Hazánkba is eljuthatnak a félelmetes „Drakulák”

Nagyon fájdalmas nyomot hagynak maguk után, és súlyos fertőzéseket is terjeszthetnek.

Magyar Nemzet
Forrás: Ripost2023. 06. 29. 12:58
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több brit lap is beszámolt róla, hogy a hatalmas nyári esőzések miatt elszaporodtak náluk a szúnyogként csípő vérszomjas legyek. A ruhán keresztül is támadó rovart, amelynek fájdalmas a csípése, „Drakulának” keresztelték el – írja a Ripost

Ellenállnak a rovarirtónak a vérszívó legyek

Az eddig viszonylag ismeretlennek számító vérszívó legyek többek között azért is veszélyesek, mert minden, eddig hatékonynak tartott rovarirtónak ellenállnak. 

A csípésük, amely erős szájszervük miatt a ruhán is könnyedén áthatol, nagyon fájdalmas. A két, ékszerű szájszerv okozta seb pedig egy hatalmas, duzzadt, viszkető, vörös foltot hagy maga után.

A British Pest Control Association a rovart arra a listára is felvette, amelyen olyan veszélyes csípésű, marású állatok szerepelnek, mint például a pókok közül a fekete özvegy.

A Ripost utána járt, és szerintük több brit szakértő arra figyelmeztetett, hogy a nagyon meleg, nyári idő kedvez a rovarnak. Emiatt várhatóan folymaatosan emelkedik a számuk, ami még több kellemetlenséget okoz majd.

A Ripost meg is kérdezte az ügyben Sár József entomológust, hogy mennyire reális veszély, hogy egy ilyen vagy ehhez hasonló vérszomjas rovar okozzon kellemetlenségeket Magyarországon.

Magyarország klímája egyre inkább változik, ami miatt előfordulhat, hogy olyan állatok jelennek meg itthon, amik eddig nem voltak vagy nem ekkora számban voltak jelen. Ezek az állatok így akár meg is tudnak itt honosodni, ha még nem a magyar fauna részei

– mondta Sár József entomológus a Ripostnak.

Az állat jellegéből adódik, hogy a változékony időjárás miatt már nemcsak a mediterrán országokban található meg.

Ezek a legyek veszélyes fertőzéseket terjeszthetnek

Magyarországon is előfordulnak hasonló rovarok, ezeket bögölynek, pőcsiknek nevezzük. Nagyon fájdalmas a harapásuk, csípésük. Ezek legyek egyébként, csak vérrel táplálkoznak.

A vérrel táplálkozó nőstény legyek csípése olyan fájdalmas duzzanatot okoz, amelyet még antibiotikumokkal sem lehet teljesen kezelni.

„Valószínűleg a nagyon erős szájszervének a szúrása miatt nevezték el »Drakulának«”

– mondta Sár József entomológus a Ripostnak.

Időjárás-változásnál, amikor a légnyomás változik, akkor jönnek elő és támadják az embert. Ha nagyon csíp, akkor valószínű, hogy eső lesz; az esőthozó pócsik például innen kapta a nevét.

A csípés gyógyulási ideje az eddigi beszámolók alapján jóval tovább tart, mint egy átlagos rovarcsípésé. Arról nem is beszélve, hogy elvakarása esetén sokkal nagyobb az elfertőződés veszélye.

A csípés egyesekből akár allergiás reakciót is kiválthat, amely során enyhébb esetben megduzzadnak a végtagok, súlyosabb esetben pedig gyengeség, szédülés, légszomj és pokoli fájdalom is felléphet.

A fájdalmas és veszélyes harapású „Drakula” lólégyről a Daily Mail osztott meg videót

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.