Elnökei után fut a Jobbik

Helyreigazítás: A 2022. szeptember 19. napján megjelent „Elnökei után fut a Jobbik?” című cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy cikkünk megjelenésekor a birosag.hu internetes nyilvántartása szerint Potocskáné Kőrösi Anita volt a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke. Valótlanul állítottuk, hogy Potocskáné Kőrösi Anita a párt képviseletében nem írhat alá semmit. Valótlanul állítottuk továbbá, hogy a cikk megjelenésének napján a Jobbik Magyarországért Mozgalom nem lehetett hivatalos jelölőszervezet az időközi választásokon.

2022. 09. 19. 5:55
null
20220702 Budapest Jobbik tisztújító kongresszus Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet képen: Szapanyos Anett sajtóreferens, Gyöngyösi Márton a Jobbik új elnöke, Farkas Krisztina a jobbik szóvivője, Potocskáné Kőrösi Anita párt ügyvezető elnök Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jakab Péter ugyan kikerült a Jobbik hivatalos bírósági nyilvántartásából, a pártnak továbbra sem sikerült Gyöngyösi Mártont bejegyezni. Jelenleg Potocskáné Kőrösi Anita a párt elnöke, így a Jobbik továbbra sem lehet hivatalos jelölőszervezet az időközi választásokon induló jelöltek mögött. 

Potocskáné Kőrösi Anita a Jobbik elnöke – ez derül ki a Bíróság.hu internetes nyilvántartásából. A dokumentum szerint a Jobbik jelenlegi alelnökét, aki Jakab Péter júniusi lemondása után pár hétig vezette a pártot ügyvezető elnökként, szeptember 9-én jegyezték be a Jobbik elnökeként, noha július 2-a óta Gyöngyösi Márton vezeti a pártot. Potocskáné megbízása ráadásul 2024. május 7-ig tart a nyilvántartás szerint, ami arra utal, a Jobbik csak fut saját elnöksége után, és komoly fáziskéséssel jegyezteti be pártvezetőit, aminek politikai téren vannak kedvezőtlen következményei is. 

A párt ugyanis nem lehet hivatalos jelölőszervezet a mostanában esedékes időközi önkormányzati választásokon, mivel Gyöngyösi Márton hónapok elteltével sincs bejegyezve a párt elnökeként. 

Azaz, a pártban egy exlex állapot alakult ki ismét, miután az újabb elnökcserét a hivatal még nem jegyezte be. Potocskáné hiába a Jobbik elnöke papíron, hivatalosan ő már nem írhat alá semmit, Gyöngyösi Márton pedig még nem rendelkezik aláírási joggal. Ezért a jobbikos logók az elkövetkező időszakban várható időközi választási jelöltek neve alatt igencsak megtévesztők, a párt ugyanis hivatalosan nem lehet jelölőszervezet.  Lapunk legutóbb egy hónapja írt arról, hogy a Jobbik logója a választók megtévesztésével szerepelt az újpesti időközi választás ellenzéki szórólapján, hiszen akkor még Jakab Péter volt a párt bejegyzett elnöke. 

Hasonló volt a  helyzet a tegnapi lágymányosi időközi önkormányzati választáson, a Jobbik logója ugyanis ott díszelgett Devecseri Mátyás ellenzéki jelölt neve alatt. 

A Jobbik egyébként már két éve a tiszaújvárosi időközi országgyűlési választáson is belefutott ebbe a helyzetbe, akkoriban Jakab Péter nem rendelkezett még képviseleti joggal, így kérdéses volt, megjelenhet-e a Jobbik mint jelölőszervezet a „judapestező” Bíró László mellett a szavazólapon. Akkor megtámadták a Jobbik mint jelölőszervezet nyilvántartásba vételét a helyi választási bizottságnál. A nyilvántartásba vételi kérelem elleni fellebbezési érvelés lényege az volt, hogy mivel a 2020. januári tisztújító kongresszuson hozott döntéseket augusztusig még nem jegyeztette be a Jobbik a bírósági nyilvántartásba, így a párt nevében joghatályosan senki sem tehetett nyilatkozatokat, azaz hivatalosan jelölőszervezetként sem jelenhettek meg az időközi választáson. 

A Jobbik akkor az általa egyébként meg sem szavazott „felhatalmazási törvényre” hivatkozva próbált jelöltet állítani, mondván, hogy bár a szervezeti képviselők képviseleti joga a bírósági nyilvántartás szerint május 12-én megszűnt, a felhatalmazási törvény értelmében a képviselők megbízatása a veszélyhelyzet megszűnését követően legfeljebb 90. napig fennmarad.  

Csakhogy a Jobbik tisztújító kongresszusát már jóval a veszélyhelyzet bevezetése (2020. március 11.) előtt, 2020. január 25-én megtartották, a kongresszus által hozott döntések bírósági nyilvántartásba való bejegyzésére pedig a civil szervezetek bírósági nyilvántartásáról szóló törvény szerint 60 napos határidő áll rendelkezésre. A Jobbik számára a bejelentésre nyitva álló 60 napos határidő tehát 2020. március 25-én lejárt, ráadásul a törvény 8. szakasza szerint a változásbejegyzési eljárás során a párt a beadványokat elektronikus úton terjesztheti elő, a veszélyhelyzet így érdemben nem akadályozhatta a Jobbikot abban, hogy a kongresszusi döntéseknek megfelelő változásokat a bírósági nyilvántartásába bejegyeztesse. 

Borítókép: A regnáló és a leendő pártvezetés tehetetlenségét egy újabb botrány is súlyosbítja (Fotó: Mirkó István)

Gyöngyösi viszonyáról írt Molnár Enikő

Folytatódik a Jobbik és a Jakab Péterrel együtt a pártból távozó Molnár Enikő közti sárdobálás: ezúttal Gyöngyösi Mártonról állítja Molnár, hogy a Jobbik elnöke korábban a budapesti Falk Miksa utcai szolgálati lakásban hónapokig együtt élt az asszisztensével, aki az egyik jobbikos önkormányzati képviselő jegyese volt, majd miután kiderült a hónapok óta tartó viszony, felbontotta eljegyzését. A Ripost beszámolója szerint Molnár a közösségi oldalán azt is írta, a történtek miatt Gyöngyösit a felesége elküldte otthonról. A portál azt írja, Jakab Péter élettársa azért látta jónak, hogy kiteregesse a párt újabb szennyesét, mert egyes jobbikosok őt bíráló, támadó megjegyzéseket tettek közzé a közösségi médiában. Facebook-bejegyzésében nem titkolja, hogy egyfajta visszavágásnak tekinti ezt a bejegyzést, hogy megmutassa, mennyien élnek hazug, képmutató módon a Jobbikban, beleértve a párt új elnökét, Gyöngyösi Mártont is. – A Jobbik politikusai, vezető tisztségviselői úgy érzik, az én magánéletem rájuk tartozik, és az azzal kapcsolatos minden megnyilvánulásukat tűrni fogom. Tévednek! Nekem, pont Ti ne akarjatok tanácsokat adni, és morális kérdésekről papolni, mert ahogy már mondtam, mindez álszent és gusztustalan! Vissza is hull rátok!" – írta Molnár, aki sorait azzal zárta: „tovább is van, mondjam még?” (G. D.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.