Tállai András: Nincs válságban az ország

Az államtitkár számadatokkal támasztotta alá a magyar gazdaság sikerességét.

2022. 11. 08. 14:28
TÁLLAI András
Budapest, 2022. július 18. Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára napirend elõtti felszólalásra válaszol az Országgyûlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 18-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mellár Tamás (Párbeszéd) arról beszélt napirend előtti felszólalásában, hogy a magyar gazdaság válságban van, ami nagyobb, mint a 2008–2009-es válság volt. Szerinte hatalmas az adósságválság, az infláció tartósan húsz százalék feletti, említette az élelmiszerárak emelkedését, a forint gyengeségét, a szociális válságot, valamint az oktatási rendszer válságát. Úgy vélte, az Orbán-kormány azért nem tudja kezelni ezeket a problémákat, mert ők hozták létre őket, 

vagyis maga a Fidesz-kormány a probléma. 

Hozzátette, azért nem hatékony a piac, mert nem az szelektál hatékonyság alapján, hanem Orbán Viktor hűség alapján. Hangsúlyozta, az emberek helyett a nagytőkét támogatják, így nem maradt pénz a szociális támogatásokra és a kormány nem akar segíteni a bajba jutott embereken. Nem akarják javítani az oktatási rendszer színvonalát, mert a gazdaság motorjaként működő építőiparhoz és vendéglátáshoz alacsonyan képzett emberekre van szükség, és ezeket az embereket könnyebben is manipulálhatók – fűzte hozzá. A képviselő úgy összegzett, hogy a magyar társadalomnak össze kell fognia, újból létre kell hozni az ellenzéki kerekasztalt, ahol helyet kell kapniuk a civil társadalmi csoportoknak, a független érdekképviseleti szervezeteknek, és az ellenzéki pártoknak. 

Nem a brüsszeli szankciók teszik tönkre az országot, hanem az Orbán-kormány 

- zárta hozzászólását a képviselő.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára válaszában kijelentette, hogy az országban nincs válság, szerinte Mellár inkább a vágyait mondta el, ami nem való a parlamentbe. Azt államtitkár úgy vélte,

 az országnak kellene összefognia annak érdekében, hogy kijöjjön a bajból, de ehhez olyan ellenzékre van szükség, ami a válság vizionálása helyett elmondja a valóságot és alternatívákat ad. 

Hiányolta azt, hogy Mellár Tamás egyetlen javaslatot sem mondott napirend előtti felszólalásában. Tállai András cáfolta, hogy Magyarországon adósságválság lenne, majd kitért arra, hogy hazánk a GDP tekintetében 7,1 százalékos növekedéssel a 7. helyen végzett az unióban, és a mutató idén is meg fogja haladni a négyszázalékos növekedést, ami európai összehasonlításban is kedvező. A munkanélküliségi ráta mértéke 3,6 százalék, amivel Magyarország az EU-ban az 5. helyen áll – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy az ipari termelés szeptemberben az egy évvel ezelőttihez képest 11 százalék felett növekedett, ezért itt sem lehet válságról beszélni. Megemlítette, hogy egész Európa küzd a szankciós infláció felárával, amit saját magának okozott. Úgy fogalmazott, hogy harcol az inflációval a magyar kormány is, ezért vannak az ár- és kamatstopok, illetve a rezsitámogatás. 

Az ország nincs válságban, de küzd azért, hogy a nehézségeket megoldja 

zárta felszólalását Tállai András.

Borítókép: Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 18-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.