Kisajátította magának az indexes tüntetést a Momentum

Nyílt politikai demonstrációvá alakult az Index főszerkesztőjének menesztése miatti szimpátiatüntetés.

Magyar Nemzet
2020. 07. 24. 19:04
index tüntetés
Fotók: Bach Máté Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyílt politikai demonstrációvá alakult az Index főszerkesztőjének menesztése miatti munkaügyi döntésből fakadó szimpátiatüntetés.

A Momentum mozgalom lila zászlói lepték el az óbudai Puskás Öcsi teret június 24-én 18 órakor. Momentumos mellény van a rendezőkön is, a szervezettség dominál, nem a rendezvény közösségi oldalán is hangoztatott polgári kezdeményezés. Nagyjából háromezer ember gyűlt össze menetre készen, a Lánchíd felől kívánják megközelíteni a budai Várat, ahol Orosz Anna, a Momentum alelnöke és Hadházy Ákos független ellenzéki országgyűlési képviselő mondanak majd beszédeket.

A rendezvényt és az útvonalat 150 rendőr biztosítja, Wieszt Ferenc alezredes, a BRFK közrendvédelmi főosztály helyettes vezetőjének parancsnoksága alatt. A rendőrség nem számít rendbontásra. A tüntetés útvonalán az előrejelzések szerint 1-2 ezer ember még csatlakozhat a tömeghez, a BKK leállította a forgalmat az érintett utcákon.

Megjelentek a DK-sok is egy csomó zászlóval, a tömeg viszont nem hajlandó a politikusok hangosbeszélőn kikiabált rigmusainak ismétlésére. Nem sikerül skandáltatni az embereket az Orbán, takarodj!-ra sem. A helyzet komikus.

Körülbelül ötezresre nőtt a tömeg, mire felért a Várba a csendes felvonulás. A Margit hídnál még csatlakozott a menethez mintegy húsz jobbikos, zászlókkal, aminek a demonstrálók egy része nem igazán örült. A Batthyány térnél a rendőröknek egy ideges autóssal szemben kellett intézkedni, aki a lezárások miatt a rendfenntartókat kezdte el szidalmazni.

A budai Várban Orosz Anna mellett a Magyar Hang újságírója, Gulyás Balázs is felszólalt, de rövid beszédet mondott a szintén momentumos Cseh Katalin európai parlamenti képviselő és a párt elnöke, Fekete-Győr András is. A DK vezető politikusai nem képviseltették magukat. Egyedül Nemes Gábor, az egykori buszos szakszervezeti elnök baktatott-kullogott néhány idős aktivista mellett a Demokratikus Koalíció zászlóival. A tömeg a Karmelita kolostor előtt is csendes és higgadt maradt, továbbra sem reagált a pártaktivisták megafonon, egymagukban előadott hergelő, provokatív, kormányszidalmazó felszólításaira.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.