idezojelek

Követendő példa

Újabb történelmi siker: a tegnapi, Bulgária elleni szófiai drámai 2-2-vel a válogatott kiharcolta a szereplését a jövő évi, németországi Eb-n.

Szalay Attila avatarja
Szalay Attila
Cikk kép: undefined
Fotó: Illyés Tibor

Gulácsi – Lovrencsics, Lang, Kádár, Fiola – Kovács, Pátkai, Kleinheisler – Stieber, Szalai, Sallai. Így állt fel a magyar labdarúgó-válogatott 2018. szeptember 8-án Finnország ellen. Az volt első mérkőzése szövetségi kapitányként, és 1-0-ra kikaptunk Tamperében. Sötét idők jártak a magyar futballra, addigra a 2016-os Európa-bajnokság sikere, a mesébe illő nyolcaddöntőbe jutás fénye megkopott, megszégyenítő vereségek sorozata vezetett a Rossi-éráig.

Előtte Georges Leekens irányította a válogatottat, akinek 2018 tavaszán több mint fél éve, de ami ennél is fontosabb, négy felkészülési mérkőzése volt arra, hogy csapatot építsen. Csakhogy a belga vezetésével három vereség és egy döntetlen volt a mérleg, pedig az ellenfelek nem voltak acélosak: Ausztrália, Fehéroroszország, Skócia és Kazahsztán volt a rivális. Gyakorlatilag bárki jött szembe, pofontól kellett tartani.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Én vagyok a felelős az eredményért – jelentette ki Rossi a finnországi fiaskó után. Nem is próbált meg elhajolni a pofon elől, inkább beleállt. Erről – így utólag – eszünkbe jut a filmtörténet egyik híres monológja, melyet a Sylvester Stallone által megteremtett Rocky Balboa adott elő a fiának: „Ha tudod, hogy mit érsz, menj, és küzdj meg azért, ami jár, és közben viseld el a pofonokat. Ne mutogass másra. Ne mondd, hogy nem te vagy a hibás, hanem ő, vagy ő, vagy akárki, ez gyáva duma, és te, fiam, nem vagy gyáva. Te jobb vagy annál!”

Alig több mint öt év telt el a tamperei pofon óta, de mintha egy másik életbe csöppentünk volna. Akkoriban a Ferencváros stadionja sem telt meg a válogatott meccseire, Rossi első hazai mérkőzésén, amelyen jelen lehettek a nézők, csupán nyolcezren voltak kint, ma pedig többszörös túljelentkezés van a jegyekért, a 67 ezres befogadóképességű Puskás Aréna is kicsinek bizonyul. Az öt évvel ezelőtti gyomorremegést, amely a válogatott meccseinek állandó mellékhatása volt, felváltotta a büszkeség. Ez pedig elsősorban Marco Rossi érdeme.

Az Olaszországban állástalan edző a 2000-es években került először hazánkba, amikor egy jó barátja éttermet nyitott Budapesten, majd 2012-ben az ő közbenjárásával lett a Budapest Honvéd vezetőedzője. 2017-ben hollywoodi forgatókönyvekbe illő bajnoki címet szerzett a lesajnált kispesti együttessel, és legfőképpen ennek köszönhetően lehetett szövetségi kapitány a rá következő évben. Előbb Rossi kapott lehetőséget a magyar futballtól, majd ő adott esélyt, hogy jobbá váljunk.

A világot megrendítő koronavírus-járvány kitörése után volt bátorsága felismerni az addig elkövetett hibáit, gyökeresen változtatott a válogatási elvein, akár népszerűtlen döntéseket is vállalva. Rossit mindvégig az eredményei igazolták, hiszen 2020 óta sikert sikerre halmoz. 2021-ben megnyerte a Nemzetek Ligája csoportját, kijutott a részben hazai rendezésű Eb-re, melyen a világbajnok franciákkal ikszelt, tavaly tétmeccsen győzött Németországban, oda-vissza verte Angliát, idegenben 4-0-ra.

Most pedig itt az újabb történelmi siker: a tegnapi, Bulgária elleni szófiai drámai 2-2-vel a válogatott kiharcolta a szereplését a jövő évi, németországi Eb-n. 

Arra, hogy közvetlenül a selejtezőcsoportból, tehát pótselejtező nélkül kijussunk egy világversenyre, legutóbb 1985-ben volt példa, amikor a Mezey György vezette, és Kiprich József nevével fémjelzett csapat az első helyen menetelt a mexikói világbajnokságra. Akkor volt legutóbb olyan válogatottunk, amelyről nem azt gondoltuk, hogy bárkitől kikaphat, hanem azt, hogy bárkit legyőzhet – és most újra ezt érezhetjük.

S az egész azzal kezdődött, hogy Rossi vállalta a felelősséget. Követendő példa.

 

Borítókép:  A magyar csapat tagjainak gólöröme a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők kilencedik fordulójában, a G csoportban játszott Bulgária–Magyarország mérkőzésen a szófiai Vaszil Levszki Nemzeti Stadionban 2023. november 16-án. A találkozó 2-2-es döntetetlenre végződött, a magyar válogatott kijutott a jövõ évi Európa-bajnokságra (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Így lett Irán Izrael fő ellensége

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.