hazai pályán megnyerte a bajnoki döntő harmadik mérkőzését is a Serco Uni Győr ellen. A tét nyomasztó volt a diósgyőriek számára, akik harcoltak, de nem játszottak jól, ám az ugyancsak nagy szívvel kosárlabdázó vendégek nem tudták megakadályozni a sikerüket, és a DVTK fennállása során először ünnepelhet bajnoki aranyérmet.

2024. 05. 07. 20:15
Nagyon szenvedett, de így is megnyerte története első bajnoki címét a DVTK Fotó: Török Attila Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A harmadikat már nem akarta kiengedni a kezéből a DVTK Hun-Term. A diósgyőriek hajszállal maradtak le az Euroligában a négyes döntőről, majd egy ponttal kikaptak a Magyar Kupa fináléjában a Sopron Baskettől, a bajnoki aranyérem elszalasztása már több lett volna, mint bűn. Különösen úgy, hogy az ellenfél, a Serco Uni Győr több kulcsjátékosa nélkül vágott bele az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharcba, és bár szívvel-lélekkel harcolt, elveszítette az első két mérkőzést.

Fotó: Török Attila

A DVTK-nak tehát „csak” annyi volt a dolga, hogy hazai pályán, a fanatikus szurkolói előtt megnyerje a harmadik találkozót, és ezzel történelmi tettet végrehajtva lezárja a versenyfutást az aranyéremért. Nem túlzás a történelmi jelző, ugyanis a Győr 2012-ben már felállhatott a dobogó tetejére, a Diósgyőr azonban még soha nem ért fel a csúcsra, van viszont öt ezüstérme.

Nyomasztó volt a tét 

Telt ház előtt és fergeteges hangulatban zajlott a mérkőzés, és a tét szemlátomást nyomta a hazai csapatot. Sok hibával játszott, és amikor el-el tudott lépni, a szívós győriek mindig visszazárkóztak rá. Így, hullámzóan teltek a percek, mindkét oldalon sok volt a pontatlanság, a kapkodás, ugyanakkor láthattunk szép megoldásokat is. A DVTK a nagyszünetben 39-32-re vezetett, majd előrukkolt egy egészen pocsék negyeddel. Mindössze tíz pontot dobott, a játékosai szinte csak véletlenül találtak a gyűrűbe, ám mert a vendégek sem támadtak sokkal eredményesebben, négy pont előny megmaradt az utolsó játékrész kezdetére.

Fotó: Török Attila

A Győr nagyot küzdött, de rettenetesen elfáradt, ezért már nem tudott újítani, így az ideges, rossz játék ellenére a DVTK szép lassan növelni tudta a különbséget, és ahogy telt az idő, egyre biztosabbá vált a győzelme. A Diósgyőr szenvedett, küszködött, de nagyon akarta a sikert, sok lepattanót szerezve többet tudta birtokolni a labdát, és végig lankadatlan szurkolói az utolsó percben már euforikus hangulatban ünnepeltek. Volt mit: a DVTK Hun-Therm 66-56-ra győzött, 3-0-ra nyerte a párharcot, és megszerezte fennállásának az első bajnoki címét, megtörve ezzel a Sopron 2015 óta tartó egyeduralmát. 

Jó emberekkel dolgozhatott

– Nagyon hosszú volt a szezon, elfáradtunk, büszke vagyok a csapatra – nyilatkozta az M4 Sport kamerája előtt Völgyi Péter, a bajnok vezetőedzője. – Ritka egy edző számára, hogy ennyi jó emberrel dolgozhat együtt. Örülök, hogy három meccsen nyertünk, a fáradtság rányomta a bélyegét a döntőre. Szeretnénk még fejlődni, most egyelőre megköszönjük mindenkinek, aki segítette a munkánkat. 

A harmadik hely sorsa szerda este dől el, várhatóan érzelmekkel teli találkozón. A párharc 1-1-re áll – itt elég két meccset nyerni –, a Szekszárd fogadja a Sopront 18 órakor, előbbinél nyolc és fél év után Djokics Zseljko az utolsó meccsén irányítja a csapatát, utóbbinál pedig ez lesz a búcsúmérkőzése Fegyverneky Zsófiának, a magyar női kosárlabda egyik legendájának.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.