Újabb lépést tett a Hiúz

A Hiúz, a Magyar Honvédség új páncélozott csúcsfegyvere Zalaegerszegen készül.

2023. 01. 12. 14:37
null
Önkéntes katonák eskütétele és a Lynx harcjárművek átadása Budapesten Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Lynx gyalogságiharcjármű-program elérte legújabb köztes célját: megkezdődött az alacsony intenzitású kezdeti gyártás (LRIP) az első megrendelő, a NATO-tag Magyarország számára – olvasható a Rheinmetall közleményében. A német hadiipari vállalat szerint a világ legmodernebb, magyarul Hiúznak hívott gyalogsági harcjárművének a programja fontos mérföldkőhöz érkezett, amely magában foglalja a Lance néven kifejlesztett, közepes kaliberű fegyverzettel ellátott torony, valamint a Hiúz további változatainak gyártását is. Azt is közölték, hogy a teljes sebességű gyártás, vagyis az FRP 2023 júliusában indul el Zalaegerszegen. 

A Lynx magyarországi, zalaegerszegi kiválósági központjába a szakképzett munkaerő toborzása és a gyártáshoz, tesztekhez szükséges technikai felszerelések szállítása és beüzemelése már javában zajlik.
 

Fotó: Koszticsák Szilárd

A közlemény emlékeztet: a magyar Honvédelmi Minisztérium 2020 szeptemberében szerződött a Rheinmetall-lal harci járművek és kapcsolódó szolgáltatások szállítására több mint kétmilliárd euró, jelen árfolyamon mintegy 800 milliárd forint értékben. Magyarország az első gyártási fázisban 46 Lynx gyalogsági harcjárművet és parancsnoki járművet, valamint kilenc, a már Tatán szolgálatba állított Leopard 2-es tankok alvázára épített Bergepanzer 3 Büffel páncélozott lánctalpas mentőjárművet vesz át, amelyek mindegyike még Németországban gyártott. A második ütemben a magyarországi vegyesvállalat további 172 Lynxet és harci segédjárművet gyárt majd. Az első ilyen járműveket 2024-ben tervezik átadni. A páncélozott harcjárműveken kívül lőszer és logisztikai szolgáltatások, valamint 16 speciális teherautó átadása is szerepel a szerződésben.

 

A Rheinmetall közleménye kiemeli, hogy az innovatív harcjármű csúcstechnológiás gyára Zalaegerszegen épült fel, a már meglévő és folyamatosan bővülő ZALAZone ipari park részét képezi. A zalai vármegyeszékhelyen épülő üzemben modern összeszerelő sorokat, egy festőműhelyt, valamint belső logisztikai rendszereket és egy automatizált raktárt hoznak létre. A létesítmény része a több mint ezer lóerős motorok tesztpadja, az elektromágnesen zavarvédelmet vizsgáló úgynevezett EMC-kamra, egy klímakamra, illetve egy föld alatti lőtér, valamint egy harcjárműtesztpálya

A cég szerint a kiválósági központ nemcsak Magyarország korszerű harcjármű-fejlesztési és -gyártási képességének fenntartásához és bővítéséhez járul hozzá, hanem erősíti az ország gazdaságát is. Azt is megjegyezték, hogy a Rheinmetall magyar kollégái már Németországban dolgoznak az új Lynxen, értékes tudásra és készségekre tesznek szert, amelyek elősegítik a know-how és a technológia átadását a zalaegerszegi sorozatgyártáshoz. Arra is emlékeztettek, hogy tavaly október 15-én a Rheinmetall átadta a Magyar Honvédségnek az első Lynx harcjárművet, amely a gépesített egységek gerincét fogja alkotni.

A nyolc lövészt és háromfős személyzetet szállító Hiúz harcjármű erősen páncélozott, 45 tonnát nyom, akkora a súlya, mint egy T–72-es harckocsinak. A Hiúz már említett Lance elnevezésű tornyában egy harminc milliméteres gépágyú jelenti a fő fegyverzetet, amelynek a kilőtt lövedékeit a cső végén lévő elektronika programozni tudja, hogy milyen távolságban robbanjanak, repeszfelhőt terítve akár támadó vagy felderítő drónokra is.

A gépágyúcső mellett egy párhuzamosított, 7,62 milliméteres géppuska van felszerelve, míg a torony tetején egy 12,7 milliméteres, a jármű belsejéből távirányítható nehézgéppuska. Ha az előbbi fegyverek nem elégségesek az ellenség leküzdésére, akkor a torony jobb oldalán egy páncélozott tubusból két darab Spike irányított páncéltörő rakétát indíthat a jármű háromfős személyzete, akiket a legmodernebb elektronikai és optikai felderítő eszközök segítenek.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.