A NOE üdvözli a kormánynak a csed emeléséről szóló döntését

Az édesanyák több pénzből gazdálkodhatnak a gyermek megszületését követően, mint azt megelőzően.

Forrás: NOE2020. 07. 08. 13:34
null
Fotó: HAVRAN ZOLTÁN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) üdvözli a kormánynak a csed emeléséről szóló döntését, amely olyat tesz lehetővé, amire korábban nem volt példa: a gyermeket vállaló édesanyák 2021. júliusa után több pénzből gazdálkodhatnak a gyermek megszületését követően, mint azt megelőzően – írja az egyesület közleményében. Az édesanyák bruttó jövedelméből csak a szja-t vonják le, így korábbi nettó jövedelmüknél is több áll majd rendelkezésükre. A csed az a támogatási forma, amely a legnehezebb, legsebezhetőbb időszakban segíti a családokat, amikor olyan kiadások adódnak, amelyeket korábban kevesebb bevételből kellett finanszírozni.

Ez a helyzet változik meg most, hiszen a jövő év júliusa után magasabb jövedelemből gondoskodhatnak a kicsiről, mint amennyi a munkajövedelmük volt

– olvasható a közleményben.

A nagycsaládosok számára külön öröm, hogy a csed és a négy gyermeket vállaló édesanyák szja-mentessége „összeér”, így a negyedik gyermeküket vállaló édesanyák nettó bérük helyett már a teljes bruttó bérüket megkapják, így ez sokak számára ösztönzően hathat arra vonatkozóan, hogy a harmadik után a negyedik gyermeket is vállalják. Aki a gyermekvállalás előtt 350 ezer forintos bruttó bérrel rendelkezett (nettó 232 750 forint), az elsőtől a harmadik gyermeke megszületését követően 297 500 forintot vihet haza, a negyedik gyermek megszületését követően pedig már 350 000 forintot.

A közlemény hangsúlyozza: a kormányzat családok támogatása iránti elkötelezettségét jelzi, s ezzel a családok bizalmát erősíti, hogy a járvány okozta gazdaságilag nehezebbé vált időszakban nem csupán megőrizték az addigi családpolitikai intézkedéseket, a csed emelésével pedig egy újabb elemmel gazdagodott az édesanyák által igénybe vehető kedvezmények sora.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.