Húsvétvasárnap: a böjt vége, a feltámadás napja

A pápa a római Szent Péter téri ünnepi misén mondja el hagyományos húsvéti üzenetét.

Forrás: MTI2022. 04. 17. 6:54
FERENC pápa;
Vatikánváros, 2022. február 2. Ferenc pápa misét pontifikál a vatikáni Szent Péter-bazilikában a Gyertyaszentelõ Boldogasszony ünnepének alkalmából, a megszentelt élet világnapján, 2022. február 2-án. Szent II. János Pál pápa 1997-ben nyilvánította február 2-át a megszentelt élet világnapjává. MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo Fotó: Alessandro Di Meo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Húsvétvasárnap a keresztény egyházban ünnepélyes szentmisét, istentiszteleteket úrvacsorával tartanak.A pápa a feltámadás napján, a római Szent Péter téri ünnepi misén mondja el hagyományos húsvéti üzenetét és urbi et orbi (a városhoz, vagyis Rómához és a világhoz intézett) apostoli áldását.

Ferenc pápa az idén ismét a hívőkkel teli Szent Péter téren mutatja be a húsvétvasárnapi misét – tavaly és tavalyelőtt a koronavírus-járvány miatt erre a vatikáni Szent Péter-bazilikában került sor, a szertartást és a katolikus egyházfő ezután mondott beszédét és apostoli áldását interneten közvetítették.

A húsvét elnevezés a böjti időszak végére utal, mert ekkor lehet újra húst enni. A húsvétvasárnapi szertartásnak része a húsvéti ételek (bárányhús vagy sonka, kalács, tojás, bor) megáldása.A szentelés után a hívők siettek haza, mert a néphit szerint a lemaradó még abban az évben meghal, míg az elsőnek hazaérő első lesz az aratásban.A szentelt étel maradványainak varázserőt tulajdonítottak: a tojás héját a veteményre szórták, a kotlós fészkébe tették vagy meghintették vele a vetést, hogy jégverés, üszög kárt ne tegyen benne.

Borítókép: Ferenc pápa (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.