Erzsébet-tábor cukorbeteg fiataloknak

Magyar Nemzet
2019. 07. 09. 7:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén először szerveztek Erzsébet-tábort 1-es típusú diabétesszel élő gyerekeknek – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Novák Katalin elmondta, több mint négyszáz diabéteszes gyerek vehet részt a táborokban, közülük mintegy háromszázan ottalvós, a többiek napközis táborban tölthetnek el egy-egy hetet.

– A szervezés a kezelőorvosok és a diabéteszcentrumok bekapcsolódásával zajlik, az Erzsébet-táborok pedig az infra­struktúrát adják, segítenek a megvalósításban és a finanszírozást is ők bonyolítják le – ismertette az államtitkár. Hozzátette: a központi költségvetési forrásból megvalósuló Erzsébet-táborokban is nyaralnak cukorbeteg gyerekek, Zánkán és a Gyógyító Szent Erzsébet-táborokban száz-száz gyerek kapcsolódhat ki. Novák Katalin kiemelte, szeretnének a diabéteszes gyerekeknek is biztonságos nyaralási lehetőséget kínálni, mivel az érintett családoknak komoly kihívást jelent a betegség, az életük nehezen tervezhető.

Novák Katalin tegnap arról is beszélt, a családvédelmi akcióterv minden elemére lesz elég forrás, a költségvetési keret felülről nyitott. Az államtitkár a Kossuth rádió reggeli műsorában kifejtette: az első héten 2500-an igényelték a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását, a kormány várakozásai szerint pedig egy év alatt tízezer családnak tudnak segíteni ezzel a kedvezménnyel. – Idén ötmilliárd, jövőre pedig tízmilliárd forintot irányoztak elő a támogatásra a költségvetésben – hangsúlyozta Novák Katalin.

Mint mondta, a támogatást az államkincstárnál kell igényelni, majd hat hónap áll rendelkezésre az adásvételi szerződés megkötésére. A 2,5 millió forintot nem kell megelőlegezni, a kincstár az autókereskedővel intézi majd a folyósítást – tette hozzá az államtitkár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.