Pénzügyi képzést kapnak a rászorulók az ökumenikusoktól

Annak érdekében, hogy a rászoruló családok minél tudatosabb pénzügyi döntéseket tudjanak meghozni, az Ökumenikus Segélyszervezet mintaprogramot indít Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében a Provident Pénzügyi Zrt.-vel közösen. A programban a társaság szakértői a szükséges tudást átadják az ökumenikusok munkatársainak, akik a megszerzett pénzügyi ismereteket a rászorulóknak önállóan, közvetlenül tudják majd átadni.

2023. 03. 13. 14:32
Forrás: Ökumenikus Segélyszervezet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átfogó programot indít a pénzügyi szempontból legsérülékenyebb magyarországi társadalmi csoportok pénzügyi tudatosságának növelésére az Ökumenikus Segélyszervezet és a Provident Pénzügyi Zrt. – erről tartottak hétfőn sajtótájékoztatót. Tudatták, hogy a cég anyagi támogatására és kollégáinak pénzügyi ismereteire alapozott kezdeményezés mintaprogramja Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében indul el idén az ökumenikusok intézményeiben.

Az ökumenikusok programja hiánypótló lehet Fotó: Ökumenikus Segélyszervezet

Félmillió érintett

A sajtótájékoztatón felhívták a figyelmet arra: a Provident megbízásából a Társadalomkutató Kft. ezerfős reprezentatív kutatást végzett 2022 őszén arról, hogy mely csoportok esnek el Magyarországon a legális kölcsön felvételének lehetőségétől. A kutatás szerint a felnőtt magyar lakosság 6 százaléka, mintegy félmillió 18 év feletti állampolgár szorul ki a hitelpiacról, egy részük a megfelelő pénzügyi ismeretek hiánya miatt.

Többségük alacsony iskolai végzettséggel rendelkezik, nettó havi jövedelmük pedig jellemzően nem haladja meg a 250 ezer forintot

– emelték ki. A kutatás ezt a társadalmi réteget „láthatatlanoknak” nevezi: ők azok, akik megfelelő pénzügyi ismeretekkel rendelkezve esélyt kaphatnának életkörülményeik javítására.

Ökumenikusok hídszerepben

Az együttműködés részeként a Provident munkatársai pénzügyi alapismeretekről tartanak oktatást az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársainak, többek között adózás, felelős hitelfelvétel, megtakarítás és családi költségvetés témakörökben. A segélyszervezet munkatársai pedig az oktatás által megszerzett pénzügyi ismereteket a látókörükben lévő rászoruló családoknak önállóan, közvetlenül tudják majd átadni, segítve ezzel a tudatosabb pénzügyi döntések meghozatalát.

A társaság 20 millió forinttal is segíti az ökumenikusok oktatási tevékenységét, valamint pénzügyi tudatosságot fejlesztő programokat szerveznek olyan tematikus események formájában, mint például egy élménynap Boldogkőújfalun vagy a gyermekeknek szervezett, pénzügyi ismeretek témakörű nyári tábor.

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója a Magyar Nemzet érdeklődésére kifejtette: olyan problémára próbál válaszokat adni a mintaprogram, amely régóta gondot jelent az embereknek. A segélyszervezet által támogatott rászorulók közül ugyanis nagyon sokan sodródnak adósságspirálba, ráadásul nemcsak a szegregátumokban élőkről van szó, a gondok máshol is jelen vannak. Ahogy elemezték a helyzetet, azt tapasztalták, hogy akinek nagyon szűkösek az anyagi lehetőségei, ha pénzhez is jut, nem átgondoltan költi el.

Kiterjeszthetik a programot

Nemcsak gondolatilag kell ezért megmutatni az embereknek, hogy minek milyen következményei vannak, hanem érzelmileg is melléjük kell állni. Arra kell vezetni őket, hogy a szűkös körülmények között sokkal nagyobb mértékben kell törekedniük a tudatosságra. S ha már hitelt vesznek fel, akkor el kell érnünk náluk, hogy alaposan tájékozódjanak annak kondícióiról és a kötelezettségekről. Szervezünk majd nyári tábort is, ahol ezeket a pénzügyi kérdéseket elővesszük

– emelte ki. Lehel László hangsúlyozta, hogy a mintaprogram eredményeit ki fogják elemezni. S ha azt látják, hogy a kezdeményezés sikeres, akkor kiterjesztenék a programot, akár más cégek bevonásával.

Borítókép: Lehel László és Szirmák Botond, a Provident Zrt. vezérigazgatója (Fotó: Ökumenikus Segélyszervezet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.