Szijjártó Péter: Minden feltétel adott a magyar–azeri gazdasági együttműködés fejlesztéséhez

Sorra érkeznek a kaukázusi országba a magyar vállalatok, a Mol és az MVM már jelen van.

Forrás: MTI2024. 04. 25. 15:51
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Bakuban 2024. április 25-én. Forrás: Facebook/Szijjártó Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs semmi nyitott politikai kérdés Magyarország és Azerbajdzsán között, így minden feltétel adott a gazdasági kapcsolatok fejlesztéséhez, ami emellett mindkét kormány elkötelezett – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Bakuban. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a magyar–azeri üzleti fórumon elmondott beszédében leszögezte, hogy az elmúlt időszak válságokkal teli évei végleg bebizonyították a két ország közötti stratégiai szövetség kialakításáról szóló kormányzati döntés helyességét, amellyel hazánk minden bírálat dacára több mint tíz évvel megelőzte a korát.

Rámutatott, hogy a két állam között nincsenek nyitott kérdések, így minden feltétel adott a vállalatközi együttműködések fejlesztéséhez, és az is látszik az utóbbi évekből, hogy a magyar és az azeri kormány is pozitív elbírálásban részesíti egymás vállalatait.

Szavai szerint ezt tanúsítja a kereskedelmi forgalom tavalyi 120 millió eurós rekordja, ahogy az is, hogy a dél-kaukázusi országban már jelen van az MVM és a Mol is, a Richter pedig megkötötte a bérgyártási szerződését, amelynek keretében kilencven gyógyszert fognak itt előállítani. Emellett zajlik a Hunland részéről a szarvasmarhák szállítása, és a Hell is rövidesen nekiáll helyi gyára építésének – tájékoztatott. Komoly előkészületek folynak annak érdekében, hogy legyen magyar részvétel a vasúti, közúti és kórházfejlesztésekben, a vízgazdálkodásban, illetve hazai vállalatok fogják újjáépíteni a visszafoglalt Hegyi-Karabah egyik települését – tudatta.

A mezőgazdasági együttműködést sikertörténetnek nevezte, amely részben az agráregyetemek közötti partnerségnek köszönhető. Ennek kapcsán pedig kitért arra is, hogy évi kétszáz azeri hallgató tanulhat ösztöndíjjal a magyarországi egyetemeken, ez pedig kiváló alapot teremt az emberek közötti kapcsolatok erősítéséhez. Szijjártó Péter az együttműködés pénzügyi hátterét illetően hangsúlyozta, hogy a kormány közép-ázsiai kifektetési tőkealapot hozott létre, az Eximbank 50 millió eurós kerettel indított, de szükség esetén ezt akár a háromszorosára is tudják emelni.

A jelenlétünk tehát itt, Azerbajdzsánban egyre robusztusabb, ezáltal pedig minden adott ahhoz, hogy újabb magyar üzleti sikereket tudjunk itt elérni

– jelentette ki, hozzátéve, hogy útjára 34 vállalatvezető kísérte el 23 hazai cég képviseletében.

– Itt vannak velünk a legjobb magyar mezőgazdasági, élelmiszeripari, egészségipari, infokommunikációs és vízipari vállalatok többek között, amelyek készen állnak az együttműködésre – sorolta. – Abban biztosak lehetnek, hogy politikai akadálya az üzleti együttműködésnek nincsen, és a mai napon a 10. gazdasági vegyes bizottsági ülésen az is világosan kiderült, hogy mindkét kormány elkötelezett az együttműködés fejlesztése iránt – tette hozzá. – Azt kívánom önöknek, hogy ezt a pozitív környezetet minél jobban és minél több profitot termelve ki tudják használni! – összegzett a miniszter.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Bakuban 2024. április 25-én (Forrás: Facebook/Szijjártó Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.