Koszorúzás és néma főhajtás a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben

Vasárnap emlékezik meg az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége a forradalom hőseiről.

2021. 10. 25. 11:08
null
Tüntetők kapaszkodnak fel 1956. október 24-én egy zsákmányolt harckocsira. A pesti srácok közül utóbb sokakat perbe fogtak Fotó: Bartal Ferenc Forrás: MTI/Bartal Ferenc
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október 31-én, vasárnap 17 órakor a Fiumei úti Nemzeti Sírkert 57-es parcellájában levő központi 56-os emlékműnél tartja koszorúzási ünnepségét az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége. Az eseményen fejet hajtanak a 2013-ban eltemetett Bocskai T. József, a szövetség alapítójának és első elnökének síremléke előtt is.

Az ünnepségen a megjelenteket idősebb Lomnici Zoltán, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége tiszteletbeli elnöke, az Emberi Méltóság Tanácsának vezetője köszönti.

Az esemény kapcsán idősebb Lomnici Zoltán a Magyar Nemzetnek elmondta: az élet úgy hozta, hogy Bocskai T. Józsefet 2013-ban Varjú Imre protonotárius kanonok, címzetes esperes temette, akinek élete szintén összeforrt az 1956-os szabadságharccal. A katolikus papot ugyanis abban az évben, 1956. június 17-én Vácon, a székesegyházban szentelték pappá, így ahogy maga is fogalmazni szokott, gyakorlatilag egyidős a forradalommal. Varjú Imre atya azok között a papok között volt, akik 1956-ban a kórházakban segédkeztek, iratokat sokszorosítottak, és akik a megtorlás idején börtönbe kerültek.

A pap 1956-os tevékenységét dokumentumfilm mutatja be, amelyet Dézsy Zoltán Balázs Béla-díjas magyar rendező készített. A Bakáts téri kórház kispapja című alkotásban Varjú Imre atyával idősebb Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke, volt főbíró beszélget.

Az interjúból kiderül, hogy a kommunista hatalom haragját a katolikus pap leginkább azzal vívta ki, hogy társaival megírták a forradalom és szabadságharc igaz történetét, amit sokszorosítottak is. Főként ezért jogerősen négy év börtönt kapott, de általános amnesztiával két év után szabadult. A dokumentumfilmben a katolikus pap beszélt a börtönben átélt megpróbáltatásokról is. Az alkotást legközelebb október 31-én 22 órától a Duna World csatornán láthatják az érdeklődők.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.