Brutálisan megrongálták Radnóti szobrát, nem messze a helytől, ahol meghalt

Nem ez az első alkalom, hogy megrongálják Győr környékén a költő szobrát.

Forrás: Kisalföld2024. 04. 25. 14:13
Radnóti Miklós szobor rongálás Győr
Forrás: Facebook/Győr-Szol
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megrongálták Radnóti Miklósnak a győri Zrínyi kórház épülete előtt álló szobrát. A mellszobrot ledöntötték a helyéről és a földön hagyták a vandálok – vette észre a Kisalföld.

Kollégáink szomorúan tapasztalták, hogy a Zrínyi kórház épülete előtt, a Szigethy Attila út felőli oldalon álló, Radnóti Miklóst ábrázoló mellszobrot ledöntötték.

– írta az önkormányzati Győr-Szol a közösségi oldalán.

– Az esetet jelentették a rendőrségnek, az elkövetőt keresik

– hangsúlyozták. Hozzátették: munkatársaik gondoskodnak a szobor helyreállításáról.

Nem ez az első eset, hogy a térségben megrongálnak egy Radnóti Miklóst ábrázoló szobrot. A Magyar Nemzet korábban már beszámolt róla, hogy Pannonhalmán lefejezték és ellopták a Radnóti-szobrot. A Radnóti utolsó szálláshelyeként szolgáló téglagyár területén felállított szobornak csak a körülbelül 20 kilogramm bronzot tartalmazó testét lopták el – a körbekerítés ellenére. 

Radnóti Miklóst a vészkorszakban hurcolták el, munkaszolgálatra osztották be, majd végigvezényelték az egész országon. A költőt Győr térségében, Abda határában érte a halál, ennek körülményei máig tisztázatlanok. A legvalószínűbb, hogy nyilas keretlegények lőtték agyon, majd tömegsírba temették. 

Borítókép: A ledöntött szobor (Forrás: Facebook/Győr-Szol)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.