Csökken a halálos balesetek száma

Az elmúlt húsz évben 43 százalékkal kevesebben vesztették életüket az utakon.

2023. 06. 23. 7:50
Halálos baleset történt Tatabánya és Környe között Fotó: Bodnár Boglárka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hét első napjaiban egymást érték a közúti balesetek, a közlekedési szabályok megszegése mellett ugyanakkor az időjárás is legalább annyira vétkes volt a tragédiákban. A kánikula beköszöntével egyetlen nap alatt közel félszáz közúti baleset történt, amelyben hárman meghaltak, de több motoros is életét vesztette az utakon, és kerékpáros-gázolás is történt a héten. 

Az elmúlt napok eseményei ellenére hazánkban folyamatosan csökken a közúti balesetek száma: amíg 2013-ban 15 691, a tavalyi évben 14 751 közúti baleset történt.

A halálos kimenetű közlekedési balesetekben drámai javulást értünk el, az elmúlt két évtizedben 43 százalékkal csökkent a tragédiával végződő balesetek száma. A KSH adatai szerint folyamatos visszaesés figyelhető meg: amíg 2001-ben 1239-en, ­2008-ban 996-an haltak meg az utakon, 2019-ben pedig 602-en vesztették életüket. 

 

A koronavírus-járvánnyal járó korlátozások miatt 2020-ban drasztikus csökkenés mutatkozott a számokban, a következő évben, a korlátozások feloldásával azonban 460-ról 544-re nőtt az áldozatok száma. 

2022-ben viszont ismét csökkenés figyelhető meg, összesen 535-en vesztették életüket az utakon.

A pandémia időszakában tapasztalt esetszámcsökkenés, majd az azt követő emelkedés nem csak hazánkra igaz, a Covid miatti korlátozások feloldása után minden uniós tagállamban megnőtt a balesetek száma. 

Az Eurostat nemrégiben közzétett adataiból kiderül, hogy a több évig tartó csökkenés után ismét nőtt, hat százalékkal emelkedett a közutakon elhunytak száma 2021-ben az egy évvel korábbihoz képest. Az összesítés szerint 2020-ban 18 834-en vesztették életüket, 2021-ben 19 917 halálos áldozata volt a közúti baleseteknek. A növekedés azért tűnik drasztikusnak, mert a koronavírus-járvánnyal járó korlátozások ­miatt 2020-ban jelentősen visszaesett a halálos balesetek száma.

Az Eurostat statisztikája alapján 2021-ben Máltán, Dá­niában és Svédországban vezettek a legbiztonságosabban, ezekben az országokban történt a legkevesebb tragé­diával végződő baleset.

Máltán egymillió lakosból ­17-en vesztették életüket a volán mögött, a svédeknél húszan, míg a dánoknál 22-en haltak meg az utakon. A közúti balesetek esetén a legveszélyesebb ország Románia, itt a legmagasabb a halálos kimenetű közlekedési balesetek száma, egymillió lakosból 93-an veszítették életüket, de Bulgáriában és Lettországban is sokan haltak meg az utakon.

 

Borítókép: Halálos baleset Tatabánya és Környe között (Fotó: Bodnár Boglárka/ MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.