Brüsszelből érkező milliárdokból terjeszthet gendertanokat a CEU

A Magyarországnak szánt brüsszeli pénzek közötti vitában eddig nem sokat vagy egyáltalán nem beszélt, írt a média arról, hogy az európai uniós támogatások egyik legnagyobb haszonélvezője a Soros György által alapított Közép-európai Egyetem, a CEU. Az alábbi elemzésben látható, hogy miképp fölözi le Soros egyeteme a magyar felsőoktatásra, kutatásra és innovációra szánt uniós forrásokat. Milyen „kutatásokat” végeznek milliárdos tételekért Brüsszelnek – írja a Tűzfalcsoport.

Magyar Nemzet
Forrás: Tűzfalcsoport2023. 02. 24. 12:11
null
Budapest, 2021. július 11. A volt Középeurópai Egyetem (CEU - Central European University) egykori belvárosi kampusz épületének bejárata a fõváros V. kerületében Nádor utca 15. szám alatt. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Erasmus mellett van az uniónak egy másik nagy horderejű projektje, az úgynevezett Horizont Európa, amely az Európai Unió innovációs és kutatási programja – írja a Tűzfalcsoport.

Eddig kevés szó esett erről a programról, pedig ez az unió kutatás-fejlesztési és innovációs politikájának a legmeghatározóbb eleme. 2014–2020 között minden eddiginél nagyobb, közel 79 milliárd eurós költségvetéssel gazdálkodhatott. A program a kontinens globális versenyképességének növelését célzó Európa 2020 stratégia Innovatív unió elnevezésű kiemelt kezdeményezésének egyik alappillére. A most futó költségvetési ciklusban harminc százalékkal megemelték a költségvetését, amely így 95 milliárd euróra emelkedett. 

Hogy ez mekkora összeg? Magyarország GDP-je 2021-ben 153 milliárd euró volt. Tehát aki hozzáfér ezekhez a támogatásokhoz, az hatalmas pénzösszeggel gazdálkodhat.

Természetesen ezekre a pénzekre egyetemek, kutatóintézetek, inkubátorházak, alapítványok pályázhatnak. A Horizont 2020 program kiválósági alapon, nemzetközi versenyben, közvetlenül Brüsszelből elnyerhető pályázati forrásokat jelent. A pályázatok brüsszeli elbírálásánál döntő szempont a kiválóság, a magas szakmai szintű és jól menedzselt konzorcium, illetve az uniós szinten is mérhető hatás.

Maga a program a leírása alapján elviekben egy olyan pályázati lehetőségről van szó, amely ténylegesen javítani akarja az unió versenyképességét, tudásbázisát.

A brüsszeli döntéshozók szerint a program kiemelt célja, hogy a tudományos áttörésekből üzleti lehetőségeket biztosító innovatív termékek és szolgáltatások születhessenek.

Ezzel szemben más rajzolódik ki. A 2014–2020-as Horizont programban Magyarországra érkező EU-s kutatási pénzek nagy része a Soros-féle CEU-nak ment, és a fenti kutatási kiírásoknak alig-alig megfelelő tanulmányok garmadái találhatók benne.

A támogatottak listája

  • 2014 és 2020 között 22 millió eurót – messze a legtöbbet – a Közép-Európai Egyetem (a CEU) kapta.
  • Ezt követi a valóban szakmai kutatásokkal foglalkozó Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, amely már csak 18 millió eurót kapott.
  • Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatban működő Kísérleti Orvostudományi Intézethez már csak 17 millió euró jutott, míg a Semmelweis Egyetem csak hatmillió eurót kapott.

Forrás: Tűzfalcsoport

Pedig mondani sem kell, a CEU-n kívül mindhárom másik intézet vagy komoly orvostudományi, vagy technológiai kutatásokkal foglalkozik, amelyek sokkal inkább előreviszik az Európai Uniót a versenyképességben, az innováció területén, mint a Soroshoz köthető egyetem.

A CEU-n milliárdos brüsszeli támogatásért többek között az alábbiakat kutatták:

A projektleírásból az derül ki, hogy ez a CEU-nak egy már folyamatban lévő kutatása, a már meglévő szakirodalmat dolgozza fel, és többek között olyanokra vállalkoznak, hogy workshopokat fejlesztenek ki, majd digitális fórumokat szerveznek számos érintett részvételével, és még egy a polarizáció megállítására és az ellenálló képesség kiépítésére irányuló, művészeti alapú közösségi beavatkozásokat is bemutatnak.

  • Miképp lehet előmozdítani az egyenlőséget a kutatásban és a tudományos életben. Ezt a kutatást a Gender Tanszék vitte, és a sztálini ötéves tervekre hajazó szóhasználattal operálnak már a projektleírásban is, amelyben kijelentik, hogy a fő céljuk a teljes értékű nemek közötti egyenlőségi terv (GEP) megvalósítása. Az sajnos nem derül ki, hogy pontosan mit is jelent a „nemek közti egyenlőségi terv”, de a Gender Tanszék másik kutatásra is kapott támogatást.
  • Található olyan kutatás is, amelyet a CEU Demokrácia Intézete, a Politikatudományi Tanszék készített az EU-s pénzért. Itt konkrétan azt vizsgálják, hogy milyenek is az „újautoritarizmusok” Európában, és mi ezekre a liberális demokratikus válasz. Ennek a projektnek van két olyan kutatója is, Egyedi Zsolt és a CEU volt rektora, Michael Ignatieff, aki már többször kritizálta a kormányt.

A fenti esetekből is jól látszik, hogy Soros nemcsak Amerikában, de Brüsszelben is nagy beágyazottsággal bírhat. Egy egész uniós programot állított a saját egyeteme szolgálatába, ahol aztán a valósággal köszönő viszonyban sem lévő kutatásokra folynak el milliárdok – írja a Tűzfalcsoport.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Róka László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.