Mozgó orvosi rendelő érkezik a legszegényebb településekre

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2021 őszén elindította a telemedicina szolgáltatást, amely a Felzárkózó települések program helyszíneire viszi el a hiányzó egészségügyi ellátást. A szolgáltatás fő eleme a mobil egészségügyi központ, amely mozgó háziorvosi rendelőként funkcionál.

Forrás: maltai.hu2021. 11. 12. 15:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország leghátrányosabb helyzetű településeinek harmadán nincs állandó háziorvosi szolgálat, ötödénél pedig a praxis tartósan betöltetlen. Ezekből a falvakból  a lakóknak már az alapvető orvosi ellátásért is több órát kell utazniuk, amely komoly anyagi megterheléssel és szervezéssel jár – hívta fel a figyelmet közleményében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, hangsúlyozva: szervezetük ezekre a problémákra reagálva indította el a telemedicina szolgáltatást. 

A tájékoztatás szerint 

a szolgáltatás fő eleme a mobil egészségügyi központ, azaz egy olyan  teljes értékű háziorvosi rendelőként működő kisteherautó, ahol a pácienseket a szeretetszolgálat asszisztense fogadja és segíti, az orvos pedig távolról, élő videókapcsolat segítségével folytatja le a vizsgálatot.

Ennek köszönhetően ha egy adott településen nincs orvosi rendelő, úgy a mobil egészségügyi központ lép elő rendelőként, az átalakított kisteherautó ugyanis saját áramforrással és széles sávú mobilinternet hozzáféréssel is fel van szerelve, így a helyszínre érkezés után akár néhány perccel már üzemkész is. 

Az autón minden megtalálható, ami egy mai modern orvosi rendelő része, többek között EKG, AED (automata külső defibrillátor) és laborkészülékek is. A mobil rendelőben végezhető klasszikus orvosi rendelés, telemedicina rendelés, szűrővizsgálat, helyszíni laborvizsgálat, vérvétel és koronavírustesztelés is. 

Abban az esetben pedig, ha egy hátrányos helyzetű településen mégis van orvosi rendelő, akkor a telemedicina szolgáltatás hordozható eszközcsomaggal biztosítja a rendelést, amelyekkel az asszisztensi szakszolgálat rövid idő alatt berendezi a helyiséget. 

Az élő internetes kapcsolat segítségével az orvos valós időben beszélhet a pácienssel, és követheti figyelemmel az ápoló munkáját, aki a helyszínen számos műszeres vizsgálatot el tud végezni. 

A telemedicina vizsgálat a magyar állam tulajdonában lévő teljes értékű háziorvosi rendszer, az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) MiniHIS rendszerét használja. A vizsgálat után szükség esetén e-recept felírásáról is dönthet az orvos, a rendelés végeztével pedig a páciens rögtön kézhez is kapja az ellátásáról készült ambulánslapot. Az elkészült orvosi dokumentáció pedig azonnal elérhető az EESZT felületén.

Mint ismert, a kormány 2019 februárjában indított programot a háromszáz legszegényebb magyar település felzárkóztatására. A diagnózisalapú felzárkózási programba 2019-ben harmincegy, 2020-ban harminchat, idén pedig további ötvenegy, tehát eddig összesen 118 települést vontak be. A Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos által irányított Felzárkózó települések nevű programot húsz karitatív szervezet működteti, köztük a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Református Szeretetszolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat, illetve kisebb helyi civil szervezetek.

Borítókép: Telemedicina szolgáltatás Boldogkőújfalun (Fotó: Máltai.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.