Veszélyt is rejthet az MSZP tesztelésre vonatkozó javaslata

Hamis biztonságérzetet ad, ha valaki egy Covid–19 teszt után nyugodtan hazautazik a családjához, a teszt ugyanis egy pillanatnyi állapot eredményét mutatja – mondta el Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa egy interjúban. Ennek ellenére a szocialista Kunhalmi Ágnes egy gyorsteszttel nyugtatná meg a magyarokat.

Kerékgyártó György
Forrás: Facebook, Index2020. 12. 13. 12:32
null
Trükkökel lett társelnök Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan Fotó: Teknős Miklós Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem ad teljesen biztos eredményt a Covid–19 teszt, sőt előfordulhat, hogy egy negatív vizsgálat után nyugodtan megyünk közösségbe, de a következő nap megfertőződünk, és mi is a vírus terjesztőivé válunk. Ennek az az egyszerű magyarázata, hogy a teszt egy pillanatnyi állapot eredményét mutatja meg, arra azonban nem ad garanciát, hogy akár a következő néhány órában nem fertőződünk meg.

A teszt tehát hamis biztonságérzetet ad, és így akár a járvány további terjedésének motorja is lehet. Ha például valaki az ünnepek előtt tesztelteti magát, majd a negatív eredmény tudatában nyugodtan indul a családja, a barátai körébe, lehet a járvány aktív terjesztője, ha menet közben fertőzött emberrel találkozik.

Mindezekről Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa beszélt egy interjúban.

Kunhalmi Ágnes MSZP-s országgyűlési képviselő mindezek ellenére a karácsony előtti ingyenes teszteléssel és az ezzel járó hamis biztonságérzettel segítené a magyar családokat. Az MSZP közösségi oldalán közzétett videójában pont azt magyarázza a lakosságnak, hogy szeretnék, ha szűrőpontokat állítanának fel az országban, ott tesztelnék le az embereket, majd az útjukra bocsátanák őke. Kunhalmi úgy fogalmaz, sejteni lehet, hogy nem mindenki tartja be a járványügyi előírásokat, ezért volna szükség a szűrésre.

Mivel a teszt nem megoldás, így, ha egy politikus – ahogy Kunhalmi fogalmaz – felelősen gondolkodik, akkor leginkább arra próbálja felhívni az emberek figyelmét, hogy tartsák be a kihirdetett intézkedéseket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.