idezojelek

Önpusztításból jeles

A Nyugat ontja a pénzt és a fegyvert Ukrajnának, és a szankciókkal tönkreteszi az EU gazdaságát. Elviekben azért, hogy legyen vége a háborúnak.

Kiss Gergely avatarja
Kiss Gergely
Cikk kép: undefined

Németország 2,7 milliárd euró értékben állít össze katonaifelszerelés-szállítmányt Ukrajnának. Most akkor Németország részese az orosz–ukrán háborúnak vagy sem? Az Egyesült Államok a 37. katonai szállítmányát küldi Ukrajnának. Most akkor Amerika részese az orosz–ukrán háborúnak vagy sem? Ezek csak a legutóbbi hetek történései. Hol vagyunk már a sisakoktól! Már harci repülőgépekről megy az egyeztetés. Percek kérdése, és jönnek a „békefenntartók”.

A Nyugat ontja a pénzt és a fegyvert Ukrajnának. Elviekben azért, hogy legyen vége a háborúnak. Azért, hogy ezzel kényszerítsék megállásra az agresszort. Senki nem kérdőjelezi meg, hogy Ukrajna segítségre szorul. Azt a kérdést azonban minden józan gondolkodású ember felteheti, hogy valóban ez vezet-e a vérontás végéhez.

Tegyünk fel mi is egy kérdést: az hozza el a békét Ukrajnának, ha az egész világot belerántjuk a háborúba? Mert jelenleg ebbe az irányba haladunk. Európa szempontjából például az orosz–ukrán háború eddigi legsúlyosabb eseményét az Északi Áramlat tavaly őszi felrobbantása jelentette. Már csak azért is, mert a második világháború óta nem volt példa arra, hogy ilyen szintű támadás érje egy közösség stratégiai infra­struktúráját. Azaz: a háború eseményei átlépték a két érintett fél határait.

Azóta már azt is tudjuk, hogy az ukrán elnök felvetette a Barátság kőolajvezeték felrobbantásának ötletét is. Az információk szerint azért, hogy ezzel megrogyjon a magyar ipar. Mert ugye az Orbán-kormány békepártisága „értelmezhetetlen”. Ha ez igaz, akkor borzalmas irányba haladunk, nem mintha az Északi Áramlat megsemmisítése nem ezt mutatná. Ezek szerint pusztuljon el egy egész régió gazdasága? Menjenek tönkre vállalatok ezrei? Kerüljenek utcára emberek százezrei, milliói? De miért? Mert ez nem állítja meg a háborút, ellenben kiszélesíti.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van itt más is. A nyugati hatalmak eddig 13 596 szankciós lépéssel sújtották Oroszországot. Ez több, mint amennyi büntetőintézkedést hoztak együttvéve Irán, Kuba és Észak-Korea ellen az elmúlt évtizedekben. Felfoghatatlannak hangzik, de igaz. Oroszország gazdasága azonban nem omlott össze. A Nyugatnak érdemes lenne magához térnie, mert a világ másik fele (lélekszámban ráadásul a nagyobbik) nem fordított hátat Moszkvának.

A gazdasági globalizmus egybeöntötte az országokat. Ami neked van, az nekem nincs, de adok neked cserébe olyat, ami neked nincs, de nekem van. Le lehet törölni a porondról egy óriást, le lehet mondani egy végeláthatatlan mennyiségű nyersanyagforrásról büntetlenül? Mert nagyon úgy tűnik, hogy valaki ezt hiszi. Ehhez pedig többen is asszisztálnak. Mégpedig akár azon az áron is, hogy egy lokális konfliktus világháborúvá szélesedjen. Ébresztő, nem kevesebb a tét! A nukleá­ris energia nem játék. Olyan technika van az ember kezében, amelyhez erkölcsileg biztosan nem ér fel. Azzal fenyegetőzünk, amit valójában nem is ismerünk. A véges gondolkodás nem tudja realizálni a végtelen energiát. Csak hisszük, hogy uraljuk.

Tegnap az Északi Áramlat, ma a Barátság kőolajvezeték… és holnap? Mit robbantsunk még fel, hogy Putyin megállítsa magát? Ha valóban ezek a kérdések, akkor tévúton járunk. Mert a háború véres valósága nemcsak létesítményeket pusztít el, hanem embereket. Egy vezetéket újjá lehet építeni, még egy országot is, hiszen hányan árazták már be ezt is. De az egyedi ujjlenyomattal rendelkező, szeretetre vágyó, érző embert nem. A teremtés megismételhetetlen csodáit ölik halomra egy embertelen társasjátékban. Olyan játékban, amelynek csak vesztesei vannak.

Borítókép: Joe Biden (Fotó: Europress/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Szőcs László avatarja
Szőcs László

Atomfenyegetőzés férfihiúságból

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
idezojelek

Térkép e táj

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.