idezojelek

Otthon

Elméletileg nem kell és nem is szabad megmagyarázni, mit is jelent ez a szó. Ezt mindenki csak érezni tudja.

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
Cikk kép: undefined
2022. 07. 25. 6:00
Fotó: Balogh Zoltán

Elméletileg nem kell és nem is szabad megmagyarázni, mit is jelent ez a szó. Ezt mindenki csak érezni tudja. Nincs rá definíció, mindenkinek más, melegség és biztonság, szeretet, az ismert tájak és emberek közössége. A szívében hordozza mindenki a hazát. Tusnádfürdő is az otthon, legyen bár egy másik állam területén, de mégis, aki ott volt, aki részt vehetett az eseményeken, aki végignézett a sokaságon, meghallgatta Orbán Viktor beszédét, az érezhette, hogy otthon van.

Ez nem pénzről szól, nem az anyagi lehetőségekről. Nem lehet összehasonlítani az egyik országot a másikkal, válogatni az ajánlatok közül. Nem lehet összekutyulni az otthonokat. A történelem csapkod, felemel és letaszít a mélybe, meglódul velünk a szekér, majd kitörnek a kerekei. De mégis, itt élned, halnod kell, ez mindig igaz volt, és a jövőben is az lesz. Megveszekedett gazemberek ugyanakkor azt mondják, nincs haza, csak lehetőségek. A volt svéd külügyminiszter mondta, aki egyszer is utazott a stockholmi metrón, az svéd. Valóban? Pontosan ugyanúgy fogja érezni az egyszeri metrózó a svéd himnuszban megénekelt vágyat, miszerint ott akarok élni és meghalni fenn, északon, mint az, aki megkönnyezte Nils Holgersson csodálatos utazását az országon keresztül, akinek svéd az anyanyelve, aki Henke Larsson csukafejesénél felugrott a kanapéról tízévesen? Aligha. Ez egy hazugság, mégpedig egy jól megalapozott, sokak által magyarázott, politikailag szépen csengő, aljas becsapás.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa jövője nem a szürke masszában van, amelyet a gazemberek akarnak látni, az identitás nélküli, múltjukat letagadó, euroangolul beszélő tömegekben, akik Lisszabontól Bukarestig a hagymázas rémálmokban betöltik az utcákat. A nemzetek élnek és élni is fognak. Befogadnak embereket, akik bármilyen oknál fogva bekopognak az ajtón, s nem csak egy utat tesznek meg a metrón, bizonyítandó új hazájuk iránti odaadásukat. Ez is a szívben dől el. Hazát váltani szinte lehetetlen.

Az Orbán Viktor által említett poszt-Nyugat döntéshozói azonban nem így gondolkodnak. A metamorfózis már lezajlott, a gondolatokat már gúzsba köti a politikai korrektség pókhálója, a másként gondolkodónak nem osztanak lapot a zeniten rég túlbukó közösségben. Onnan már nincs út felfelé, a sajtó együtt szajkózza a liberális, megdönthetetlen eszmék jelszavait, nácit gyanítva minden bokorban, minden filmben, minden sportpályán, minden iskolában. A szabadság megfogalmazása is nehézkes. Mert minden demokratikus vívmányt eltorzított a gazdagság és az értékek megcsúfolása, a könnyű és gazdag élet megölte a lelkeket, kiüresítette a demokráciát, nevetség tárgyává korcsosította a tekintélyt. Németország, Franciaország vagy Spanyolország nem ugyanaz, az uralkodó, nyugat-európai elmélet viszont azt tartja, hogy igen, a szürke-szivárványos massza oda költözik, ahová akar, hiszen nincs kultúra, legfeljebb a múzeumokban, ahová diákoknak és nyugdíjasoknak mindössze öt euró a belépő. Családi jegy nincs, ne vicceljünk.

Ne hagyjuk, hogy Magyarország is belezuhanjon ebbe a semmibe. Maradjon józan és erkölcsös szeglete Európának, egy olyan ország, amely ki meri mondani, ha a király meztelen. Természetesen se gazdasági, se katonai ereje nem jogosítja fel Magyarországot arra, hogy utat mutasson másoknak, de önmagát igenis tisztán kell tartania, erkölcsösen, demokratikusan, a múlt tanulságait megszívlelve, és nem a jól hangzó, divatos jelszavakat harsogva, mert az valahol egy nagy-nagy ember félmosolyát kiérdemli.

Örüljünk, hogy mi otthon lehetünk, s büszkeség ezt a hazát a magunkénak érezni. Őrizzük meg ezt a csodát magyarnak!

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Az ABBA-tól a nem bináris senkiig

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Menetelünk az atomháborúba

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

„Mit röhögtök, magatokon röhögtök!”

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Pillanatképek a tébolyult Európából

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.